Υπάρχουν κάποια αξεσουάρ, που είναι τα αγαπημένα όλων των σκύλων. Είναι τα αξεσουάρ – σήμα κατατεθέν της πιο λατρεμένης τους στιγμής. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όταν τα αγγίξει ο κηδεμόνας τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους: χοροπηδούν, τρέχουν πάνω-κάτω.

Μήπως, και ο δικός σας σκύλος «τρελαίνεται κάθε φορά που βλέπει το λουρί/σαμαράκι/περιλαίμιο της βόλτας του, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να του τα φορέσετε; Κι όταν, τελικά, το καταφέρετε, έχετε κουραστεί και οι δυο σας; Είναι λογικό να τρελαίνεται από τη χαρά του επειδή ξέρει ότι θα πάει βόλτα, καθώς οι σκύλοι συμπεριφέρονται αναλόγως με το τι προηγείται και τι ακολουθεί μετά από μια κίνηση, ή ένα ερέθισμαΘα πρέπει, λοιπόν, να ‘σπάσει’ κάπως αυτός ο συσχετισμός, ή ακόμη και να χτίσετε έναν καινούριο», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Για να μπορέσετε, λοιπόν, να ηρεμήσετε τον σκύλο σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις τρεις πολύτιμες συμβουλές που δίνει η κυρία Αγγελικάκη:

1) Κάποια στιγμή της ημέρας, που δεν είναι ώρα της βόλτας, παίρνετε το λουρί, και με χαλαρό στυλ, του το φοράτε – σε περίπτωση που σας δυσκολεύει και εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό ασκήσεων «Κάτσε» – «Μείνε», και στη συνεχεία να του φορέσετε το λουρί.

2) Ξεκινήστε να κάνετε βόλτα μέσα στο σπίτι πάνω-κάτω. Στην περίπτωση που σας ακολουθεί, μπορείτε να τον επιβραβεύσετε – αυτό βοηθάει πολύ να μάθει και την άσκηση «Μαζί», για τη βόλτα. Κυρίως, όμως, μας ενδιαφέρει να μην παρουσιάσει κάποια τάση παιχνιδιού με το λουρί, και αρχίσει να το δαγκώνει. Αν έχετε ένα ενεργητικό σκύλο, καλυτέρα να προτιμήσετε ασκήσεις όπως «Κάτσε», «Ξάπλα», «Μείνε».

3) Έπειτα από μερικές επαναλήψεις, και εφόσον είναι χαλαρός, μπορείτε να αφαιρέσετε το λουρί και, στη συνέχεια, να παίξετε με το αγαπημένο του παιχνίδι. Με την ίδια τακτική μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται και να μένει ήρεμος, ώστε να του φορέσετε το σαμαράκι, ή το περιλαίμιο.

Αυτό που επισημαίνει η κυρία Αγγελικάκη, είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι ευχάριστη για τον σκύλο και, σε καμιά περίπτωση, δεν του φωνάζουμε, ή τον επιπλήττουμε. Επίσης, εάν δείξει ότι αγχώνεται και αποζητά τη βόλτα, καλό θα είναι να διακόψουμε τη διαδικασία και να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο.

Τονίζει ότι, το λουρί – οδηγός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ ως μέσο τιμωρίας, στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο κάλεσμα μας, όπως, για παράδειγμα, το «Μαζί». Αλλά ούτε και ως παιχνίδι, καθώς εύκολα μπορεί να αρχίσει να το βλέπει έτσι, και να το δαγκώνει.

Στην περίπτωση αυτή, το «Άστο» και η ανταλλαγή με κάτι άλλο μπορεί να τον βοηθήσουν.

Τέλος, η κυρία Αγγελικάκη τονίζει ότι «το λουρί – οδηγός για τη βόλτα του σκύλου μας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέσο προστασίας και ασφάλειας. Όπως και το λουρί – οδηγός, έτσι και το σαμαράκι, ή το περιλαίμιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο εκπαίδευσης, καθώς δεν θέλουμε να τραβάμε τον σκύλο μας για να μάθει κάτι. Θέλουμε, ο σκύλος μας να νιώθει άνετα με αυτό που κάνει».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη

*Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star DogsTrainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.

Διαβάστε επίσης