Κάθε σκύλος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους ομοίους του. Έχει τον δικό του, μοναδικό χαρακτήρα.

Η ξεχωριστή προσωπικότητα του καθορίζει και τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους άλλους σκύλους.

«Εάν πάτε σε ένα πάρκο σκύλων, θα αντιληφθείτε ότι ο κάθε ένας έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που τον κάνει μοναδικό, και συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, τόσο στη γνωριμία του με τους άλλους τετράποδους φίλους, όσο και στο παιχνίδι μαζί τους.

Εκεί, σε γενικές γραμμές, θα συναντήσουμε τον άνετο, τον ντροπαλό, τον φοβικό, τον νευρικό, τον «νταή» και τον επιθετικό», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Ο κάθε σκύλος, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, όπως εξηγεί η κα Γρυπάρη, χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό κατά τη διαδικασία γνωριμίας με άλλους σκύλους, προκειμένου να μην υπάρξουν τραυματικές εμπειρίες και άσχημα βιώματα, που θα επηρεάσουν περαιτέρω την ψυχολογία του.

Ας δούμε, λοιπόν, τους διάφορους τύπους σκύλων, και πώς θα πρέπει να τους γνωρίζουμε με τους άλλους τετράποδους, όπως συμβουλεύει η κα Γρυπάρη:

1) Ο άνετος: Πρόκειται για τον σκύλο που έχει αυτοπεποίθηση, έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά και δεν παρουσιάζει προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. Η γνωριμία του με άλλους σκύλους είναι, συνήθως, ευχάριστη, διότι γνωρίζει πώς να το κάνει σωστά και ξέρει, επίσης, να αποφεύγει τις δύσκολες στιγμές. Είναι ο σκύλος που εμπιστευόμαστε, διότι είναι φιλικός με όλους και παίζει αρμονικά με τους φίλους του. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, απλώς να συνεχίζουμε να τον φέρνουμε σε επαφή με άλλους σκύλους, γιατί είναι βασική του ανάγκη.

2) Ο ντροπαλός: Ο σκύλος αυτός είναι ανασφαλής, λίγο αποστασιοποιημένος, κρατάει αποστάσεις και, συνήθως, είναι επιφυλακτικός όταν γνωρίζεται με άλλους σκύλους. Πηγαίνει μπροστά -για να μυριστεί- και ξανά πάλι πίσω, για ασφάλεια. Δεν είναι σίγουρος για τη συμπεριφορά του σκύλου, με τον οποίο γνωρίζεται, αποσυντονίζεται εύκολα και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Γι’ αυτό και λειτουργεί με αμηχανία. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε τον σκύλο μας με ήρεμα σκυλάκια, και να τον προτρέπουμε να έχει διάδραση. Του μιλάμε ήρεμα, χωρίς εντάσεις, και τον επιβραβεύουμε κάθε φορά που έχει μια επιτυχημένη επαφή με κάποιο σκύλο. Σιγά – σιγά, θα αρχίσει να συσχετίζει τη δραστηριότητα αυτή με κάτι θετικό, και θα είναι ολοένα και πιο θαρραλέος την επόμενη φορά.

3) Ο φοβικός: Πρόκειται για έναν σκύλο, ο οποίος παρουσιάζει ακραίες φοβίες, κρύβεται, σταματάει πολλές φορές στη βόλτα, τραβάει να γυρίσει στο σπίτι και αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με άλλους σκύλους. Είναι αρκετά νευρικός και μπορεί να τραβάει, σαν να θέλει να βγει από το λουρί του και να τρέξει μακριά. Έχει παντελή έλλειψη αυτοπεποίθησης και χαμηλό βαθμό κοινωνικοποίησης. Έναν τέτοιο τύπο σκύλου, καλό είναι να τον προτρέπουμε να γνωρίζεται μόνο με ήρεμους και εξαιρετικά ανεκτικούς σκύλους. Επίσης, δεν πάμε κατευθείαν στον ξένο σκύλο: στις βόλτες ξεκινάμε από μια απόσταση όπου νιώθει ασφαλής, και τον επιβραβεύουμε (με λιχουδιά, λεκτικά, με χάδι, ή και με τα τρία) στη θέα και μόνο του άλλου σκύλου. Όσο αρχίζει να διαχειρίζεται το άγχος του, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο έναν ξένο σκύλο με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να φτάσουμε να μυριστεί με κάποιον. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάθε φοβικός σκύλος, ώστε να αρχίσει να ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση, είναι διαφορετικό. Αυτό που χρειάζεται από εμάς, είναι να είμαστε συνεπείς στη συμπεριφορά μας, ψυχολογικά σταθεροί και υπομονετικοί.

4) Ο νευρικός: Αυτός ο σκύλος είναι ανυπόμονος να γνωρίσει όλους τους σκύλους. Όταν δει άλλον σκύλο, συνήθως σηκώνεται στα δύο πίσω πόδια, προσπαθώντας να τον φτάσει γρηγορότερα, λαχανιάζει από το τράβηγμα, και μπορεί και να γαβγίζει. Έχει τρομερή υπερένταση, δεν ηρεμεί με τίποτα και δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε κίνηση διόρθωσης εκ μέρους μας. Δείχνει αφοσιωμένος στο ερέθισμα και επιμένει να γνωρίσει τον άλλο σκύλο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες του σκύλου μας: δεν τον αφήνουμε, δηλαδή, να πάει να γνωριστεί με τον άλλο σκύλο, όσο παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά, διότι το πιο πιθανό είναι να εμπλακεί σε καβγά. Τον απομακρύνουμε, λοιπόν, τον ηρεμούμε με κάποιο τρόπο -που για κάθε σκύλο είναι διαφορετικός- και επιχειρούμε να τον ξαναπλησιάσουμε. Θα τον αφήσουμε να έρθει κοντά με τον άλλον σκύλο, μόνο όταν έχει την επιθυμητή συμπεριφορά.

5) Ο «νταής»: Αυτός ο σκύλος, συνήθως, είναι κυριαρχικός, αρκετά νευρικός, κάνει κινήσεις επιβολής και πηγαίνει να γνωρίσει τους άλλους σκύλους με υπερένταση. Βασικά, δεν πηγαίνει για να παίξει μαζί τους, αλλά για να τους επιβληθεί. Όταν πηγαίνει προς έναν ξένο σκύλο, συνήθως το κάνει με άκομψο τρόπο: βάζει τα δύο πόδια ή τη μουσούδα πάνω τους, τους «τραμπουκίζει» όταν έρχονται να παίξουν μαζί του -χωρίς να φτάνει σε επίθεση- και δείχνει συνεχώς εκνευρισμένος. Σε αυτή την περίπτωση, τον καθοδηγούμε πώς να έχει μια πιο υγιή διάδραση με τους άλλους σκύλους. Δεν τον αφήνουμε να παίρνει πρωτοβουλίες για το πώς θα συμπεριφερθεί, αλλά τον διορθώνουμε όταν παρουσιάζει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, και τον επιβραβεύουμε όταν ανταποκρίνεται και δείχνει πιο ήρεμος κοντά στους άλλους σκύλους.

6) Ο επιθετικός: Αυτός ο σκύλος μπορεί να επιδεικνύει επιθετικότητα για διάφορους λόγους: από ιδιοσυγκρασία, από έλλειψη κοινωνικοποίησης, λόγω υπερπροστασίας προς τον κηδεμόνα του, λόγω τραυματικού βιώματος, κτλ. Ο επιθετικός σκύλος δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του και μόνο στη θέα ενός άλλου σκύλου. Με τον επιθετικό σκύλο, η εκπαίδευση εξαρτάται από τον λόγο της επιθετικότητάς του. Σε αυτή την περίπτωση, περιμένουμε δύο πράγματα: ή να διορθωθεί το θέμα της επιθετικότητας, ή, τουλάχιστον, να μπορεί ο κηδεμόνας να τον διαχειριστεί σωστά και να απευαισθητοποιήσουμε τον σκύλο από το ερέθισμα που του προκαλεί υπερένταση.

Εν κατακλείδι, η κα Γρυπάρη λέει ότι: «Όποιον τύπο σκύλου κι αν έχετε, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η κοινωνικοποίησή του μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να λάβει την σωστή εκπαίδευση, με συνέπεια, υπομονή και θετική προδιάθεση!».

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης