Αλήθεια, πώς θα νιώθατε αν σας συνέβαιναν οι εξής καταστάσεις;

– Είστε μέσα στο ασανσέρ και εισέρχεται ένας άγνωστος. Αντί να σταθεί στην άλλη πλευρά, το άτομο στέκεται ακριβώς δίπλα σας.

– Ένας άνθρωπος, που μόλις έχετε γνωρίσει και έχετε συστηθεί, σας σφίγγει στην αγκαλιά του και σας φιλά επίμονα στο μάγουλο.

Τα ερωτήματα αυτά θέτει ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης, για να κατανοήσουμε ότι και ο σκύλος διατηρεί γύρω του μια ζώνη για τις κοινωνικές του επαφές.

«Η ανάγκη για προσωπικό χώρο είναι υψίστης σημασίας για εμάς τους ανθρώπους. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τους σκύλους. Ο σεβασμός της «προσωπικής ζώνης» του σκύλου μας είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση μαζί του», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.

Διευκρινίζει ότι, όταν αποφασίζουμε να αναθρέψουμε ένα κουτάβι, ή να ζήσουμε με έναν ενήλικο σκύλο, ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες καλούμαστε να ενημερωθούμε, να μάθουμε, αλλά και να εκπαιδευτούμε κατάλληλα, ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοούμε τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου μας, και να τη σεβόμαστε.

Τα σήματα ηρεμίας που κάνει ένας σκύλος, και αποτελούν τη «γλώσσα του σώματος» του, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, υποδεικνύουν τη διάθεση, την ψυχική του κατάσταση, όπως και τις προθέσεις του.

Κατανοώντας τα σήματα ηρεμίας, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν ένας σκύλος νιώθει άνετα, έχει διάθεση παιχνιδιού, είναι ανήσυχος, ή αγχωμένος.

Παράλληλα, τονίζει πως η παρατήρηση των σημάτων είναι απαραίτητη, ώστε να σεβόμαστε τα όρια του σκύλου μας όταν αλληλεπιδρούμε μαζί του.

«Ας δούμε ένα παράδειγμα, αναλύοντας ένα υποθετικό σενάριο. Βρισκόμαστε με τον σκύλο μας σε ένα πάρκο. Ένας άγνωστος άνθρωπος έρχεται με όλη την καλή του διάθεση να χαιρετίσει, να παίξει, ή να αγγίξει τον σκύλο μας. Εκείνος στέκεται ακίνητος, αποστρέφει το βλέμμα του από τον άγνωστο, ή προσπαθεί να τραβηχτεί μακριά του.

Όλα τα παραπάνω σημάδια μάς δείχνουν πως ο σκύλος μας δεν απολαμβάνει την επαφή του με τον άγνωστο. Ενδεχομένως, απλώς την ανέχεται. Αν αυτή τη φορά, και κάποιες επόμενες, επαναληφθεί το ίδιο, το πιθανότερο είναι, ο σκύλος μας σε βάθος χρόνου να αρχίσει να αντιδρά στην επαφή του με άγνωστους ανθρώπους.

Ας αναλογιστούμε πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει τον σκύλο μας να επιδεικνύει αντίστοιχα σήματα ηρεμίας σε ανάλογες περιστάσεις. Και να σκεφτούμε τι κάνουμε εμείς, ως οι κύριοι φροντιστές του σκύλου μας, ώστε να τον προστατέψουμε από ανεπιθύμητες καταστάσεις», μας προτρέπει ο κ. Πιτσικάλης.

Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως η συνεργασία με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων θα βοηθήσει, τόσο εμάς να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα όρια που θέτει ο σκύλος μας αναφορικά με την «προσωπική του ζώνη», όσο και τον σκύλο μας να ξεπεράσει, τυχόν, ανασφάλειες ή φοβίες.

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης