«Θαυματουργό» είναι το σιάτσου για την υγεία και των ζώων, καθώς ενισχύει, μεταξύ άλλων, το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζει πολλές παθολογικές καταστάσεις και προσφέρει ευεξία.

Η τέχνη του σιάτσου (shiatsu), όπως ενημερώνει η θεραπεύτρια σιάτσου, Μαρίλη Ρουμιέ, είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία. Η λέξη «shiatsu» σημαίνει, κυριολεκτικά, «πίεση δακτύλου». Προέρχεται έμμεσα από τον βελονισμό, όπου εφαρμόστηκε με την παραδοσιακή μορφή ιαπωνικού μασάζ.

«Επειδή θεωρείται ολιστική θεραπεία, απευθύνεται επιτυχώς στα σωματικά αλλά και στα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν τα ζώα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Έχει αποδειχθεί ότι το σιάτσου μπορεί να ηρεμήσει το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και, στη συνέχεια, να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, να μειώσει το στρες και να καταπραΰνει τον πόνο.

Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να βρει τη ρίζα κάθε προβλήματος και να αντιμετωπίσει την αιτία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τρέχοντα συμπτώματα», εξηγεί η κα Ρουμιέ.

Ο θεραπευτής, όπως διευκρινίζει η κα Ρουμιέ, χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τα δάκτυλα, ή/και τους αγκώνες του για να εφαρμόσει πιέσεις και διατάσεις σε όλο το σώμα του θεραπευόμενου, με στόχο τη διασφάλιση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας.

«Ασκώντας πίεση σε βελονιστικά σημεία (tsubos) στο σώμα, ενεργοποιούνται τα ενεργειακά μονοπάτια, που ονομάζονται «μεσημβρινοί», και έτσι προωθείται η ροή της ζωτικής ενέργειας – γνωστή και ως «chi».

Σύμφωνα με τις αρχές της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής (TCM), τα εμπόδια στη ροή του chi μπορεί να συμβάλουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσω ότι το σιάτσου ωφελεί όλα τα ζώα, σε κάθε φάση της ζωής τους, και δεν χρειάζεται να περιμένουμε να παρουσιαστεί κάποιο παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα για να τους εφαρμόσουμε αυτή τη θεραπεία.

Η βασική φιλοσοφία του σιάτσου είναι η πρόληψη, με σκοπό τη διατήρηση της ευελιξίας και τη γενική βελτίωση της ζωής, της υγείας και της μακροημέρευσης των ζώων», επισημαίνει η κα Ρουμιέ.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί το σιάτσου

Η θεραπεύτρια σιάτσου αναφέρει ότι, παράλληλα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της κινητικότητας και της γενικής ευεξίας, το σιάτσου βοηθάει ιδιαίτερα στην επιτυχημένη αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων υγείας: των μυϊκών πόνων – έντασης (μέση, πλάτη, κάτω άκρα), των κακώσεων λόγω καταπόνησης, της αρθρίτιδας, της αδυναμίας, των διαταραχών του πεπτικού συστήματος, των ορμονικών διαταραχών, των δερματικών και των αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης, ανακουφίζει αποτελεσματικά τα ζώα από το στρες, τη νευρικότητα, την κατάθλιψη, την πεσμένη διάθεση, αλλά και τις φοβίες.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα ζώα απολαμβάνουν τη θεραπεία

«Οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι (κατοικίδια, ιπποειδή) λατρεύουν το σιάτσου, γιατί είναι μία ευγενής και μη επεμβατική θεραπεία.

Η διάρκεια της θεραπείας σιάτσου μπορεί να διαρκέσει από 10 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο εύκολα συνεργάζεται το ζωάκι μας και πόσο δεκτικό είναι στη θεραπεία του.

Υπάρχουν σημάδια από τα οποία μπορεί να καταλάβει ο θεραπευτής ότι τα ζώα χαλαρώνουν και δέχονται τη θεραπεία του, όπως το να ξαπλώσουν και να αφεθούν, να αρχίσουν να γλείφονται.

Απλά, επειδή τα ζώα διαφέρουν το ένα από το άλλο, εκφράζονται και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, τα σκυλιά ξεκινούν καθιστά και με το που χαλαρώσουν, ξαπλώνουν. Όταν αρχίζω να δουλεύω πάνω στο σώμα τους, πάνω στα σημεία που έχουν πόνο ή ενεργειακά μπλοκαρίσματα, αυτά γλείφονται και, κάποια, χασμουριούνται.

Τα ιπποειδή (όπως το άλογο), συνήθως, ξεκινούν κι αυτά να γλείφονται και μετά χασμουριούνται. Όμως, το να τα καταφέρω στο τέλος να ξαπλώσουν, είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί τα άλογα δεν το κάνουν αυτό αν δεν νιώσουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές, τελειώνοντας τη θεραπεία, μετά από λίγο να ξαπλώνουν και να κοιμούνται.

Επίσης, μου έχει τύχει -και στις δύο περιπτώσεις (σκύλος, άλογο)-, τα ζώα από μόνα τους να μου δείξουν πού νιώθουν ενόχληση, ή να μου πουν «δεν θέλω άλλο», αλλά και να με ευχαριστήσουν με ένα βλέμμα ή ένα φιλάκι», αναφέρει η κα Ρουμιέ και συμπληρώνει: «Είναι μαγευτικό, το πώς βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν! Απλά εμείς οι θεραπευτές πρέπει να μπορούμε να διαβάζουμε τα σημάδια».

Πότε αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας

Σύμφωνα με την κα Ρουμιέ, μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, θα χρειαστούν 1-2 ημέρες για να αφομοιώσει το σώμα τις αλλαγές που αισθάνθηκε, και να αρχίσει να ισορροπεί. Τότε και ο ιδιοκτήτης θα παρατηρήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και τις αρχικές βελτιώσεις (όπως λιγότερο στρες, περισσότερη χαλάρωση, καλύτερη κίνηση και ευελιξία), αλλά και βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας του ζώου.
Η συχνότητα της θεραπείας, όπως λέει η θεραπεύτρια σιάτσου, συζητείται με τον ιδιοκτήτη και προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος και τον βαθμό του προβλήματος που παρουσιάζει το κάθε ζώο.

Πώς γίνεται η επαφή με τα ζώα

Ίσως, διερωτάστε πώς γίνεται ένα ζώο να αφήνεται στα χέρια ενός αγνώστου, και μάλιστα να το ευχαριστιέται. Η προσέγγιση γίνεται «με αγάπη και σεβασμό! Το πρώτο πράγμα που θέλω να πετύχω, είναι να με συμπαθήσουν, και μετά να με εμπιστευτούν. Στην αρχή τους μιλάω – είναι, βέβαια, κάτι που κάνω σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά καμιά φορά τους τραγουδάω, κιόλας! Ειδικά στα άλογα. Μετά, ενώ μιλάω, αρχίζω να τα αγγίζω σε όλο το σώμα τους, και παρατηρώ πώς αντιδρούν. Εάν δω ότι δεν τους αρέσει κάτι που κάνω, σταματώ και εστιάζω κάπου αλλού, μέχρι να αφεθούν. Μετά ξαναγυρνάω στο προηγούμενο σημείο, προσέχοντας και πάλι τις αντιδράσεις τους. Χρησιμοποιώ τις πέντε αισθήσεις μου για να λάβω πληροφορίες, και δουλεύω πάνω στο σώμα τους τόσο, όσο το δέχονται», διευκρινίζει η κα Ρουμιέ και προσθέτει: «Στις περιοχές που ενοχλούνται, με την πολλή υπομονή καταφέρνω να με αφήσουν να εφαρμόσω τις θεραπευτικές κινήσεις. Νιώθω ότι με αφήνουν γιατί κατά βάθος ξέρουν ότι τους κάνει καλό. Θέλω να τους αρέσει και να περνάνε καλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, και μαζί να κάνω αποτελεσματική δουλειά. Στο τέλος κάθε συνεδρίας τα ευχαριστώ με ένα χάδι, ή ένα φιλάκι, ό,τι μου επιτρέπει το κάθε ζώο».

Η θεραπεύτρια σιάτσου για ζώα, Μαρίλη Ρουμιέ

Η κυρία Μαρίλη Ρουμιέ έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR) από το University of Nottingham (Αγγλία), δίπλωμα στο Equine Shiatsu από την School of Equine Shiatsu (Αγγλία) και κατέχει την πιστοποίηση «T.E.C.A.R EQUIPMENT CERTIFICATE (VEGA 2CH)», για τη χρήση του μηχανήματος Τ.Ε.C.A.R, από την εταιρεία ΒΑC.
Εργάστηκε στον ιππόδρομο και σε ιππικούς ομίλους, όπως οι: ΑΙΟΑ, ΙΟΒΟΠ, ΙΟΒ και MEGA SPORTS. Εξασκεί το επάγγελμα της σιάτσου θεραπεύτριας για ζώα (άλογα, σκυλιά, γάτες) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράλληλα είναι ειδικός εφαρμογών θεραπείας TECAR. Συνεργάζεται με κτηνιατρικές κλινικές, όπως την «TierklinikLusche»,την «Equine Sports Medicine Services» (Σαμορίν, Σλοβακία), το κτηνιατρικό κέντρο «Care Vet Clinic» του κ. Χρήστου Κτενά. Επίσης, στην Αθήνα συνεργάζεται με την κτηνίατρο και ομοιοπαθητικό, Μαίρη Βαρνάβα.
Είναι μέλος του EQUINE SHIATSU ASSOCIATION (tESA) και της ΙΠΠΟΘΕΣΗΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών).

Διαβάστε επίσης