Ο σκύλος είναι ένα συντροφικό πλάσμα, και έχει απόλυτη ανάγκη την επαφή με τον άνθρωπο.

«Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων – σκυλογονείς, σίγουρα γνωρίζουν ότι οι σκύλοι συνηθίζουν να τους ακολουθούν παντού, και να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση.
Πίσω, όμως, από αυτή τη συμπεριφορά κρύβονται περισσότερα από όσα μπορεί να φαίνονται», τονίζει ο κ. Νίκος Μπούζης, εκπαιδευτής σκύλων.

Γιατί, λοιπόν, ένας σκύλος γίνεται η σκιά του κηδεμόνα του;

Μερικοί λόγοι για τους οποίους εκδηλώνει αυτήν τη συμπεριφορά ένας σκύλος, είναι, σύμφωνα με το κ. Μπούζη, οι εξής:

1. Ενίσχυση συμπεριφοράς

Πολύ συχνά, τα σκυλιά ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους, επειδή κατά το πέρασμα του χρόνου αυτή η συμπεριφορά ενισχύθηκε από εκείνους.

Τι εννοούμε με αυτό;

Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος έχει μάθει ότι τα ευχάριστα πράγματα (φαγητό, λιχουδιές, βόλτα, παιχνίδι, χάδια) του τα προσφέρει ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να τον ακολουθεί συνεχώς παντού, κάθε φορά που μετακινείται μέσα στο σπίτι.

2. Χαρακτηριστικό της φυλής

Ορισμένες φυλές, ειδικά κάποιες οι οποίες έχουν εκτραφεί για να συνεργάζονται με τους ανθρώπους, είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη συμπεριφορά, που ονομάζεται «Velcro dogs» (σκύλοι που «κολλάνε» δίπλα μας).

3. Συντροφιά – συντροφικότητα

Ένας από τούς πιο προφανείς λόγους είναι ότι, πολύ απλά, μερικά σκυλιά προτιμούν τη συντροφιά των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης ο στόχος ήταν, οι σκύλοι να γίνουν σύντροφοι για τους ανθρώπους. Έτσι, δικαιολογείται απόλυτα αυτή η συμπεριφορά τους.
Τα κατοικίδια σκυλιά συνδέονται με τους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο που συνδέονται τα βρέφη με τους γονείς τους. Αυτό, λοιπόν, που εξελίχθηκε με τα χρόνια κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης, είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.

4. Πλήξη

Δυστυχώς, πολλά σκυλιά δεν εκτονώνονται συχνά, όσο χρειάζονται, σωματικά και πνευματικά. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να σας ακολουθούν συνεχώς, για να έχουν κάτι ενδιαφέρον να κάνουν μαζί σας. Η πλήξη είναι μια πιθανή εξήγηση. Ξεκινήστε να απασχολείτε τον σκύλο με παιχνίδια, όπως διελκυστίνδα, ή παιχνίδια επαναφοράς, ακόμη και brain και puzzle toys, ώστε να εκτονωθεί σωστά.

5. Ανεκπλήρωτες φυσικές ανάγκες

Το ότι σας ακολουθεί, μπορεί να είναι μία ένδειξη για να επικοινωνήσει μαζί σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να βγει βόλτα, ή να κάνει την τουαλέτα του. Σας δείχνει κάποια σημάδια για να καταλάβετε τι του συμβαίνει. Πολλά σκυλιά, επίσης, προσκολλούνται όταν αισθάνονται αδιάθετα, ή χρειάζονται τη βοήθεια μας. Δοκιμάστε να βγάλετε τον σκύλο σας βόλτα για να διαπιστώσετε τον λόγο που έχει προσκολληθεί «πάνω» σας.

6. Άγχος αποχωρισμού

Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που γίνεται αυτό, είναι το άγχος αποχωρισμού. Ένα σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς των σκύλων, που μπορεί να φτάσει να είναι αρκετά επώδυνο για εκείνους και αρκετά ενοχλητικό για τους ανθρώπους τους. Τα συμπτώματα είναι διάφορα. Μπορεί να σας ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, να γαβγίζουν, να κλαίνε, να κάνουν την ανάγκη τους παντού μέσα στο σπίτι. Το ιδανικό είναι, αφού αποκλείσετε τους παραπάνω λόγους για αυτή τη συμπεριφορά, να ζητήσετε τη βοήθεια ενός αξιόλογου εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να λύσετε άμεσα το πρόβλημα του άγχους αποχωρισμού. Είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα, που μπορεί μακροχρόνια να κάνει μεγάλη ζημιά, ακόμη και στη σωματική υγεία του σκύλου σας.

Όπως ενημερώνει ο κ. Μπούζης, έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τη συντροφικότητα και τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, από την εξημέρωση τους και μετά. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων, ότι ένας σύγχρονος και ισορροπημένος σκύλος μπορεί να κατανοήσει τον άνθρωπο καλύτερα από ό,τι θα τον κατανοούσαν οι άνθρωποι, ακόμη και το στενό του περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Μπούζης, συμβουλεύει: «Μη ξεχνάτε να παρατηρείτε τα σκυλάκια σας, και μάθετε να «διαβάζετε» τη συμπεριφορά τους, ώστε να έχετε την ιδανική συμβίωση χωρίς προβλήματα».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης

Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων. Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα. Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης

Εννέα πρωτότυπες ιδέες για ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο μας