Μία αντίδραση που έχουν αρκετοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων, όταν ο μικρός τους σύντροφος τσακωθεί με έναν άλλον σκύλο, είναι το μάλωμα. Μία πράξη, που μπορεί να χειροτερέψει την επιθετική τάση.

«Η στάση του ιδιοκτήτη, εφόσον ο σκύλος του έχει επιδείξει επιθετικές τάσεις προς άλλους σκύλους, ή έχει εμπλακεί σε καυγά, πολλές φορές μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις τάσεις. Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης πάρει τον σκύλο του μετά το συμβάν και τον χαϊδέψει, επιβραβεύει την πράξη του. Από την άλλη, το να πάρει τον σκύλο του και να τον επιπλήξει, μαλώσει, ή να του φερθεί βίαια, γιατί έκανε κάτι που θεωρεί ο ίδιος λάθος, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημαΕπιπλήττοντας έναν σκύλο για κάτι που δεν έχει διδαχθεί να μην κάνει, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να μπερδέψει το ζώο και να χειροτερέψει τις επιθετικές του τάσεις», εξηγεί ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Ενημερώνει, λοιπόν, ότι έπειτα από ένα περιστατικό διαπληκτισμού του σκύλου του με άλλον σκύλο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποσπάσει τον σκύλο από το συμβάν και να ανακατευθύνει την προσοχή του σε κάτι άλλο. Εκείνη την ώρα, πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν ασκήσεις βασικής υπακοής, που βοηθούν τον σκύλο να σκεφτεί καθαρά και να ηρεμήσει, εφόσον το ζώο έχει, ήδη, εκπαιδευτεί σε αυτές.

Αναφέρει ότι οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου προς άλλους σκύλους, τις περισσότερες φορές, πηγάζουν από την ελλιπή κοινωνικοποίησή του και από λάθη που γίνονται σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου είναι από τις πιο βασικές διαδικασίες στη ζωή του.

Άλλοι λόγοι που, ενδεχομένως, οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου προς άτομα του ίδιου είδους, είναι η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση του ζώου, καθώς και οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διαβίωσή του, αλλά και τις εμπειρίες του.

Μάλιστα, αναφέρει πως το ανεξέλεγκτο παιχνίδι ενός νεαρού σκύλου με άλλους σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συσχετισμούς, που στο μέλλον, υπάρχει η πιθανότητα, να έχουν ως αποτέλεσμα την τάση επιθετικότητας.

«Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται με τον σκύλο τους σε χώρους όπου μπορεί να συναντήσουν άλλους σκύλους. Ιδίως, εκείνοι που οι σκύλοι τους έχουν τις τάσεις που προαναφέρθηκαν, και δεν πρέπει να τους αφήνουν να αλληλεπιδρούν με άγνωστους σκύλους, προς αποφυγή ατυχημάτων», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Τέλος επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση της όποιας επιθετικής τάσης από έναν επαγγελματία, ώστε να βοηθήσει το ζώο να διαχειρίζεται την κατάσταση και να πάψει να αντιδρά».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

* Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης