Μπορεί ένας σκύλος να αποδεχτεί μία γάτα στο σπίτι του και να έχουν μία αρμονική συμβίωση; Η απάντηση είναι, ναι. Μπορεί, αρκεί ο ερχομός του νέου μέλους της οικογενείας να γίνει με το σωστό τρόπο.

«Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που προστέθηκε ένα νέο μέλος στη μικρή μας οικογένεια. Και μου φαίνεται σαν να ήταν χθες που πήραμε την απόφαση να πάρουμε ένα γατάκι. Θυμάμαι την ανησυχία μας, αν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Γιατί στο παρελθόν δεν είχαμε ποτέ γάτα και δεν γνωρίζαμε πώς πρέπει να τη φροντίζουμε. Οπότε, ήταν καινούργιο για μας όλο αυτό. Είπαμε, όμως, αν είναι να το κάνουμε, να το κάνουμε σωστά. Με πολύ διάβασμα και ψάξιμο, τελικά τα καταφέραμε», αναφέρει η κ. Μάνη.

«Ο Clawed Baldwin, όπως τον ονομάσαμε, ήρθε στο σπίτι ένα ζεστό βράδυ του Ιουλίου. Φροντίσαμε να τον υποδεχτούμε σε δικό του, ξεχωριστό δωμάτιο, όπως πρέπει, χωρίς να έρθει καθόλου σε επαφή με τη Sushi, το οκτώ ετών σκυλάκι μας. Έτσι, είχε όλο το χρόνο να προσαρμοστεί, να φάει και να πιει, να βρει την άμμο του και να εξερευνήσει το χώρο και τις μυρωδιές τριγύρω. Θεωρητικά, έτσι γνώρισε και τη Sushi, αν και ακόμα δεν είχαν δει ο ένας τον άλλον…

Στη συνέχεια, όμως, ο Clawed άρχισε να ξεθαρρεύει και να νιαουρίζει. Και η Sushi άρχισε να ψάχνει στο σπίτι. Να βρει τι συμβαίνει. Εμείς δεν πτοηθήκαμε, αφήσαμε τη χαραμάδα της κλειστής πόρτας να κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. Έτσι, τα δύο ζώα συναντήθηκαν με τις μύτες τους πίσω από μια κλειστή πόρτα. Εκείνο το βράδυ, θυμάμαι, χωριστήκαμε κι εμείς. Ο ένας κοιμήθηκε με τη Sushi στο υπνοδωμάτιο και ο άλλος με τον Clawed στο σαλόνι.

Την επόμενη μέρα και οι δυο ήταν ήρεμοι. Κανείς δεν αναζητούσε τον άλλον. Ειδικά η Sushi, η οποία κατάλαβε ότι κάποιος ήταν στο σπίτι, έδωσε λίγο χώρο και χρόνο στην κατάσταση. Η πόρτα αντικαταστάθηκε με παιδικό κάγκελο και έτσι ο ένας είδε τον άλλον. Είχαν την ευκαιρία να πλησιάσουν όσο ήθελαν. Η Sushi κάθισε μπροστά στο κάγκελο και κοιτούσε τον Clawed, προσπαθώντας να καταλάβει τι πλάσμα είναι αυτό που ήρθε.

Αφού ηρέμησε και σταμάτησε να ασχολείται με το ποιος είναι στο σπίτι, την τρίτη μέρα το κάγκελο άνοιξε. H Sushi, λόγω της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσής της, χαιρέτησε τον Clawed. Αφού τον επεξεργάστηκε λίγο, έφυγε και πήγε να συνεχίσει τη μεσημεριανή της σιέστα. O Clawed, πάλι, σαν μικρό και παιχνιδιάρικο γατάκι έξι μηνών που ήταν, δεν ασχολήθηκε πολύ, γιατί είχε να εξερευνήσει το χώρο και να παίξει. Έτσι η μέρα πέρασε χαλαρά, χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλον.

Εκείνο το βράδυ κοιμηθήκαμε όλοι μαζί στο κρεβάτι. Μακριά και αγαπημένοι οι δυο τους, αγνόησαν ο ένας την παρουσία του άλλου. Οι δύσκολες μέρες της προσαρμογής είχαν τελειώσει. Τις επόμενες μέρες, σταδιακά, ο ένας συνήθισε την παρουσία του άλλου και έγιναν δυο αχώριστοι φίλοι. Τόσο, που έχουν και τη δική τους σελίδα στο Instagram!

Για να συνοψίσω, λοιπόν, θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικό, οι δύο νέοι συγκάτοικοι να είναι χωριστά στην αρχή, έτσι ώστε να πάρουν το χρόνο τους, να γνωρίσουν και να συνηθίσουν ο ένας την παρουσία του άλλου.

Για το σκύλο, η υπακοή σε εντολές, και ειδικά στην εντολή «άστο», είναι αναγκαία. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε λουρί κατά την πρώτη γνωριμία και ζητήστε τη γνώμη ειδικού εάν αντιληφθείτε οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά.

Για τη γάτα, είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα τρόπος διαφυγής, δηλαδή ένα ψηλό σημείο που θα μπορεί να ανέβει να φάει ή να πάει στην άμμο της, ή ένα ξεχωριστό δωμάτιο όπου θα μπορεί να απομονωθεί, χωρίς να έχει πρόσβαση σε αυτό ο σκύλος. Έτσι θα αισθάνεται ασφαλής.

Δώστε τους όσο χρόνο χρειάζονται ξεχωριστά, προτού τους αφήσετε στο ίδιο δωμάτιο, και επιβραβεύστε την ήρεμη συμπεριφορά με λιχουδιές. Είναι βέβαιο ότι, όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλετε, τόσο καλύτερη συμβίωση θα έχετε μετά. Κάτι που είναι πραγματικά μεγάλη ανταμοιβή»!