Η ευχάριστη γεύση του κάστανου πρωταγωνιστεί στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Εκτός από την ωραία γεύση του, αποτελεί πολύτιμη πηγή τροφής, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας.

«Είναι μια πολύ θρεπτική λιχουδιά για τον σκύλο μας, και τώρα τις γιορτές είναι ένα βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων συνταγών.

Έχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, περιέχει ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου μας υγιές. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, που συναντάμε στα κάστανα μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σκύλου μας», ενημερώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Και δεν είναι μόνον αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. Όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, τα κάστανα αποτελούν μια καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη C, που βοηθά στο ανοσοποιητικό – ειδικά τώρα τον χειμώνα είναι σημαντική, τόσο για εμάς όσο και για τα ζωάκια μας.

Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο και σίδηρο.

Ωστόσο, η κα Παλαιολογοπούλου επισημαίνει ότι, εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στον σκύλο μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και παρενέργειες.

«Υπάρχουν διάφορα είδη από κάστανα. Αυτά που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας είναι η ποικιλία μαρόνι, ή τα Αμερικάνικα κάστανα από το δέντρο Castanea Dentata, τα οποία είναι, συνήθως, πιο μικρά. Έχουν σκληρή γυαλιστερή καφέ φλούδα, η οποία είναι επίπεδη στη μια πλευρά. Η μια άκρη δημιουργεί μια μακρόστενη γραμμή σαν μύτη, ενώ η άλλη πλευρά έχει μια ανοιχτόχρωμη περιοχή σαν ξύλο.

Εκείνα που είναι απαγορευτικά για τον σκύλο μας, είναι τα αγριοκάστανα (horse chestnuts), καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας νευροτοξίνες που λέγεται εσκουλίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική για τον σκύλο. Μπορεί να του προκαλέσει από γαστρεντερολογικά προβλήματα, μέχρι και πιο σοβαρά, όπως επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και άλλα.

Τα κάστανα, γενικά, τα δίνουμε σε μικρή ποσότητα, μαγειρεμένα (βραστά) και σε αραιά χρονικά διαστήματα. Αν ο σκύλος μας έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, μπορεί να είναι αλλεργικός και στα κάστανα», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας προτείνει απλές συνταγές με πολλά οφέλη για τον σκύλο και τη γάτα μας.

Συνταγές για τον σκύλο μας

Μπισκότα

Υλικά

● 2 κούπες χοιρινό άπαχο κρέας (βρασμένο και χτυπημένο στο multi) – μια καλή πηγή αμινοξέων, πλούσιο σε θειαμίνη, που είναι η βιταμίνη Β1 και είναι σημαντική για την κυτταρική λειτουργία

● ½ κούπα βρασμένα κάστανα και χτυπημένα στο multi (χωρίς την φλούδα και το χνούδι)

● 1 αυγό ολόκληρο βιολογικό ωμό (χωρίς το τσόφλι)

● 1 κούπα γλυκοπατάτα βρασμένη -πλούσια σε βιταμίνη Α, σημαντική για υγιή μάτια, δέρμα, τρίχωμα, νεύρα και μύες)

● 1 κούπα αλεύρι από καστανό ρύζι ή βρώμη

● Λίγο νερό

● 2 κουτ. σούπας βιολογικό σιτέλαιο (wheat germ) – είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β σημαντικά για το ερεθισμένο και ξηρό δέρμα, το ανοσοποιητικό, τις αλλεργίες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια με κουπάτ από το μείγμα που θα έχουμε απλώσει σε μια επιφάνεια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι για να σφίξει περισσότερο η ζύμη μας. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 περίπου βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.

Γεύμα

Μπορείτε αν δεν θέλετε να φτιάξετε μπισκότα να βράσετε όλα τα συστατικά μαζί και να φτιάξετε ένα θρεπτικό γεύμα. Τα συστατικά είναι:

● 2 κούπες ωμό κρέας χοιρινό

● 1 κούπα ωμό καστανό ρύζι

● 1 μικρή γλυκοπατάτα ωμή

● 1 αυγό ολόκληρο μαζί με το τσόφλι

● ½ κούπα ωμά κάστανα καθαρισμένα από φλούδα και χνούδι και τριμμένα στο multi (θα βράσουν μαζί με όλα τα συστατικά)

● 2 κουτ. σούπας σιτέλαιο

Βράζετε όλα τα συστατικά μέχρι να μαλακώσουν.Ξεκινάτε να βράζετε το κρέας, που θέλει περισσότερο χρόνο και προσθέτετε τα υπόλοιπα συστατικά. Το αυγό θα το προσθέσετε λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά – μπορείτε να σπάσετε το αυγό και να το ρίξετε μαζί με το τσόφλι του μέσα στην κατσαρόλα και να κλείσετε το καπάκι ώστε να ψηθεί με τον ατμό στο τελείωμα του φαγητού.
Το σιτέλαιο το προσθέτετε όταν το φαγητό είναι έτοιμο και η θερμοκρασία του χαμηλή.

Συνταγή για τη γάτα μας

Μπορούμε να γεμίσουμε φορμάκια φούρνου με ένα μείγμα από τρίαπολύ απλά συστατικά.

Υλικά

● 2 κούπες βρασμένη άπαxη γαλοπούλα σε κομματάκια

● 1 ολόκληρο ωμό αυγό

● 1 κούπα γλυκοπατάτα καθαρισμένη, βρασμένη και πολτοποιημένη

● Λίγο ζουμί από την βρασμένη γαλοπούλα

Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με φορμάκια και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν οι ζουμερές μπουκίτσες.

Τέλος η κα Παλαιολογοπούλου λέει: «Βλέπουμε πως με απλά συστατικά,που θα χρησιμοποιήσουμε και στις δικές μας συνταγές, μπορούμε να φτιάξουμε γιορτινές συνταγές για να ευχαριστήσουμε τα ζωάκια μας. Νατους προσφέρουμε ωφέλιμη και θρεπτική τροφή απαλλαγμένη από τοξίνες και συντηρητικά.
Καλή τους όρεξη και Καλές Γιορτές σε όλους, με υγεία!».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Διαβάστε επίσης