Το θαλασσινό νερό, εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες, μας προσφέρει αναζωογόνηση και ευεξία. Όπως και στον πιο πιστό μας φίλο, τον σκύλο μας.

Καθώς, λοιπόν, θα βρεθούμε σε παραθαλάσσια μέρη παρέα με τον σκύλο μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται την προσοχή μας, γιατί το θαλασσινό νερό μπορεί να απειλήσει την υγεία του.

«Στις καλοκαιρινές διακοπές παίρνουμε μαζί μας και τα κατοικίδια μας. Η κολύμβηση βοηθά τα σκυλιά να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να παίξουν και να διασκεδάσουν, να απολαύσουν την ελευθερία που τους δίνεται.

Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα γι’ αυτά, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και βλαβερό, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος», υπογραμμίζει ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.

Προτού μάθουμε τι μπορεί να προκαλέσει το θαλασσινό νερό στην υγεία του σκύλου μας, εάν το πιει, ο κ. Καρανάσιος ανοίγει μια παρένθεση, λέγοντας ότι: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν φτάσετε στην παραλία, είναι να εξασφαλίσετε στον σκύλο σας ένα σκιερό και δροσερό μέρος.

Επίσης, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα μαξιλαράκια, στα πατουσάκια του. Δεν θα πρέπει να καίγονται, γι’ αυτό φροντίστε να εφαρμόζετε αντηλιακό.

Επίσης, μην αφήνετε τον σκύλο σας να περπατά για αρκετή ώρα πάνω σε ζεστή άμμο».

Όσον αφορά το θαλασσινό νερό, ο κ. Καρανάσιος ενημερώνει ότι «είναι επιβλαβές για το δέρμα του σκύλου σας, αλλά και για το γαστρικό του σύστημα.

Με αυτό δεν θέλουμε να σας πούμε να μην πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία, αλλά να θυμάστε πάντα ότι μετά το τέλος του μπάνιου πρέπει να τον πλύνετε με άφθονο νερό και, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη θάλασσα, να προσέχετε να μην πιεί θαλασσινό νερό.

Τα σκυλιά δεν γνωρίζουν ότι αυτό που πίνουν περιέχει αρκετό νάτριο. Η κατανάλωση αλάτων μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση, έμετο, ζάλη, νεφρική βλάβη, έως και κώμα. Έτσι, χρειάζονται τη βοήθειά σας».

Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες να πιει αλμυρό νερό ο σκύλος

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, οι στιγμές που θα πρέπει να έχουμε «τα μάτια μας δεκατέσσερα», ώστε να τον προλάβουμε για να μην πιει νερό, είναι όταν εισέρχεται στο νερό και όταν βγαίνει. Αυτές είναι οι στιγμές που, ίσως, σταματήσει για να πιει θαλασσινό νερό, σε περίπτωση που έχει διψάσει.

Τον εμποδίζετε να το κάνει, και του προσφέρετε φρέσκο πόσιμο νερό. Για να μειώσετε, λοιπόν, τις πιθανότητες, ο σκύλος σας να πιει θαλασσινό νερό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν διψάει, θα πιει ό,τι βρίσκει. Και τότε, αρχίζουν τα προβλήματα. Γι΄αυτό θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του δροσερό πόσιμο νερό», τονίζει ο κτηνίατρος.

Πώς συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας εάν καταπιεί το θαλασσινό νερό

Εάν δεν τον προλάβουμε και ο σκύλος μας πιει αλμυρό νερό, τότε «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να τον απομακρύνετε από τη θάλασσα, με ήρεμο τρόπο να τον οδηγήσετε σε ένα σκιερό μέρος, και να είστε ιδιαίτερα στοργικοί μαζί του.

Ο ήρεμος τόνος φωνής θα τον καθησυχάσει. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ήπιε θαλασσινό νερό, θα το διαπιστώσετε αν τον δείτε να κάνει εμετό, ή να ζαλίζεται.

Το αλάτι θα τον κάνει να αισθανθεί αποπροσανατολισμένος. Υιοθετήστε μια ήρεμη στάση, ώστε να μη νιώθει νευρικός», συμβουλεύει ο κ. Καρανάσιος.

Αντιμετώπιση δηλητηρίασης του σκύλου από θαλασσινό νερό

«Κάθε φορά που πάμε με τον σκύλο μας στην παραλία, πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό, για τέτοιες περιπτώσεις.

Το χρειαζόμαστε για να πιει, σε περίπτωση που κάνει εμετό.

Μετά από αυτές τις πρώτες βοήθειες, πρέπει να επικοινωνήσετε, το συντομότερο δυνατόν, με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα κάνει μια εξέταση για να διαπιστώσει εάν υπήρξε δηλητηρίαση.

Ίσως, δοθούν φάρμακα για να μειώσετε τη διάρροια και τον εμετό, που πρέπει να συνταγογραφούνται.

Επίσης, θα δοθεί διατροφή που υποδεικνύεται ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει ο κ. Καρανάσιος και επισημαίνει, για ακόμη μια φορά: «Θα φροντίζετε πάντα να παίρνετε νερό μαζί σας, έτσι ώστε να μην καταφεύγουν στο θαλασσινό νερό, αλλά και για την περίπτωση που κάνουν εμετό, μετά την κατάποση αλμυρού νερού, ώστε να ανακτήσουν τη δύναμή τους».

Γιατί πρέπει να κάνουμε τον σκύλο μας ντους μετά το μπάνιο στη θάλασσα

Μετά το μπάνιο σας στη θάλασσα παρέα με τον σκύλο, θα πρέπει να τον ξεβγάλετε, γιατί «το θαλασσινό νερό αφήνει κρυστάλλους αλατιού, οι οποίοι, καθώς κολλούν στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Ευτυχώς, η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο απλή, από ό,τι αν το καταναλώσει. Κάντε του ένα καλό ντους, και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει ο κτηνίατρος.

Ο σκύλος μπορεί να μεταφέρει κάποια αρρώστια αν κολυμπήσει κοντά σε λουόμενους;

Όπως επισημαίνει ο κ. Καρανάσιος, «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα κατοικίδιο πλήρως εμβολιασμένο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων».

Οι σκύλοι κάνουν την ανάγκη τους μέσα στην θάλασσα;

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, «τα σκυλιά δεν συνηθίζουν να ουρούν μέσα στη θάλασσα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο.

Την ούρηση τη χρησιμοποιούν και για μαρκάρισμα κάποιας περιοχής, οπότε τους είναι άσκοπο να το κάνουν μέσα στο νερό.

Οι κηδεμόνες σκύλων, το μόνο που θα πρέπει να προσέχουν είναι πριν και μετά το κολύμπι να έχουν πάει το κατοικίδιο να ουρήσει, ώστε να μην το κάνει στην ακρογιαλιά».

Ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.

Διαβάστε επίσης