Στο βιντεάκι που ακολουθεί βλέπουμε σκύλους που δείχνουν χαρούμενοι στη θέα του χιονιού. Και ως «εξερευνητές» πρέπει να το γνωρίσουν. Να το μυρίσουν, να το γευτούν, να το νιώσουν και να αρχίσουν το παιχνίδι. Βουτιές, τσουλήθρα, σκάψιμο, τρέξιμο.

Ωστόσο, η πολύωρη έκθεση στο χιόνι κρύβει κινδύνους για τον σκύλο μας. Ποιοί είναι αυτοί; Πώς θα τους αποφύγουμε; Θα μας τα εξηγήσει η κτηνίατρος Ειρήνη Μαθιουδάκη.

«Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων, όπως είναι τα Χάσκι, Μάλαμουτ, Τσόου – Τσόου, που είναι πιο ανθεκτικές στο χιόνι, από εκείνες των μικρόσωμων φυλών, αλλά και των κοντότριχων, που είναι πιο ευαίσθητες.

Με τα σκυλιά που ζουν σε αστικό περιβάλλον, ιδίως τα ευαίσθητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η έκθεσή τους στο χιόνι πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ζουν σε ζεστά διαμερίσματα και η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλη. Προτού τα πάμε σε μέρος που είναι στρωμένο με χιόνι, φροντίζουμε να τους κάνουμε προθέρμανση. Παραμένουμε στην είσοδο της πολυκατοικίας περισσότερη ώρα περπατώντας με τον σκύλο μας και, στη συνέχεια, βαδίζουμε σε πεζοδρόμια που δεν έχουν τόσο χιόνι.

Στα μικρόσωμα και ευαίσθητα σκυλάκια φοράμε ισοθερμικά μπουφάν και, αν πρόκειται να μείνουν πολλή ώρα στο χιόνι, τους φοράμε ειδικά μποτάκια. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται και τα σκυλιά με καρδιοπάθειες, τα ηλικιωμένα και τα κουτάβια.

Η μεγάλης διάρκειας παραμονή στο χιόνι μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο κρυοπαγήματα στα πόδια -και πιθανόν στη μύτη- κοιλιακό άλγος (πιθανή διάρροια), αλλά και μυϊκούς πόνους. Υπάρχουν σκυλιά που παρουσιάζουν ευαισθησία στην τραχεία και μπορεί να παρουσιάσουν κρίση βήχα.

Όσοι από τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων είναι λάτρεις των χειμερινών σπορ και θέλουν να συνοδεύονται από τον σκύλο τους, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσουν, έτσι ώστε να μπορεί να τους ακολουθεί στις πίστες. Υπάρχουν πίστες που είναι κατηφορικές και απότομες και ο σκύλος μπορεί να γλιστρήσει, με αποτέλεσμα να υποστεί διαστρέμματα. Επίσης, στα σκυλιά που έχουν λευκό επιρίνιο θα πρέπει να τους βάζουμε αντηλιακή κρέμα».

Και μην ξεχνάτε: πάντα ζητάμε τις συμβουλές του κτηνίατρου μας.