Κρυώνουν οι τετράποδοι φίλοι μας; Φυσικά. Γι’ αυτό, ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες, οφείλουμε να τους προστατεύουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Βεβαίως, υπάρχουν φυλές που είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, από κάποιες άλλες πιο ευαίσθητες.

Ειδικά τις ημέρες αυτές χρειάζονται την προσοχή μας τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά, αλλά και εκείνα που έχουν χρόνια πάθηση, όπως είναι η νεφρική ή καρδιολογική ανεπάρκεια, όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος Θοδωρής Μπαμπλένης.

«Υπάρχουν φυλές που έχουν διπλή γούνα και αντέχουν περισσότερο στο κρύο, όπως είναι το Χάσκι και το Ακίτα, ενώ ένα Τσιουάουα δεν έχει τις ίδιες αντοχές. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα μικρόσωμα κρυώνουν περισσότερο από ό,τι τα μεγαλόσωμα. Αλλά και τα κοντότριχα επηρεάζονται από το κρύο», τονίζει ο κ. Μπαμπλένης.

Υποθερμία μπορεί να παρουσιάσει ένα ζώο όταν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα συμπτώματά της είναι: αργή αναπνοή, κατάπτωση, μυϊκό τρέμουλο.

Αν το ζωάκι σας παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να το μεταφέρετε σε ζεστό μέρος και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Κατά τις κρύες ημέρες και νύχτες, λοιπόν, θα πρέπει να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να μειώστε τη χρονική διάρκεια του περιπάτου σας και να του φορέστε κάποιο ρουχαλάκι, ακόμα και μέσα στο σπίτι, εάν η θέρμανση δεν επαρκεί. Να φροντίζετε να ξαπλώνει σε μαξιλάρι/κρεβατάκι. Καλό είναι, να του αυξήσετε την τροφή.

Αν ο πιστός σας φίλος αρνείται να βγει έξω, μην του χαλάσετε το χατίρι, τονίζει ο κ. Μπαμπλένης. Εάν κατά τη διάρκεια της βόλτας ο σκύλος παρουσιάζει νευρικότητα, ή αρχίσει να τρέμει, επιστρέψτε στο σπίτι.

Τα αδεσποτάκια

Τα πλάσματα που μας έχουν όλους ανάγκη, αυτές τις κρύες ημέρες, είναι εκείνα που δεν έχουν … οικογένεια. Εκείνα που ζουν στους δρόμους, σε εξωτερικούς χώρους. Φροντίζουμε, λοιπόν, για τα αδέσποτα ζωάκια. Να τους εξασφαλίσουμε έναν ζεστό χώρο και να τους προσφέρουμε περισσότερη τροφή και νεράκι, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους.

Και για τους οδηγούς, μία παράκληση: Οι γάτες, επισημαίνει ο κ. Μπαμπλένης, για να προστατευθούν από το κρύο, βρίσκουν προστασία κάτω από το καπό των αυτοκινήτων ή στις ρόδες τους. Γι΄αυτό οι οδηγοί, πριν βάλουν σε λειτουργία το αυτοκίνητό τους, ας χτυπήσουν το καπό ή ας κάνουν κάποιο θόρυβο, έτσι ώστε να δώσουν χρόνο στη γάτα να φύγει».