Μπορεί να μην έχει δυο μέτρα μπόι, όμως διαθέτει πλατύ στήθος και τα ευθύγραμμα μπροστινά του πόδια του προσδίδουν μια δυναμική εμφάνιση. Έχει και μια ιδιαίτερη, στριφτή ουρά. Σε συνδυασμό με το εκφραστικό του προσωπάκι, κλέβει την παράσταση.

Ένας σκύλος καλοπροαίρετος, κοινωνικός, της αγκαλιάς και του παιχνιδιού, που προσαρμόζεται εύκολα στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Ανήκει στα μολοσσοειδή, κατάγεται από την Κίνα και δεν είναι άλλος από τον σκύλο της αρχαίας φυλής Παγκ.

«Είναι ένα ζώο που γεννιέται καλόψυχο. Είναι ανθρωποκεντρικό και αφοσιωμένο στον κηδεμόνα του. Είναι φιλικό προς τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, και ιδανικό για οικογένειες με παιδιά. Δεν θα διαμαρτυρηθεί, ακόμα κι αν το πατήσεις κατά λάθος, ή το εκνευρίσεις. Το Παγκ δεν δαγκώνει πότε και η φυλή του δεν τσακώνεται. Ένας καβγάς μπορεί να συμβεί, αν στο χώρο υπάρχει θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο, όμως και πάλι δεν θα είναι μεγάλης έντασης. Και να φτάσουν στο σημείο να μαλώσουν τα Παγκ, τα δόντια τους είναι στρογγυλά, άρα δεν κόβουν και δεν τραυματίζουν», τονίζει η κυρία Φαίη Κεφαλά, με εικοσαετή εμπειρία στην εκτροφή Παγκ, και εξηγεί πόσο σημαντική είναι η σωστή ανατροφή του σκύλου για τη συμπεριφορά του.

H εκτροφέας Φαίη Κεφαλά

H εκτροφέας Φαίη Κεφαλά

Το Παγκ είναι «καθρέπτης» της διάθεσης του κηδεμόνα του. Αν, λοιπόν, ο κηδεμόνας του έχει όρεξη και χρόνο για παιχνίδι, θα ανταποκριθεί… «στο πι και φι», ενώ όταν αποφασίσει ότι είναι ώρα… κοινής ησυχίας, θα κοιμηθεί. Γιατί βαριέται. «Είναι σκυλιά δύο ταχυτήτων: αν ασχοληθεί μαζί τους ο κηδεμόνας, παίζουν. Αν όχι, κάθονται ήσυχα, ή κοιμούνται», μας λέει η κυρία Κεφαλά και συμπληρώνει: «Θέλουν παρέα και ακολουθούν συνέχεια τον κηδεμόνα τους. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία και δεν μπορεί να ζήσει εκτός σπιτιού, μόνος του. Γιατί θα είναι δυστυχισμένος. Επίσης, τα Παγκ δεν μασάνε την τροφή τους, αλλά την καταπίνουν, δεν έχουν σάλια και γαβγίζουν μόνον όταν υπάρχει λόγος, ενώ δεν ροχαλίζουν, εάν έχουν καλό αναπνευστικό σύστημα».

Υγεία

Τα Παγκ είναι επιρρεπή στη δυσπλασία, στη μετατόπιση της επιγονατίδας, στο αναπνευστικό και στη καρδιά, στη δεμοδήκωση, ενώ υποφέρουν από μία χρόνια πάθηση γνωστή ως εγκεφαλίτιδα του Παγκ (PDE, Pug Dog Encephalitis). Αλλά «όλα αυτά καταρρίπτονται από τη σωστή εκτροφή», τονίζει η κυρία Κεφαλά.

Τις ζεστές ημέρες, σύμφωνα με την κυρία Κεφαλά, τα Παγκ δεν θα πρέπει να είναι δραστήρια. Γι΄αυτό φροντίζουμε να τα κρατάμε σε δροσερό μέρος. Δεν απολαμβάνουν το κολύμπι, γιατί το κέντρο βάρους τους είναι μπροστά και δεν επιπλέουν εύκολα. Με τη βοήθεια σωσίβιου, όμως, μπορούν να κολυμπήσουν.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, είναι ικανά να ακολουθήσουν σε πεζοπορία τον κηδεμόνα τους, εάν έχουν σωστό αναπνευστικό. Εννοείται ότι τα χιλιόμετρα αυξάνονται σταδιακά και ποτέ δεν υπερβαίνουμε τις αντοχές του σκύλου.

Ζουν, κατά μέσο, 10-12 χρόνια. Υπάρχουν, όμως, και Παγκ που έχουν φτάσει τα 17 χρόνια ζωής. Η ευζωία ενός ζώου συμβάλλει και στη μακροζωία του.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο κηδεμόνας τους, είναι ότι «δεν δείχνουν την αρρώστια τους. Δεν εκδηλώνονται. Δεν ουρλιάζουν. Είναι εσωστρεφείς χαρακτήρες» τονίζει η κυρία Κεφαλά και επιμένει ότι τα Παγκ πρέπει να ζουν αυστηρά μέσα στο σπίτι. Είναι ζώα συντροφιάς και, πραγματικά, έχουν ανάγκη να είναι μέλη της οικογένειας. Δεν τα χαρακτηρίζει η ανεξαρτησία και τους είναι δύσκολο να ζουν έξω. Κάνει κακό και στην ψυχολογία τους.

Μορφολογία

Το πρόσωπό τους είναι στρογγυλό, όπως και τα μάτια τους, τα οποία δεν πρέπει να προεξέχουν πολύ από το μουτράκι τους, και το προφίλ τους είναι επίπεδο. Ξεχωριστό γνώρισμα, οι ρυτίδες στο μέτωπο και η ζάρα πάνω από τη μύτη. Έχουν ευρύ στήθος και τα μπροστινά τους πόδια είναι ευθεία προς το έδαφος. Χαρακτηριστική είναι η στριφτή τους ουρά, ενώ η διπλή στροφή αγγίζει την τελειότητα της φυλής. Διαθέτουν ευθεία ράχη και σκούρα καστανά μάτια. Το σχήμα των αυτιών τους συναντάται σε δύο τύπους: ρόδι και κουμπί.

Τρίχωμα – περιποίηση

Το τρίχωμά τους είναι κοντό μαύρο, υπόξανθο, βερικοκί και ασημί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση – ένα απλό χτένισμα μία φορά την εβδομάδα, αρκεί. Επιμελούμαστε, όμως, τη ζάρα πάνω από τη μύτη και δεν τα κουρεύουμε, αλλά ούτε και τα ξυρίζουμε».