Η γάτα είναι… γάτα με πέταλα. Με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να χρησιμοποιεί και τη «φωνή» της (νιαούρισμα) για να επικοινωνεί με τον άνθρωπό της. Ένα μέσο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο στη γατίσια συναναστροφή της. Και δεν είναι μόνον αυτός ο τρόπος που προσπαθεί να «συνεννοηθεί» με τον άνθρωπό της.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι η γάτα, ως αυτόνομη και ανεξάρτητη ύπαρξη, ενδεχομένως να μην έχει ορατούς τρόπους επικοινωνίας με τον άνθρωπο. Όσοι έχουμε ζήσει με γάτα, ή/και γάτες, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η γάτα είναι ένα ζώο που λατρεύει να επικοινωνεί με τον άνθρωπό της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, τους οποίους ο καθένας μας, που έχει γάτα, αποκωδικοποιεί σταδιακά. Επικοινωνεί κυρίως με ήχους, αλλά και με τη στάση του σώματός της», αναφέρει η κα Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese.

Θέλει να μας δείξει ότι είναι χαρούμενη; Δεν θα διστάσει να τριφτεί στα πόδια μας και να μας νιαουρίσει, προσπαθώντας, όπως λέει η κα Καψάλη, να επικοινωνήσει μαζί μας με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο.

Εξηγεί ότι το νιαούρισμα είναι και ένας τρόπος να μας επικοινωνήσει ότι θέλει φαγητό, ή νερό, ή ακόμη και να μας παραπονεθεί για οτιδήποτε μπορεί να την έχει ενοχλήσει, όπως, για παράδειγμα, το ότι χρειάζεται καθάρισμα η αμμοδόχος της.

«Θέλει χάδια; Θα έρθει στο κρεβάτι, ή στον καναπέ, θα στρογγυλοκαθίσει δίπλα μας, ή πάνω μας, και θα αρχίσει να μας «ζυμώνει». Όπως «ζύμωνε» και τη μαμά της, όταν ήταν μωράκι. Με αυτήν την κίνηση, δεν δείχνει μόνο την ανάγκη της να χαϊδευτεί, και να κουρνιάσει, αλλά και να νιώσει ασφαλής. Όπως όταν ήταν νεογέννητο γατάκι, που ενώ θήλαζε, έκανε, παράλληλα, πατουσάκια και στην κοιλιά της μαμάκας της», αναφέρει η κα Καψάλη.

Επίσης, η γάτα θα δείξει και τον εκνευρισμό της. Και, όπως λέει η κα Καψάλη, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να εκνευριστεί για κάποιο λόγο, είτε μαζί μας, είτε με κάποιο άλλο κατοικίδιο που συζεί. Σε ανάλογες περιπτώσεις, αυτό που αυτόματα θα κάνει, θα είναι να μας προειδοποιήσει με ένα παρατεταμένο νιαούρισμα, ή/και φουντώνοντας το τρίχωμα της, ενώ παράλληλα θα ανυψώσει τον κορμό της. Αυτή είναι μια έμμεση προειδοποίηση πριν από την επίθεση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σύνηθες για μια γάτα να επιτίθεται στον γατογονιό της, και εάν το κάνει, σίγουρα συντρέχουν άλλοι λόγοι, που θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως, για παράδειγμα, η μη ομαλή συμβίωση με τα υπόλοιπα τετράποδα -εάν υπάρχουν-, κάποιο θέμα υγείας που ενδέχεται να της δημιουργεί κάποιο σωματικό πόνο κτλ.

Ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας, σύμφωνα με την κα Καψάλη, είναι η βλεμματική επαφή. Πόσες φορές η γάτα σας, σας έχει κοιτάξει κατάματα, και νιώθετε πως είναι έτοιμη να μιλήσει; Μάλιστα, πολλές είναι οι φορές που γουργουρίζει, παράλληλα, ή σας καθοδηγεί και προς την κουζίνα προκειμένου να φάει την αγαπημένη της λιχουδιά.

«Το γουργούρισμα, στις πλείστες των περιπτώσεων, δείχνει ότι η γάτα μας, μας εμπιστεύεται και εκδηλώνει την αφοσίωση και την αγάπη της προς εμάς. Πόσο γλυκό μπορεί να είναι αυτό;

Η γάτα επικοινωνεί μαζί μας και μέσω της ουράς της. Η κίνηση της ουράς σηματοδοτεί πολλά για το πώς νιώθει. Πόσες φορές έχετε δει τη γάτα σας να τρέχει χαρούμενη με σηκωμένη την ουρά της μέσα στο σπίτι; Και, αντιθέτως, πόσες φορές την έχετε δει να δείχνει τρομαγμένη με την ουρά κάτω και το τρίχωμα όρθιο;», λέει η κα Καψάλη.

Επίσης, το μουτράκι της γάτας «μαρτυρά» το πώς αισθάνεται.

«Το πρόσωπό της μπορεί να μας «πει» πολλά. Όταν μια γάτα είναι σε ήρεμη κατάσταση, τα μάτια και τα αυτιά της είναι χαλαρά, όταν νευριάζει με κάτι, ή κάποιον, μεγαλώνει η κόρη των ματιών και τα αυτιά παίρνουν μια κλίση προς τα έξω. Όταν είναι φοβισμένη, χαμηλώνει μάτια και αυτιά, ενώ στρέφει το τρομαγμένο βλέμμα της στο αντικείμενο του φόβου της.

Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η γάτα έχει πολλαπλούς τροπους επικοινωνίας, με το νιαουρισμα σίγουρα να αποτελεί τον κυριότερο!», ενημερώνει η κα Καψάλη και προσθέτει: «Επίσης, πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες επικοινωνούν με τις άλλες γάτες κυρίως μέσω της «γλώσσας του σώματος», και πολύ λιγότερο με το νιαούρισμα. Ενώ με τον άνθρωπο είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας τους, το οποίο έχουν καλλιεργήσει μέσα στο πέρασμα των χρόνων, καθότι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι για εμάς είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αντιληφθούμε τι χρειάζονται.

Οπότε, μέσα από τη συμβίωση μας με το υπέροχο αυτό οικόσιτο αιλουροειδές, εξοικειωνόμαστε και μπορούμε, πλέον, να «μεταφράζουμε» σχεδόν όλα τα συναισθήματα της και οτιδήποτε θέλει να μας εκφράσει, με όποιον τρόπο και εάν επιλέξει τελικά να το κάνει».

Διαβάστε επίσης