Είναι απορίας άξιο, με τι καρδιά ένας ιδιοκτήτης/κηδεμόνας σκύλου ή γάτας πετά στον κάδο σκουπιδιών τα μόλις μερικών ημερών «μωρά» του ίδιου του ζώου.

Πώς μπορεί να εγκαταλείπει τον ηλικιωμένο του «σύντροφο» στο βουνό για να πεθάνει μόνος και αβοήθητος. Πώς ξεχνά τα χρόνια που πέρασαν μαζί.

Αλήθεια, τι σόι φιλόζωοι είναι αυτοί; Ή εκείνοι που έχουν μόνιμα σε αυλές, ταράτσες, μπαλκόνια κι ακάλυπτους χώρους, αλυσοδεμένους σε βαρέλια τους σκύλους τους; Που έχουν γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, ή αρνιά δεμένα χειροπόδαρα (παστούρωμα);

Υπάρχουν και ‘κείνοι που δεν έχουν ζώο, αλλά σπέρνουν τον θάνατο στους τετράποδους φίλους μας με ένα κομμάτι κρέας ποτισμένο με δηλητήριο. Που τα ακρωτηριάζουν, τα μαχαιρώνουν, τα κρεμούν, τους βάζουν φωτιά για να τα εξοντώσουν.

Αυτές οι εικόνες/βίντεο ντροπής, οργής και θλίψης κυκλοφορούν, καθημερινά, στα social media, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Αν και η νομοθεσία μας, με τα όποια κενά της, τιμωρεί την εγκληματική συμπεριφορά κατά των ζώων, η κτηνώδης βία που τους ασκεί ο άνθρωπος εξακολουθεί να υπάρχει.

Τα ερωτήματα που θα «πέσουν στο τραπέζι», αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:30, είναι: Τι ορίζεται ως κακοποίηση των ζώων, πώς αντιδρούμε σε ανάλογα περιστατικά και πώς η Ελλάδα έφτασε να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων;

Τα ερωτήματα αυτά θα τα θέσουν οι «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα θα συζητηθούν οι άθλιες συνθήκες ζωής των «καλύτερων φίλων του ανθρώπου» που συναντά κανείς σε διάφορα σημεία της χώρας μας, τα στοιχήματα και οι οργανωμένες δραστηριότητες που «στήνονται» από τους παράνομους αγώνες, καθώς και η επίδραση των social media.

Η μηνιαία συνάντηση των «Διαλόγων» θα πραγματοποιηθεί στο Θόλο στο Λαβύρινθο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και θα συμμετέχουν οι:

Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια Μ.Κ.Ο. DOG’S VOICE
● Ευάγγελος Δρίβας, αστυνομικός – κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
● Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, συμπεριφοριολόγος – κτηνίατρος
● Mark Randell, επικεφαλής της οργάνωσης Hidden-In-Sight International
● Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος

Επίσης, για τις δράσεις της Animal Zone International (ΑΖΙ) στην Αμοργό θα τοποθετηθεί η Καλλιόπη Γαβαλά, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου AZI, ενώ σύντομη παρέμβαση για τις ενέργειες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων θα κάνει ο Ελπιδοφόρος Παππάς, επιχειρησιακός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ.

Η Animal Zone International (AZI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δημιουργήθηκε το 2007. Έχει ως στόχο την προστασία και τον έλεγχο των ζώων της Αμοργού.

Όπως αναφέρει η κυρία Γαβαλά, στην Αμοργό ζουν 2.000 μόνιμοι κάτοικοι και υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των ζώων (γάτες, σκύλοι, κατσίκες, ιπποειδή) αγγίζει τις 30.000.

Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των ζώων, καθώς ελέγχουν τον πληθυσμό τους με την επέμβαση της στείρωσης και φροντίζουν για την υγεία τους. Στο νησί δεν υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι, μόνο γατούλες, στις οποίες παρέχουν την απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση, αλλά και τροφή.

Η ΑΖΙ διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών, αλλά και προγράμματα ενημέρωσης των ενήλικων, και προωθεί υιοθεσίες.

Μάλιστα, ο Δήμος Αμοργού έχει παραχωρήσει έναν χώρο, που τον έχει μετατρέψει σε στάβλο, για να φιλοξενεί τα γέρικα – εγκαταλελειμμένα ιπποειδή, ενώ διαθέτει και κτηνιατρική κλινική, όπου καλούν κατά διαστήματα κτηνιάτρους για να εξετάσουν τα ζώα του νησιού, καθώς η Αμοργός δεν έχει μόνιμο κτηνίατρο.

Όπως επισημαίνει η κυρία Γαβαλά, ακτίνα αισιοδοξίας είναι ότι από το 2012 οι κάτοικοι έχουν σταματήσει να ρίχνουν φόλες στις γάτες του νησιού. Οι εκπαιδευτικοί, πια, είναι εκείνοι που ζητούν από τους ανθρώπους της ΑΖΙ να υλοποιηθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα ζώα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες (ορισμένοι) ιπποειδών πηγαίνουν στον στάβλο -και όχι στο βουνό- για να αφήσουν το ζώο τους, που δεν είναι ικανό να δουλέψει. Βεβαίως, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν το βλέπουν μόνον ως εργαλείο δουλειάς, και το φροντίζουν και το γεροκομούν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας.

Για εγγραφή πατήσετε εδώ.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org/live, και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο θα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ.

Τους «Διαλόγους» επιμελείται και συντονίζει η κυρία Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.