Όπως ο άνθρωπος, έτσι και η γάτα μπορεί να παρουσιάσει τροφική δυσανεξία, της οποίας τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν.

«Εάν η γατούλα σας ξύνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή έχει χρόνια προβλήματα με το πεπτικό της, το πιο πιθανό είναι να έχει τροφική δυσανεξία. Πολλές φορές, η τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία συγχέεται με την τροφική αλλεργία, ακόμη και από τους θεράποντες κτηνιάτρους, αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Ενημερώνει ότι η διακεκριμένη κτηνίατρος, Dr. Dodds, η οποία έχει μελετήσει και ασχοληθεί εκτεταμένα με αυτό το θέμα, ισχυρίζεται ότι οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι τόσο συνηθισμένες, όσο οι τροφικές δυσανεξίες, οι οποίες είναι 10-15 φορές πιο συχνές.

«Η διαφορά είναι ότι στις τροφικές αλλεργίες εμπλέκεται το ανοσοποιητικό, και έχουμε μια άμεση αντίδραση του οργανισμού, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναφυλακτικό σοκ στη γάτα μας, αν καταναλώσει ένα αλλεργιογόνο για εκείνη συστατικό.

Έτσι, μπορεί να κλείσουν οι αεραγωγοί και να μην μπορεί να αναπνεύσει. Το αλλεργιογόνο θα προκαλέσει μια άμεση, και πολλές φορές επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου, ανοσολογική αντίδραση.

Σε πιο ήπιες αντιδράσεις έχουμε εξανθήματα, κνίδωση και πρησμένα μάτια», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Αντίθετα, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, η τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία δεν εμπλέκει το ανοσοποιητικό, και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, έπειτα από μήνες ή χρόνια, καθώς η γάτα μας εξακολουθεί να τρέφεται με την τροφή που την προκαλεί.

«Μιλάμε για μια χρόνια κατάσταση, η οποία μπορεί να ανιχνευτεί, είτε με το σάλιο, είτε με τα κόπρανα του ζώου, κάνοντας ειδικά τεστ που προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν την δυσανεξία.

Παρόλο που δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της γάτας μας, μακροπρόθεσμα δημιουργεί αρκετά προβλήματα, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία και την ευημερία του ζώου», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Συμπτωματολογία

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας ή ευαισθησίας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι τα εξής:

1. πεπτικά προβλήματα, που παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με τη φλεγμονώδη εντερική νόσο. Η γατούλα μας μπορεί να εμφανίσει χρόνιους εμετούς, διάρροιες, πόνο στο στομάχι.

2. χρόνιο ξύσιμο στο δέρμα

3. χρόνια ρεψίματα και στομαχικός θόρυβος

4. χρόνιες μολύνσεις στο δέρμα, τα αυτιά και την πατούσα, ειδικά από μύκητες

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία στη γάτα

Σύμφωνα με τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, οι «ύποπτες» τροφές είναι:

1. λακτόζη: Οι περισσότερες ενήλικες γάτες εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η διατροφολόγος ζώων, Linda P. Case, σε ομιλία της στο Τμήμα Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου Ιλλινόις με αντικείμενο την επιστήμη της διατροφής του σκύλου και της γάτας, ανέφερε ότι οι γάτες, μεγαλώνοντας, παράγουν όλο και λιγότερη λακτάση. Η λακτάση είναι το απαραίτητο ένζυμο για τη διάσπαση της λακτόζης. Άρα, η γάτα μας έχει μικρότερη ικανότητα να χωνέψει και να απορροφήσει τη λακτόζη του γάλακτος.

Έτσι, η λακτόζη περνάει από τον πεπτικό σωλήνα αχώνευτη, και μέσω άλλων διεργασιών στο έντερο, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα.

Αν δώσουμε τροφές όπως το γάλα, το τυρί, ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενδέχεται να δούμε συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, και στομαχικά προβλήματα.

2. χρωστικές ουσίες, BHA (συντηρητικό στην ξηρά τροφή, στα δημητριακά), guar gum (πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη γαλακτομαννάνης, που εξάγεται από τους κόκκους γκουάρ. Έχει πυκνωτικές και σταθεροποιητικές ιδιότητες, χρήσιμες σε τρόφιμα και ζωοτροφές).

Στην επεξεργασμένη ζωοτροφή κάποια συστατικά είναι απαραίτητα, όπως οι χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά, τα πρόσθετα, τα σταθεροποιητικά, ή τα χρώματα, προκειμένου να δώσουν την επιθυμητή εικόνα. Πολλά από αυτά ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τη γατούλα μας . Και αν τα καταναλώνει για μήνες και χρόνια, προκαλούν τροφική δυσανεξία.

3. υδατάνθρακες: Οι γάτες, ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα, δεν αντέχουν μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακα. Το συκώτι τους και το πάγκρεας δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα διάσπασης αυτής της τροφής, έτσι ώστε να την απορροφήσουν και να επωφεληθούν. Όταν δίνουμε στη γατούλα μας επεξεργασμένη τροφή με πολλούς υδατάνθρακες, μακροπρόθεσμα θα την επιβαρύνει και μπορεί να δούμε συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας, αλλά και να παρουσιάσει ασθένειες όπως διαβήτη, χρόνια παγκρεατίτιδα, παχυσαρκία και προβλήματα στο συκώτι.

Πώς μπορούμε να βρούμε τα συστατικά και τις τροφές που έχει δυσανεξία η γάτα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τεστ δυσανεξίας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, το οποίο θα εφοδιαστούμε από το εξωτερικό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να αλλάξουμε τη διατροφή της γάτας μας. Της δίνουμε μαγειρεμένη ή ωμή τροφή. Αρχικά, η διατροφή της περιέχει πολύ λίγα συστατικά, έτσι ώστε να παρατηρήσουμε σε ποια συστατικά μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός της.

«Καλό θα είναι να ακολουθήσουμε μια δίαιτα περιορισμού, η οποία θα περιλαμβάνει μία πρωτεΐνη που δεν έχει καταναλώσει κατά το παρελθόν (novel protein). Και αυτό, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγεία της με τα νέα, περιορισμένα συστατικά.

Αν δίνετε επεξεργασμένη τροφή, καλό θα είναι να επιλέξετε μία άλλη τροφή, ώστε να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι η γατούλα τους έχει δυσανεξία, για παράδειγμα, στο κοτόπουλο, αλλά στην ουσία μπορεί να έχει σε κάποιο συντηρητικό, ή χρωστική ουσία, που υπάρχει στην τροφή. Και έτσι, μπερδεύεται η διαδικασία», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου και επισημαίνει: «Τροφές όσο γίνεται πιο φυσικές, με λιγότερη επεξεργασία και πιο κοντά στη φύση της γάτας, αλλά και απαλλαγμένες από επιβλαβή συστατικά και πρόσθετα, θα βοηθήσουν τον οργανισμό της γάτας μας: να ισορροπήσει και να επωφεληθεί καλύτερα σε κυτταρικό επίπεδο».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2021/11/16/cats-and-carbohydrates.aspx

https://drjeandobbspethealthresource.tumlr.com/post/25934674990/dog-food-sensitivity-versus-dog-food-allergy#.Y9woaHZBzIU

Διαβάστε επίσης: