Ήταν Απρίλιος του 2021. Εθελοντές της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, AnimAid Animal Rescue περνούν από περιοχή του Ασπρόπυργου Αττικής και βλέπουν στην άκρη ενός χωραφιού έναν σκύλο.

Πλησιάζουν και διαπιστώνουν ότι ο σκύλος έχει επικίνδυνο τραύμα στο μπροστινό δεξί του ποδαράκι. Ότι το κορμάκι του είναι γεμάτο από τσιμπούρια, και ότι είναι φοβερά αδύνατος.

Αμέσως τον μεταφέρουν στο κτηνιατρείο.

«Προφανώς, το σοβαρό τραύμα προκλήθηκε από όχημα. Ο Βύρωνας παρέμεινε χωρίς βοήθεια για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα το τραύμα του να κακοφορμίσει: σάπιζε το πόδι του», αφηγείται η εθελόντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, AnimAid Animal Rescue, Λία Τζανιδάκη.

Από το τραυματισμένο του το πόδι έλειπαν οι φάλαγγες των δακτύλων, και μέχρι την πλάτη του ήταν γεμάτος φλεγμονές. Είχε πυρετό και χαμηλό αιματοκρίτη, όπως και υψηλά επίπεδα λεϊσμανίασης και κρεατινίνης.

Του χορηγείται αντιβιοτική και αντιπυρετική αγωγή και, παράλληλα, ακολουθεί οροθεραπεία και θεραπεία για τη λεϊσμανίαση.

Όλα τα ξεπέρασε ο Βύρωνας, όμως το ποδαράκι του δεν σωζόταν. Ο ακρωτηριασμός ήταν αναγκαίος.

Ο Βύρωνας

«Ο Βύρωνας είχε δύναμη και ήθελε να ζήσει. Αλλά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, τις δικές του, και των εθελοντών, το πόδι του -το τόσο άσχημα χτυπημένο- δεν γινόταν να σωθεί. Ο ακρωτηριασμός έγινε», λέει η κα Τζανιδάκη.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν, καθώς ο Βύρωνας χαίρει άκρας υγείας και έχει μέσα του πολλή ζωντάνια και δίψα για ζωή.

Αυτό που του λείπει, είναι μια οικογένεια που θα κατανοήσει την ιδιαιτερότητά του.

Είναι ένα τρυφερό πλάσμα, που λατρεύει τα χάδια και τις αγκαλιές. Παρότι στην αρχή είναι επιφυλακτικός με τους αγνώστους, όταν τους εμπιστευτεί, γίνεται… μπουμπούκος, όπως λένε οι εθελοντές: αγαπησιάρης, στοργικός και παιχνιδιάρης.
Έχει μάθει να περπατάει με λουρί στη βόλτα, και ο περίπατός του είναι σύντομος για να μην κουράζεται, λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Ο Βύρωνας είναι ένας σκυλάκος που έχει ζήσει στους αφιλόξενους δρόμους και χρειάζεται χώρο και χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον (σπίτι), αλλά και για να νιώσει άνετα, έτσι ώστε να εμπιστευτεί νέους ανθρώπους.

Λόγω μεγέθους (35 κιλά) είναι προτιμότερο να μη συμβιώσει με παιδάκια κάτω των 12 ετών, ενώ χρειάζεται καθοδήγηση, αν υπάρχουν άλλα σκυλάκια.

Ο Βύρωνας είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος και, περίπου, πέντε ετών.

Όποιος επιθυμεί να βάλει στη ζωή του τον τριποδάκο Βύρωνα, μπορεί να καλέσει στο 6947.903.110.

Διαβάστε επίσης