Η πρώτη σκέψη που, ίσως, κάνουμε όταν βλέπουμε έναν σκύλο να ξύνεται, είναι ότι έχει παράσιτα. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που είναι υπεύθυνοι για τον κνησμό του σκύλου.

«Στις μέρες μας, αρκετοί σκύλοι παρουσιάζουν αλλεργικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να τους τα προκαλούν, η τροφή τους, το περιβάλλον (δέντρα, γύρη, σπόροι μούχλας, σκόνη, καθαριστικά/αποσμητικά προϊόντα), ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους επιβαρύνειΓνωστές αλλεργιογόνες τροφές για τον σκύλο μας είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα του σκύλου μας αντιδρά, και παρουσιάζει αλλεργικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου αντιδρά στο αλλεργιογόνο στοιχείο, και τα συμπτώματα εμφανίζονται με ξύσιμο, γλείψιμο της πατούσας, κοκκινίλα, φλεγμονή, δερματικά, πεπτικές αντιδράσεις, ή αναπνευστικά προβλήματα», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή, όπως είναι η αναφυλαξία. Σε αυτήν την περίπτωση, η μεταφορά του σκύλου στον κτηνίατρο κρίνεται επείγουσα. Επισημαίνει ότι, αν δούμε τον σκύλο μας να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να έχει ανοιχτόχρωμα ούλα και πρήξιμο στο πρόσωπο, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα.

«Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός του σκύλου μας δέχεται ‘επίθεση’ από ένα αλλεργιογόνο στοιχείο, το ανοσοποιητικό του παράγει αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα απελευθερώνουν χημικά μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα από αυτά τα χημικά είναι η ισταμίνη. Έτσι εξηγείται και ο όρος αντισταμινικά, που ακούμε συχνά όταν αναφερόμαστε σε αλλεργίες. Είναι τα φάρμακα που προτείνουν οι γιατροί όταν εμφανίζουμε, είτε εμείς, είτε ο σκύλος μας, κάποια αλλεργία», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Υπάρχει, όμως, ένας πιο φυσικός και εναλλακτικός τρόπος, όπως λέει η κυρία Παλαιολογοπούλου, για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες του σκύλου μας, καθώς το έχει προβλέψει η φύση με ουσίες που έχουν αντισταμινική δράση. Μία από αυτές είναι η κερσετίνη.

«Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτική, αντισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κερσετίνη, σε μια αλλεργική αντίδραση, μπορεί να διακόψει την παραγωγή ισταμίνης από τον οργανισμό, κι έτσι να σταματήσει τη φλεγμονή, τον ερεθισμό, την κοκκινίλα, το ξύσιμοΕρευνητές έχουν καταφέρει να καταστείλουν τη φλεγμονή, και να βελτιώσουν με κερσετίνη το κατεστραμμένο δέρμα σκύλων που αντιμετώπιζαν προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας από ακάρεα σκόνης. Επίσης, η κερσετίνη αναστέλλει την παραγωγή συγκεκριμένων φλεγμονωδών στοιχείων, όπως αυτά που σχετίζονται με την βρογχοσυστολή, η οποία εμφανίζεται στο αναπνευστικό έπειτα από μια κρίση άσθματος. Η κερσετίνη βοηθά στη διαστολή των βρογχικών σωλήνων», αναφέρει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Καθώς, λοιπόν, ο σκύλος μας ζει σε ένα περιβάλλον που μπορεί να του προκαλέσει αλλεργικά προβλήματα, η θωράκιση του οργανισμού του είναι η καλύτερη πρόληψη.

Για να «χτίσουμε» έναν οργανισμό που θα έχει λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφέρει η κυρία Παλαιολογοπούλου, μπορούμε να προσθέσουμε την κερσετίνη στη διατροφή του σκύλου μας, ή να αναζητήσουμε εναλλακτικές θεραπείες, όπως είναι η ομοιοπαθητική.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε την κερσετίνη

«Ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβει ο σκύλος μας την κερσετίνη, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που την περιέχουν, όπως το μήλο, τα πράσινα φυλλώδη, το kale, τα μύρτιλλα (blueberries), το μπρόκολο, τα σμέουρα (raspberries) και οι πιπεριές. Δίνοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε κερσετίνη, ενισχύουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις αλλεργίες. Εκτός από τις τροφές, μπορούμε να δώσουμε στον σκύλο μας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με κερσετίνη. Αν επιλέξουμε το συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να προμηθευτούμε κάποιο που να περιέχει και βρομελίνη, η οποία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κερσετίνης. Το συμπλήρωμα με βρομελίνη θα πρέπει να δοθεί στον σκύλο μας όταν έχει άδειo στομάχι. Κι αυτό γιατί η βρομελίνη είναι πεπτικό ένζυμο και θα δράσει στο πεπτικό σύστημα για τη χώνεψη, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσει τη φλεγμονή της αλλεργίας. Στην περίπτωση που ο σκύλος μας παρουσιάσει ναυτία, ή μειωμένη όρεξη, επειδή του δόθηκε με άδειο στομάχι, προτείνεται να του το δώσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να μην περιέχει βρομελίνη, μαζί με το φαγητό του», επισημαίνει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, η κερσετίνη είναι αρκετά ασφαλής και μη τοξική ουσία για τον σκύλο μας.

Ωστόσο, δεν προτείνεται για σκύλους που εγκυμονούν, ή θηλάζουν, καθώς δεν έχουμε τόσες γνώσεις για το πόσο ασφαλές είναι για τα κουτάβια. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγουμε την κερσετίνη αν έχουμε έναν σκύλο με πρόβλημα στα νεφρά.

«Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αν ο σκύλος σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (φάρμακα για τον διαβήτη, αντιβιοτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση), καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει και να μείωση τη δράση της», συμβουλεύει η κυρία Παλαιολογοπούλου και ενημερώνει για τη δοσολογία του συμπληρώματος διατροφής με κερσετίνη.

«Μια ασφαλής ημερήσια δοσολογία για το συμπλήρωμα κερσετίνης είναι περίπου 10-12 mg, για κάθε κιλό βάρους. Δηλαδή: για ένα μικρό σκυλάκι μέχρι 10 κιλά, δίνουμε περίπου 125 mg, ενώ για μεσαία σκυλιά, 12 έως 25 κιλά, 150-250 mg. Για σκύλους από 30 κιλά και πάνω, προτείνεται δόση 375 mg. Το συμπλήρωμα μπορείτε να το προσφέρετε σε δύο δόσεις, μέσα στην ημέρα. Βλέπουμε, για άλλη μια φορά, ότι μπορούμε με φυσικό τρόπο να συμβάλουμε στην υγεία του σκύλου μας και να «θωρακίσουμε» τον οργανισμό του, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από αλλεργιογόνες ουσίες του περιβάλλοντος», καταλήγει.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

  • Non-controlled, open-label clinical trial to assess the effectiveness of a dietetic food on pruritus and dermatologic scoring in atopic dogs Angela Witzel-Rollins, Maryanne Murphy,Iveta Becvarova, Stephen R. Werre,Marie-Christine Cadiergues, and Hein Meyer
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com
  • Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016 May 12;21(5):623

Διαβάστε επίσης

Το πασίγνωστο φρούτο που θωρακίζει την υγεία του σκύλου