Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορεί να απειλήσουν την υγεία των αγαπημένων μας τετράποδων: του σκύλου και της γάτας.

«Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι φυτά ή κρέατα, των οποίων το DNA έχει μεταλλαχτεί με την εισαγωγή γονιδίων από άλλα φυτά, ζώα, ιούς, ή βακτήρια, με σκοπό την καλλιέργεια συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, ή την εξάλειψη ανεπιθύμητων στοιχείων. Παίρνουν, δηλαδή, γονίδια από ένα είδος και με τεχνητό τρόπο τα εισχωρούν στα γονίδια ενός άλλου φυτού ή ζώου», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές και πού τις συναντάμε;

Οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, είναι το καλαμπόκι, η σόγια, τα παντζάρια, το ρύζι, οι πατάτες, και η κανόλα, η οποία είναι ποικιλία της ελαιοκράμβης και παράγει το λάδι κανόλας. Επίσης, στις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές ανήκουν οι τομάτες, ο αρακάς και το άλφα άλφα.

Τονίζει ότι το καλαμπόκι και η σόγια, που προέρχονται από την Αμερική, είναι γενετικά τροποποιημένα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (88% και 94%, αντίστοιχα).

Ενημερώνει ότι τη σόγια μπορούμε να τη συναντήσουμε και με άλλες ονομασίες στη λίστα με τα συστατικά, όπως λεκιθίνη, υδρολυμένη πρωτεΐνη, ή MSG.

«Αυτά τα μεταλλαγμένα συστατικά περιέχονται σε αρκετές εμπορικές επεξεργασμένες τροφές. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν στη λίστα, το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται στο κρέας που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αυτής της τροφής.

Κι αυτό γιατί οι καλλιέργειες αυτές καταναλώνονται από αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα, κατσίκες, πουλερικά, κουνέλια, ακόμη και ψάρια.

Έτσι, αν η τροφή που αγοράζετε σε επεξεργασμένη μορφή δεν είναι 100% βιολογική, το πιο πιθανό είναι να ταΐζετε με μεταλλαγμένη τροφή», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία του ζώου

Αν και κάποιοι επιστήμονες, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλαγμένες τροφές δεν είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αρκετές έρευνες που έχουν γίνει -και εξακολουθούν να γίνονται- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι όταν καταναλώνουμε, εμείς και τα ζωάκια μας, αυτές τις τροποποιημένες τροφές.

Συνοπτικά, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, μπορούμε να πούμε ότι οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές προκαλούν:
1. Βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά

2. Βλάβη σε άλλα εσωτερικά όργανα, όπως το πάγκρεας και τα όργανα αναπαραγωγής

3. Αλλαγές στα βακτήρια του πεπτικού, που οδηγούν σε Σύνδρομο Διαπερατού Εντέρου και σε προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

4. Ενδοκρινολογική διαταραχή

5. Πεπτικές διαταραχές

6. Δερματικές και τροφικές αλλεργίες

7. Καρκίνο

8. Διανοητικά προβλήματα

9. Προβλήματα συμπεριφοράς στον σκύλο μας

«Οι βιολόγοι/ερευνητές de Vendômois et al πραγματοποίησαν έρευνα, κατά την οποία σίτισαν -για 90 μέρες- ποντίκια με τρία διαφορετικά είδη γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Διαπίστωσαν ότι το συκώτι και τα νεφρά των ποντικών είχαν επηρεαστεί τοξικά, και παρουσίασαν παρενέργειες στην καρδιά, τα επινεφρίδια, τη σπλήνα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, για τα γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά στις τροφές των κατοικίδιων, είναι ότι σε αυτές τις καλλιέργειες (καλαμποκιού, σόγιας κλπ) χρησιμοποιείται, σε μεγάλο βαθμό, το βλαβερό ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate) με την εμπορική ονομασία Roundup.

Μάλιστα, οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να αντέχουν στο ισχυρό αυτό ζιζανιοκτόνο, ώστε να μην καταστρέφονται οι καλλιέργειες από την ισχύ του. Είναι, δηλαδή, ανθεκτικά γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Η γλυφοσάτη απορροφάται από το φύλλωμα, ελάχιστα από τις ρίζες, και μεταφέρεται στα αναπτυσσόμενα σημεία», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Ένας μεγάλος αριθμός από έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, ότι η γλυφοσάτη εμποδίζει το ενδοκρινολογικό σύστημα, σκοτώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και -το πιο σημαντικό- καταστρέφει το DNA.

Επίσης, καταστρέφει οτιδήποτε αναπτύσσεται γύρω από τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας, σε μεγάλο βαθμό, και την υδρόβια ζωή, που μπορεί να υπάρχει κοντά σε αυτές. Ακόμη, έχει συνδεθεί με αποβολές και πρόωρες γέννες στους ανθρώπους», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Για να προστατεύσετε, λοιπόν, το ζωάκι σας από γενετικά μεταλλαγμένα
συστατικά, που δεν έχουν διαποτιστεί με ζιζανιοκτόνα, όπως η γλυφοσάτη, η κα Παλαιολογοπούλου, συμβουλεύει:

«Αν επιλέξετε εμπορική επεξεργασμένη τροφή, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη ως βιολογική 100%, που σημαίνει ότι κανένα από τα συστατικά δεν έχει τροποποιηθεί γενετικά.

Οι ωμές εμπορικές τροφές, σαφώς και έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά από μεταλλαγμένα συστατικά και γλυφοσάτη, καθώς δεν βασίζονται σε συστατικά όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Οι κονσέρβες και οι freeze dried τροφές έρχονται επόμενες σε σειρά. Οι πιο επιβλαβείς είναι οι συμβατικές επεξεργασμένες κροκέτες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν αρκετά υψηλά ποσοστά σε γλυφοσάτη.

Μπορεί να περιέχουν από 200-660 ppb (μονάδα μέτρησης της τάξεως του εκατομμυριοστού, στα αγγλικά είναι parts per billion).

Αν φτιάξετε σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, ή σπιτική ωμή τροφή για τον σκύλο/γάτα σας, σαφώς και μπορείτε να ελέγξετε πολύ καλύτερα την ποιότητα και την προέλευση των συστατικών, ώστε να αποφύγετε γενετικά τροποποιημένες τροφές».

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου καταλήγει, λέγοντας ότι μπορούμε να καλυτερέψουμε τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής του σκύλου και της γάτας μας, αν τα επιβαρύνουμε με όσο γίνεται λιγότερα χημικά.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

  • https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2016/10/14/pet-owner-food-preferences.aspx
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/pesticides-in-dog-foods/
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/why-your-dog-is-probably-eating-gmo-food-and-shouldnt/
  • https://thebark.com/content/dog-food-gmos
  • de Vendômois JS, Roullier F, Cellier D, Séralini GE. A comparison of the effects of three GM corn varieties on mammalian health. Int J Biol Sci. 2009;5(7):706-726. Published 2009 Dec 10. doi:10.7150/ijbs.5.706
  • Séralini, GE., Clair, E., Mesnage, R. et al. Republished study: long-term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerantgeneticallymodified maize. Environ Sci Eur26, 14 (2014)

Διαβάστε επίσης