Είναι δύο φρούτα που ωριμάζουν τον Αύγουστο, και όλοι μας ανυπομονούμε να τα γευτούμε. Δεν έχουν μόνον ωραία γεύση, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Δύο φρούτα, που κάνουν καλό (και) στον σκύλο μας.

«Αναμφισβήτητα, τα φρούτα του ελληνικού καλοκαιριού είναι το καρπούζι και το πεπόνι. Δροσίζουν, ενυδατώνουν και τα βρίσκουμε παντού στις διακοπές μας. Είναι από τα φρούτα που προσφέρουν αρκετά οφέλη, τόσο στον δικό μας οργανισμό, όσο και του σκύλου μας», λέει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Το καρπούζι, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου, περιέχει 92% νερό, έχει αρκετές φυτικές ίνες, είναι χαμηλό σε θερμίδες, και δεν περιέχει ίχνος λίπους, όπως και χοληστερόλη. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι οι βιταμίνες Α, Β6, το μαγνήσιο και το κάλιο.

«Αλλά το πιο βασικό στοιχείο που περιέχει το καρπούζι, είναι το λυκοπένιο: είναι κόκκινη χρωστική ουσία, η οποία δίνει ένα ροζ ή κόκκινο χρώμα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών.

Ποσότητες λυκοπενίου βρίσκονται στις τομάτες, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και το ρόζ γκουάβα.

Το λυκοπένιο είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από την κυτταρική καταστροφή.

Επίσης, έχει θετική επίδραση στη συστολική πίεση του αίματος, κι έτσι οι σκύλοι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν με τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο.

Παράλληλα, έχει σημαντικό ρόλο στο να κρατά χαμηλά τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς μειώνει την LDL χοληστερίνη – έτσι αποκαλείται η κακή χοληστερόλη», ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Αναφέρει ότι στις μέρες μας, λόγω της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου και στους σκύλους, πλέον, είναι σημαντικό να δίνουμε τροφές και συστατικά που τους προφυλάσσουν από την εκδήλωση της ασθένειας.

«Το λυκοπένιο είναι ένα από αυτά τα συστατικά, και, πλέον, γίνονται αρκετές έρευνες που εστιάζουν στο πώς το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου, όπως είναι το οστεοσάρκωμα, ο καρκίνος του στομάχου, των πνευμόνων και των ωοθηκών», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Το καρπούζι, λοιπόν, είναι ένα φρούτο που έχει ευεργετικές ιδιότητες και για τον οργανισμό του σκύλου μας, και μπορούμε να του το προσφέρουμε ως λιχουδιά.

Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια, και αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες, για να μην προκαλέσουμε στον σκύλο μας στομαχικές διαταραχές, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει, χρειάζεται προσοχή αν πρόκειται για ζώα που έχουν διαβήτη, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το καρπούζι είναι από τα φρούτα που περιέχει αρκετή ζάχαρη. Η φρουκτόζη, σύμφωνα με τη δίαιτα FODMAP, δεν μπορεί να χωνευτεί σωστά και προκαλεί συμπτώματα όπως: φούσκωμα, αέρια, πρήξιμο, διάρροια.

Αλμυρή/γλυκιά συνταγή με καρπούζι

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας προτείνει και μία αλμυρή/γλυκιά συνταγή με καρπούζι.

Υλικά

  • 1 κούπα χυμό καρπουζιού (σε ένα multi, ή blender, χτυπάμε το καρπούζι -χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια- και προσθέτουμε λίγο νερό. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το μείγμα, με ένα σουρωτήρι, ή τουλπάνι, ώστε να μείνει μόνο ο χυμός)
  • 1/2 κούπα ζωμό από κόκκαλα και κρέας
  • 1 κούπα πρόβειο γιαούρτι – κατά προτίμηση βιολογικό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης – ό,τι σχήματος θέλουμε (πατούσα – καρδούλα – κόκκαλο).

Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη και, όταν το μίγμα παγώσει, τα παγάκια είναι έτοιμα για κατανάλωση. Είναι φοβερή λιχουδιά για τον σκύλο σας και τους φίλους του.

Πεπόνι: Τα οφέλη στην υγεία του σκύλου

«Το πεπόνι, επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή τροφή για τον σκύλο μας, το καλοκαίρι. Προτιμάμε κι αυτό να το δίνουμε ως λιχουδιά, και σε μικρές ποσότητες.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρπούζι και τα αγγούρια, και είναι αρκετά ενυδατικό, καθώς περιέχει 90% νερό.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως: Α, C, σελήνιο, βήτα καροτίνη, λουτείνη, χολίνη, ζεαξανθίνη. Στοιχεία που βοηθούν και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την οξείδωση των κυττάρων (σκούριασμα).

Αν είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από τον Τομέα Διατροφής, είναι το πώς θα προστατεύουμε, σε καθημερινή βάση, τα κύτταρα του σκύλου μας.

Το πεπόνι περιέχει, επίσης, νιασίνη, η οποία βοηθάει στη διάσπαση της ζάχαρης και του λίπους, και στη μετατροπή τους σε ενέργεια.

Περιέχει μαγνήσιο, το οποίο υποστηρίζει τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης και των λιπαρών οξέων», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Όπως με το καρπούζι, έτσι και με το πεπόνι δεν δίνουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια στον σκύλο μας, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, και χρειάζεται προσοχή όταν το σερβίρουμε σε ζώα με διαβήτη, ή σε υπέρβαρα σκυλιά, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης.

Συνταγή με πεπόνι

Η κα Παλαιολογοπούλου, προτείνει μια νόστιμη λιχουδιά με πεπόνι.

Υλικά

  • 2 βρασμένα φιλέτα στήθους κοτόπουλου
  • 2 μικρά φύλλα βασιλικού
  • 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι (βρώμης – καταστανού ρυζιού), χωρίς γλουτένη
  • 1 κούπα πεπόνι σε κομματάκια χωρίς φλούδα και κουκούτσια
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ

Εκτέλεση

Σε ένα multi χτυπάμε μαζί όλα τα συστατικά. Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα, και αλείφουμε με λίγο λάδι. Με το μείγμα φτιάχνουμε μακρόστενες λεπτές λωρίδες, χρησιμοποιώντας κουταλάκι. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, και σερβίρουμε όταν παγώσουν.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου καταλήγει: «Βλέπουμε πως η φύση έχει φροντίσει με τους καρπούς της να δροσιζόμαστε, τόσο εμείς όσο και τα ζωάκια μας. Επωφεληθείτε! Και καλή τους όρεξη!»

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

1. Watermelon lycopene and allied health claims: Ambreen Naz,*,1 Masood Sadiq Butt,2 Muhammad Tauseef Sultan,3 Mir Muhammad Nasir Qayyum,4 and Rai Shahid Niaz5

2. Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.) Shivapriya Manchali,1 Kotamballi N. Chidambara Murthy,2,* Vishnuvardana,3 and Bhimanagouda S. Patil4,* Davide Barreca, Academic Editor and Giuseppina Mandalari, Academic Editor

3. Effects of lycopene on proliferation and dea

Διαβάστε επίσης