Είναι αθλητικός «τύπος», γεροδεμένος, με βλέμμα που σε καθηλώνει, αλλά με χιούμορ, προστατευτικός με την οικογένειά του, ένας γενναίος Άγγλος. Είναι ο σκύλος της φυλής bull terrier.

Ας τον γνωρίσουμε, λοιπόν, με τη βοήθεια των εκτροφέων English bull terrier, Γιούλης  Κωστούρου και Παναγιώτη Φρυσίρα, που διατηρούν εκτροφείο στο Μπολάτι Κορινθίας.

«Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε μια ιδιαίτερη και συγχρόνως μοναδική ράτσα σκυλιών, τα English bull terrier. Tα μπούλ τεριέ κατάγονται από την Αγγλία. Το προσδόκιμο της ζωής τους είναι τα 10-14 έτη και είναι μεγαλόσωμα – φτάνουν το μέγιστο τα 40 κιλά ένας αρσενικός και τα 30 κιλά ένας θηλυκός σκύλος.»

Τα χρώματα ποικίλουν με κυρίαρχο το ολόλευκο. Βλέπουμε, όμως, και συνδυασμούς χρωμάτων, όπως κανελί με λευκό, τρίχρωμο, ασπρόμαυρο, τιγρέ κ.ά. Τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη φυλή. Η κεφαλή τους έχει ωοειδές σχήμα και τα μάτια τους είναι αμυγδαλωτά και σχιστά με αδιαπέραστο βλέμμα. Ο σωματότυπος τους είναι στιβαρός και μυώδης.

Τα μπουλ τεριε είναι γενναία, με πολύ ισχυρή και έντονη προσωπικότητα. Είναι πολύ καλά ως μέλη της οικογένειας και έχουν εκ φύσεως ανεπτυγμένο το ένστικτο της προστασίας της. Δεν είναι επιθετική προς τους ανθρώπους φυλή, αλλά για τον καλύτερο έλεγχο προτείνεται η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή τους από νεαρή ηλικία. Αν νιώσουν πρόκληση, μπορεί να επιτεθούν, γι’  αυτό θέλουν έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που θα μπορεί να υποτάσσει τον σκύλο του. Θα λέγαμε πως η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή ζωή ιδιοκτήτη και σκύλου,  εντός και εκτός σπιτιού, γιατί λόγω των προστατευτικών και κτητικών τους ενστίκτων μπορεί να εμφανίσουν επιθετικές συμπεριφορές. Δεν αναιρώ πως είναι μια αξιόπιστη και με πολύ καλή συμπεριφορά φυλή και, ασφαλώς, θα τα χαρακτήριζα ως σκυλιά συντροφιάς και κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά.

Είναι αθλητικά – εργασιακά σκυλιά που απολαμβάνουν τη γυμναστική παίζοντας ατελείωτα! Χρειάζονται καθημερινή εκτόνωση, γιατί έχουν πολλή ενέργεια και αν παραμεληθούν, μπορεί να αναπτύξουν προβληματικές συμπεριφορές, όπως καταστροφές αντικειμένων, διαρκές μάσημα και κυνήγι της ουράς τους.

Η περιποίησή τους είναι απλή. Το προβλεπόμενο λούσιμο και η φροντίδα των αυτιών και των νυχιών τους μία φορά τον μήνα είναι αρκετά για να διατηρείται το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου υγιές και καθαρό.

Ο εκτροφέας Παναγιώτης Φρυσίρας

Ένα πράγμα που πρέπει να τονιστεί, είναι ο έλεγχος του βάρους τους, καθώς τείνουν να γίνονται υπέρβαρα. Όπως όλα τα σκυλιά που έχουν όρθια αυτιά, θέλουν προσοχή με το νερό και κάποια χόρτα (άγανο).

Ωστόσο, έχουν κάποιες κληρονομικές ευαισθησίες, όπως οι αλλεργίες του δέρματος (συχνότερα) και η κώφωση (σπανιότερα και κυρίως στα ολόλευκα σκυλιά ).

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τη φυλή αυτή και να τονίσουμε τη γενναιότητά τους και το απίστευτο χιούμορ που διαθέτουν. Αν κάποιος τα γνωρίσει, σίγουρα θα τα λατρέψει. Θα τα χαρακτηρίζαμε, με μια φράση, «για πάντα μικρά παιδιά».