Ένας προβληματισμός που εκφράζουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων, είναι τι είναι προτιμότερο να φορούν στον πιστό τους φίλο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους: περιλαίμιο, ή σαμαράκι;

«Θα έχετε παρατηρήσει ότι, πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα προϊόντα που φοριούνται γύρω από το λαιμό του, ή εφαρμόζονται στο στήθος ή στο κεφάλι του, και άρα έχουν κάποια σχετική άδεια, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για τους σκύλους», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Προτού πάρουμε τα πράγματα ένα – ένα, όπως λέει, ανοίγει μια παρένθεση, λέγοντας ότι οτιδήποτε κι αν φοράει ο σκύλος μας, όπως και το λουρί – οδηγός, δεν έχει, και δεν πρέπει να έχει, κάποιον ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση του.

Διευκρινίζει ότι το λουρίοδηγός είναι ένα εξάρτημα που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σκύλου. Ανάλογα με το στάδιο εκπαίδευσης, αλλά και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε, μπορεί να είναι πιο μακρύ, ή πιο κοντό.

Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει, δεν τραβάμε με αυτό τον σκύλο μας για να τον φέρουμε κοντά μας, ή να του δείξουμε ότι δεν ήταν σωστό κάτι που έκανε. Το ίδιο ισχύει και για το περιλαίμιο, ή το σαμαράκι.

«Δεν τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τον σκύλο μας να μας ακούει στη βόλτα, για να είναι κοντά μας, κλπ. Αυτό χτίζεται μέσα από τη διαρκή, καθημερινή επικοινωνία και ενασχόληση μαζί του», τονίζει η κα Αγγελικάκη και κλείνει την παρένθεση.

Η διαφορά ανάμεσα στο περιλαίμιο και το σαμαράκι

Σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, η κυριότερη διαφορά είναι ότι, σε περίπτωση που για κάποιον λόγο τραβήξει ο σκύλος μας -είτε γιατί κάτι είδε, είτε γιατί δεν γνωρίζει το “Μαζί”-, είναι πολύ πιο ήπιο για αυτόν να ασκηθεί πίεση στην περιοχή του στήθους, παρά του λαιμού. Στον λαιμό, από την πίεση μπορούν να προκληθούν πολλά προβλήματα στην τραχεία, στον αυχένα, άλλα και στην αναπνοή – ένας σημαντικός λόγος που ποτέ δεν πρέπει να τραβάμε τον σκύλο μας από το λουρί.

«Εντελώς απαγορευτικό είναι το περιλαίμιο όταν πάτε βόλτα με το αυτοκίνητο και τον δένετε στη ζώνη, για ευνόητους λόγους.

Φυσικά, και όταν ο σκύλος φοράει σαμαράκι και τραβάει στη βόλτα, ίσως είναι επιβαρυντικό για την υγεία του. Και εννοείται, πως το σαμαράκι από μόνο του -τουλάχιστον στους περισσότερους σκύλους- δεν λύνει αυτόματα το πρόβλημα του τραβήγματος», αναφέρει η κα Αγγελικάκη.

Από περιλαίμια υπάρχει ένα είδος, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια, και οτιδήποτε γίνεται θηλιά, απορρίπτεται, ενώ σαμαράκια υπάρχουν διαφόρων ειδών (είτε ως ιμάντες είτε ως ρουχαλάκι, ή ιμάντας ενισχυμένος με μαξιλάρια).

Επίσης, τα σαμαράκια έχουν διαφορετικά σχήματα, για τα οποία ενημερώνει η κα Αγγελικάκη.

1) Σαν τριγωνικό, με ιμάντες, ή σαν ρουχαλάκι: ίσως, υπάρχει μια δυσκολία να φορεθεί σε υπερκινητικό κουτάβι. Είναι, επίσης, πιθανό -εάν ο σκύλος γνωρίζει την κίνηση– να τραβηχτεί πίσω και να το βγάλει – αυτό μπορεί να γίνει και στο περιλαίμιο.

2) Σχηματίζει το Η, όταν το φοράει ο σκύλος, και το κοιτάμε από πάνω.

Για την κα Αγγελικάκη αυτό το σαμαράκι είναι το πιο ασφαλές, καθώς δύσκολα μπορεί να το βγάλει μόνος του ο σκύλος, άλλα και είναι πιο εύκολο να φορεθεί.

3) Επίσης, υπάρχουν κάποια ειδικά σαμαράκια, τα οποία έχουν τον κρίκο σύνδεσης με τον οδηγό μπροστά. Ακόμα, ο Χάλτης είναι σαν ιμάντας που κρατάει τον σκύλο από το κεφάλι.

«Έχουν κατασκευαστεί έτσι, ώστε ο σκύλος να δένεται από σημείο το οποίο δεν μπορεί να ασκήσει πίεση για να τραβήξει. Αλλά δεν θα πρότεινα να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να ζητήσετε τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή, ώστε να γίνει με ομαλό τρόπο η σύνδεση, αλλά και για να αποφευχθεί κάποιο απότομο τράβηγμα, το οποίο, ίσως, θα μπορούσε να βλάψει τον σκύλο», υπογραμμίζει η κα Αγγελικάκη.

Τέλος, η θετική εκπαιδεύτρια λέει: «Δεν θα σας πω τι να φοράτε στον σκύλο σας και πώς να βγαίνετε βόλτα, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζετε όλες τις επιλογές και, κυρίως, ότι κάποιες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ή άλλες βλάβες».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη

̽ Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989, και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 ετών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί (και) στους σκύλους.

Διαβάστε επίσης