«Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντικές. Γι΄αυτό, όταν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε έναν σκύλο, κουτάβι ή ενήλικο, πρέπει να προσέξουμε και να προετοιμάσουμε κάποια πράγματα. Πριν φέρουμε τον μικρό μας φίλο στο σπίτι, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ετοιμασίες και αγορές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του και να κάνουμε καλύτερη τη συμβίωση μας», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.  

Τι θα πρέπει να κάνετε; Ο κ. Μπούζης δίνει πολύτιμες συμβουλές:

1) Τα αναγκαία είδη 

Λουρί – οδηγός, περιλαίμιο, ή στηθόλουρο – σαμαράκι

Μεταλλική ταυτότητα: την περνάμε στο περιλαίμιο, ή στο σαμαράκι του σκύλου, στην οποία αναγράφεται το όνομα του και ένα τηλέφωνο μας.

Παιχνίδια: Όλοι οι σκύλοι, οποιασδήποτε ηλικίας, λατρεύουν τα παιχνίδια. Διαλέγουμε αυτά που είναι κατάλληλα για τον δικό μας.

Επιλέγουμε παιχνίδια που ο σκύλος θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια, και θα τον κρατήσουν απασχολημένο – καλύτερα να μασάει το παιχνίδι του από τον καναπέ μας.

Κλουβί (crate): Ένα μεταλλικό κλουβί θα μας  βοηθήσει να προλάβουμε μελλοντικό άγχος αποχωρισμού. Θα χρειαστεί για να  περιορίσουμε τον σκύλο, για μικρά χρονικά διαστήματα, και για να κοιμάται, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση τουαλέτας.

Επίσης, χρησιμεύει για να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια στα ταξίδια με το αυτοκίνητο.

Ανάλογα τον χώρο που διαθέτουμε στο σπίτι, προτείνεται έξτρα ένα πάρκο περιορισμού, για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, στο οποίο μπορεί να μπει και το crate.

Τροφή: Επιλέγουμε μία καλή τροφή κατάλληλη για τον σκύλο μας. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη και την ευζωία του.

Μπολάκια φαγητού/νερού: Προτιμάμε τα  ανοξείδωτα, ή κεραμικά μπολάκια.

Τα πλαστικά μπορεί να τα μασήσει, και να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του.

Είδη περιποίησης: Βούρτσα, κόφτη νυχιών, υγρό και ειδικές μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών.

2) Εξασφαλίζουμε στον σκύλο μας ασφαλή χώρο

Ασφαλίζουμε καλώδια και πρίζες, κρύβουμε παπούτσια και παντόφλες, μαζεύουμε αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν, ή να αρρωστήσουν, τον σκύλο σας. Επίσης, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον χώρο, όπου θα κοιμάται και θα ξεκουράζεται ο σκύλος.

3) Χώρος ύπνου/ξεκούρασης

Ιδανικά, πρέπει να μάθουμε στον σκύλο μας να κοιμάται στο κλουβάκι του (crate), ώστε να αποφύγουμε στρες και άγχος αποχωρισμού.

Δεν βάζουμε ποτέ τον σκύλο στο κλουβί με το ζόρι. Επίσης, δεν τον βάζουμε ποτέ στο κλουβί για να τον τιμωρήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδυάσει τον περιορισμό του στο κλουβί με άσχημη εμπειρία, γιατί τότε δεν θα θέλει να μπει μέσα.

Το κλουβί θα πρέπει να είναι ο χώρος όπου ο σκύλος σας ηρεμεί.

Το crate θα πρέπει να είναι σε κάποιο χώρο που έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα μέσα στο σπίτι.

Ιδανικά, μέσα σε ένα πάρκο για σκύλους, για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων του κουταβιού – για ενήλικο ισχύει το ίδιο μόνο για μικρόσωμα σκυλιά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να αγοράσουμε κάποιο ειδικό πορτάκι (πόρτα ασφαλείας για παιδιά) που προσαρμόζεται στην πόρτα, και να τον περιορίσουμε σε κάποιο δωμάτιο.

Φυσικά, μαζί με τις πάνες, το κρεβάτι, τα παιχνίδια και το νερό του.

4) Πώς θα μεταφέρουμε τον σκύλο στο σπίτι μας

Ιδανικά, το κουτάβι το μεταφέρουμε με κάποιο κλουβάκι στο σπίτι, για να μην στρεσαριστεί πολύ, εφόσον είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτοκίνητο. Επίσης, μπορούμε να το κρατήσουμε στην αγκαλιά μας, ή να καθίσουμε δίπλα του. Το ίδιο ισχύει και για έναν αδέσποτο ενήλικο σκύλο που δεν γνωρίζει από αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζώνη ασφαλείας για σκύλους. Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια του σκύλου, και η δική μας.

Προσοχή! Κατά τη μεταφορά του σκύλου στο αυτοκίνητο δεν κάνουμε απότομες κινήσεις. Δεν πατάμε απότομα φρένο -εκτός έκτακτης ανάγκης-, δεν παίρνουμε απότομα στροφές και, αν μπορούμε, έχουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο.

5) Ο ερχομός στο νέο του σπίτι

Κουτάβι: Ακουμπάμε το κλουβί κάτω και αφήνουμε το κουτάβι να βγει μόνο του. Δεν το τραβάμε έξω με το ζόρι. Το πιο πιθανό είναι να βγει αμέσως. Το αφήνουμε λίγο να μυρίσει.

Πιθανόν να είναι αγχωμένο από τους θορύβους και τη μεταφορά, και να θέλει λίγο χρόνο. Έχουμε υπομονή. Δεν ξεχνάμε ότι είναι ένα καινούριο περιβάλλον για τον σκύλο, και ότι για πρώτη φορά βρίσκεται μακριά από τη μητέρα και τα αδέρφια του.

Εάν η απόσταση μέχρι το σπίτι ήταν μεγάλη, μπορεί να διψάει. Δίνουμε να πιει λίγο νερό.

Ενήλικος σκύλος: Πριν ανοίξουμε την πόρτα του αυτοκίνητου, του φοράμε το λουράκι – οδηγό. Ανοίγουμε την πόρτα και περιμένουμε: δίνουμε χρόνο μέχρι να αποφασίσει μόνος του πότε θα βγει. Μπορεί να νιώθει ανασφάλεια. Το δελεάζουμε με νόστιμες λιχουδιές.

Όταν φτάσουμε στο σπίτι, του συμπεριφερόμαστε όπως προαναφέραμε και για το κουτάβι. Εάν υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας που περιμένουν με χαρά το κουτάβι/ενήλικο σκύλο, τους ζητάμε να μην αρχίσουν να φωνάζουν από ενθουσιασμό και να χοροπηδούν γύρω του.

Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί και να αγχωθεί. Μπορούν να κάτσουν ήσυχα κάτω, απέναντί του, και να αφήσουν το κουτάβι/ενήλικο να αποφασίσει μόνο/ς του, αν θέλει να πάει κοντά τους. Μετά, αφήνουμε να μυρίσει και να εξερευνήσει το νέο του περιβάλλον με επίβλεψη. Σιγά – σιγά, όσο αποκτά εμπιστοσύνη και εξοικειώνεται με το περιβάλλον, θα «ξεθαρρέψει».

6) Η πρώτη νύχτα

Όποιον και από τους δύο παραπάνω τρόπους επιλέξουμε ως χώρο ύπνου/ξεκούρασης, είναι, σχεδόν, σίγουρο πως δεν θα  αποφύγουμε τα κλάματα του κουταβιού μας. Είναι πολύ πιθανό, το πρώτο βράδυ να μην κοιμηθούμε καθόλου – φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Είναι το πρώτο βράδυ μακριά από τα αδέρφια και τη μητέρα του, ή, απλά, κοιμάται μόνο του σε διαφορετικό περιβάλλον.

Σιγουρευόμαστε ότι το δωμάτιο είναι  ζεστό ή δροσερό, ανάλογα με την εποχή. Την πρώτη νύχτα μπορούμε να καθίσουμε δίπλα στο κουτάβι.

Τα κλάματα δεν αρέσουν σε κανέναν, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Όλα θα γίνουν καλύτερα με τον καιρό. Εάν κάθε φορά που κλαίει το κουτάβι, ή ο ενήλικος σκύλος σας, τρέχετε δίπλα τους, θα το συνδυάσουν και θα το κάνουν συνέχεια. Ένας ενήλικος σκύλος, το πιο πιθανό είναι να μην κλάψει. Αλλά πρέπει να προσέξουμε την ασφάλεια του χώρου του, όπως προαναφέραμε.

Έξτρα tip

Τέλος, ο κ. Μπούζης επισημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε έρευνα για να βρείτε έναν καλό κτηνίατρο, αλλά και έναν αξιόλογο εκπαιδευτή σκύλων. Τονίζει ότι οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες και, για να μη γίνουν λάθη που θα οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, η συνεργασία με έναν σωστά καταρτισμένο εκπαιδευτή σκύλων είναι η καλύτερη λύση.

Ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης

Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων. Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα. Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης