Οι γατούλες μπορεί να κάνουν εμετό για πολλούς λόγους. Κάποιοι δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, όμως υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται την προσοχή μας.

«Ο εμετός της γατούλας μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, να αφορά μια γαστρίτιδα, ή να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής ασθένειας», αναφέρει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Μία γάτα, λοιπόν, μπορεί να κάνει εμετό, σύμφωνα με την κτηνίατρο, επειδή, πολύ απλά, έφαγε υπερβολική ποσότητα, ή λαίμαργα, ή έπαιξε έντονα μετά το φαγητό της. Οπότε, ο στομαχικός φόρτος ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα να κάνει εμετό.

Επίσης, επειδή η γάτα καθαρίζει τον εαυτό της, συσσωρεύονται στο στομάχι της τρίχες και δημιουργούνται τριχόμπαλες. Έτσι, μέσα στο στομάχι της υπάρχει ένα ξένο σώμα, και με τον εμετό το αποβάλλει.

Μία, ακόμη, αιτία που μπορεί να προκαλέσει εμετό στη γάτα είναι, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, επειδή κατάπιε κάποιο κομμάτι από τα παιχνίδια της, από ρούχο (κλωστές), ή μασούλησε σακούλα, που το συνηθίζουν πολλά από αυτά τα αξιολάτρευτα αιλουροειδή.


«Μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα γαστρίτιδας από μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, η οποία δημιούργησε φλεγμονή. Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι και αλλεργικής φύσεως.

Ο εμετός, όμως, μπορεί να είναι σύμπτωμα και μιας πιο σοβαρής παθολογικής κατάστασης. Όπως, δυσλειτουργίας των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), ή του ήπατος (ηπατική ανεπάρκεια, ηπατίτιδα, ή χολαγγειοηπατίτιδα).

Ο εμετός μπορεί να προέλθει από νόσημα του παγκρέατος, από μια παγκρεατίτιδα, ή από κάποιο μόρφωμα στο στομάχι, δηλαδή όγκο.

Μπορεί να προκληθεί από απόφραξη του εντερικού σωλήνα, ειλεό, καθώς και από τα εντερικά παράσιτα», διευκρινίζει η κτηνίατρος και επισημαίνει ότι στην κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει και μια γατούλα που κατάπιε κάποιο τοξικό υγρό ή φύλλο.

Μην εκπλαγείτε εάν αλλάξετε, από τη μία μέρα στην άλλη, την τροφή της γάτας σας, κι εκείνη κάνει εμετό, παρόλο που της προσφέρατε καλύτερης ποιότητας φαγητό. Αυτό που προκαλεί εμετό στη γάτα, όπως ενημερώνει η κτηνίατρος, είναι η απότομη αλλαγή τροφής.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

«Σε κάθε περίπτωση, αποσύρουμε το φαγητό και το νερό της γατούλας για δύο τρεις ώρες, για να ηρεμήσει το στομάχι. Η γάτα, επειδή θα νιώθει καούρα, θα θέλει να πιει νερό. Δεν την αφήνουμε, όμως. Την παρακολουθούμε και παρατηρούμε εάν ο εμετός συνοδεύεται και από κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως διάρροια ή ναυτία, κι αν είναι υποτονική και δεν έχει διάθεση για παιχνίδι.

Αν ο εμετός επαναληφθεί, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας και του δίνουμε ένα όσο καλύτερο ιστορικό μπορούμε.

Τον ενημερώνουμε εάν έχει φάει κάτι, για την κατάσταση της πριν και μετά τον εμετό, έτσι ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και, είτε να μας συμβουλεύσει τηλεφωνικά, είτε να κρίνει ότι θα πρέπει να τον επισκεφτούμε», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη και συμπληρώνει: «Ο κτηνίατρος ελέγχει και τα υπόλοιπα όργανα, μέσω εξετάσεων, και γίνεται ενέσιμη θεραπεία, γιατί οι ενέσεις δρουν καλύτερα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επειδή το στομάχι είναι πολύ ερεθισμένο, εάν χορηγηθούν φάρμακα μπορεί να τα αποβάλει. Η γατούλα στο κτηνιατρείο θα ενυδατωθεί και, εάν χρειάζεται, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, έτσι ώστε να εξακριβωθεί εάν ο εμετός ήταν μία ένδειξη για οτιδήποτε άλλο».

Διαβάστε επίσης