Είναι γνωστό ότι από το πιάτο του σκύλου δεν πρέπει να απουσιάζει η πρωτεΐνη.

Το κρέας της πάπιας αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και αμινοξέων, ενώ «ανιχνεύει» διατροφικές αλλεργίες, που μπορεί να παρουσιάζει ο σκύλος.

Και δεν είναι μόνον αυτές, οι ευεργετικές του ιδιότητες.

«Συνηθίζουμε να δίνουμε στον σκύλο μας ως πρωτεΐνη κοτόπουλο, καθώς είναι μια εύπεπτη και πλούσια σε αμινοξέα τροφή.

Ωστόσο, όπως ενημερώνει η ολιστική κτηνίατρος, Dr. Becker, ερευνητές που πραγματοποίησαν μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2016, διαπίστωσαν ότι οι top αλλεργιογόνες πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν στην τροφή του σκύλου, ήταν το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το αρνί.

Το κρέας της πάπιας μπορεί να λειτουργήσει και ως «νέα» πρωτεΐνη (novel protein) – ειδικά όταν υποψιαζόμαστε διατροφικές αλλεργίες, και θέλουμε ο σκύλος μας να ακολουθήσει μια δίαιτα περιορισμού.

Η δίαιτα περιορισμού αποτελεί μια μέθοδο για να προσδιοριστούν οι τροφικές αλλεργίες. Ξεκινάμε με συστατικά που ο σκύλος μας δεν έχει δοκιμάσει ξανά, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός του. Στη συνέχεια αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά πάλι τροφές, ώστε να δούμε σε ποιες υπάρχει υποψία αλλεργίας.

Έτσι, η πάπια μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρωτεΐνη με πολλά οφέλη, επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Το κρέας της πάπιας, λοιπόν, δεν ενδείκνυται μόνο για σκύλους που παρουσιάζουν διατροφικές αλλεργίες. Μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρωτεΐνη με πολλά οφέλη για τον σκύλο.

Ας δούμε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

1. Πολύ καλή πηγή αμινοξέων

«Το βασικό κριτήριο, όταν επιλέγουμε μια πρωτεΐνη για τον σκύλο μας, είναι να αποτελεί μια καλή πηγή αμινοξέων. Τα αμινοξέα αποτελούν τα δομικά στοιχεία στο «χτίσιμο» των μυών, αλλά και σε όλες τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί στο σώμα όταν χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη.

Το κρέας της πάπιας είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, και εξαιρετική πηγή αμινοξέων. Περιέχει αμινοξέα, όπως η κρεατίνη, καρνοσίνη, βεταίνη και L-καρνιτίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού του σκύλου μας.

Για παράδειγμα, η L-καρνιτίνη χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό της ενέργειας, τη μυϊκή μάζα και, επιπλέον, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.

Έτσι, μπορεί να δώσει αυξημένη μυϊκή μάζα, βοηθώντας την ανάπλαση των μυών, καθώς και να μειώσει το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια άσκησης.

Η πάπια περιέχει, ακόμη, λυσίνη και λευκίνη – αμινοξέα σημαντικά για τη μείωση της χοληστερίνης και το χτίσιμο υγιών οστών και μυών», λέει η κα Παλαιολογοπούλου.

2. Πολύ καλή πηγή βιταμινών και σημαντικών μετάλλων

Όπως ενημερώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μόλις 28 γραμμάρια κρέας πάπιας περιέχει ένα μικρογραμμάριο βιταμίνης ριβοφλαβίνης (Β2), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στον μεταβολισμό της ενέργειας.

Περιέχει 1.4 μιλιγκράμ νιασίνης (Β3), η οποία είναι, επίσης, σημαντική για τον μεταβολισμό της ενέργειας.

Η πάπια περιέχει, μεταξύ άλλων, σελήνιο, το οποίο είναι σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Βοηθάει στον θυρεοειδή, στη σύνθεση DNA, στην αναπαραγωγή, και, παράλληλα, έχει και αντιοξειδωτική δράση.

3. Τροφή υψηλή σε ωμέγα 3 & 6 λιπαρά οξέα

«Όπως γνωρίζουμε, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα 3&6 δεν τα παράγει ο οργανισμός του σκύλου μας. Έτσι, θα πρέπει να τα λαμβάνει, είτε από την τροφή του, είτε μέσω συμπληρώματος.

Η πάπια είναι μια πολύ καλή πηγή αυτών των λιπαρών οξέων. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο οργανισμός της πάπιας μετατρέπει τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως είναι το ALA, σε λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας, όπως είναι το DHA.

Τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως είναι διάφορες μορφές καρκίνων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα δερματικά, όπως η ψώρα», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

4. Τροφή υψηλή σε αντιοξειδωτικά

Η πάπια περιέχει, όπως προαναφέραμε, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Εκτός του ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, έχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

«Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για περισσότερες από 300 σωματικές λειτουργίες, όπως η διαίρεση των κυττάρων, η αντίδραση του ανοσοποιητικού και η νοητική λειτουργία. Το σελήνιο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος και στην υγεία των αρθρώσεων», λέει η κα Παλαιολογοπούλου.

Πώς μπορείτε να δώσετε το κρέας της πάπιας στον σκύλο σας

Το κρέας της πάπιας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, μπορείτε να το δώσετε -χωρίς πέτσα- ως κύριο γεύμα, με το οποίο θα αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη που του δίνατε μέχρι τώρα.

Μπορείτε, όμως, να το δώσετε και ως λιχουδιά, ωμό ή ελαφρώς βρασμένο.

Επίσης, μπορείτε να κόψετε λεπτές λωρίδες και να τις ψήσετε στο φούρνο με αέρα, έτσι ώστε να προσφέρετε μια ψημένη λιχουδιά στον σκύλο σας. Αν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να κόψετε τις λεπτές λωρίδες και να τις αφήσετε να αφυδατωθούν. Ο σκύλος σας θα ξετρελαθεί!

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου μας προτρέπει: «Επιλέγουμε σωστή τροφή για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του σκύλου μας. Έχοντας πάντα ως κριτήριο το πόσο θρεπτική είναι και κατά πόσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι, ώστε να διαμορφώσει σωστά τη δομή του σώματός του».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4710035/ Criticallyappraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. Ralf S. Mueller, Thierry Olivry

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-duck

https://wagwalking.com/wellness/6-awesome-benefits-of-duck-meat-for-dogs

https://petfoodfacts.mercola.com/ Can You Feed Duck Meat to Your Pet?Written by Dr. Karen Shaw Becker

Διαβάστε επίσης