Άθλημα για δυνατούς «παίκτες» είναι το κυνάθλημα IGP, καθώς αναδεικνύει και αξιολογεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκύλου.

«Τα κυναθλήματα βοηθούν στη σωματική και πνευματική εκτόνωση ενός σκύλου, στην ενίσχυση των δεσμών με τον κυναγωγό του, αλλά και στη δημιουργική και διασκεδαστική απασχόλησή του.

Ένα από τα πιο γνωστά -και υψηλής δυσκολίας- κυναθλήματα είναι το Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung (IGP). Ο γερμανικός όρος στα ελληνικά σημαίνει «Διεθνείς Κανονισμοί Δοκιμών Σκύλων Εργασίας».

Παλαιότερα το άθλημα ονομαζόταν IPO και Schutzhund, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετονομαστεί σε IGP.

Το συγκεκριμένο κυνάθλημα αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ως ένας τρόπος για τη δοκιμή των Γερμανικών Ποιμενικών σκύλων ως προς την καταλληλότητά τους για αναπαραγωγή, και μετρά περισσότερα από 100 χρόνια.

Σήμερα το IGP είναι ένα άθλημα στο οποίο εκπαιδεύονται και αγωνίζονται σκύλοι όλων των φυλών, κυρίως εργασιακών, και ρυθμίζεται από την επιτροπή FCI (Federation Cynologique Internationale)», εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Ο κ. Πιτσικάλης εξηγεί πως το άθλημα εστιάζει στην αξιολόγηση και την εκπαίδευση των σκύλων για χαρακτηριστικά όπως η διάθεση και επιθυμία για εργασία, το θάρρος, η μαχητικότητα, η ικανότητα εκπαίδευσης, η επιμονή. Παράλληλα, αξιολογείται και ο ισχυρός δεσμός με τον κυναγωγό κ.ά.

Επιπροσθέτως, ενισχύει και αξιολογεί τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου, όπως η αντοχή, η ευκινησία, καθώς και η δεξιότητα όσφρησης.

Το άθλημα αποτελείται από τρία σκέλη: υπακοή, καθήκοντα προστασίας και ιχνηλασία. Στους διαγωνισμούς βαθμολογούνται και τα τρία.

Επιγραμματικά, ο κ. Πιτσικάλης δίνει βασικές πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά τα σκέλη.

«Η υπακοή IGP ενισχύει και αξιολογεί τη συνεργασία του σκύλου με τον χειριστή του, δίπλα του ή σε απόσταση, ενώ αξιολογείται και το θάρρος του ζώου.

Η προστασία IGP αξιολογεί την ικανότητα του σκύλου να ακολουθεί τις οδηγίες του χειριστή, ώστε να ψάξει και να «αντιμετωπίσει» ένα άγνωστο άτομο με τάσεις επίθεσης προς αυτόν.

Τέλος, η ιχνηλασία αξιολογεί την ικανότητα του σκύλου να ακολουθεί μία συγκεκριμένη οσμή, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του, να ανακαλύψει και να κάνει ένδειξη κρυμμένων αντικειμένων με τη συγκεκριμένη οσμή, και να συνεργάζεται με τον χειριστή του», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Κάθε φάση βαθμολογείται ξεχωριστά, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, και το σύνολο δίνει την τελική βαθμολογία. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας (IGP 1, 2 και 3). Σε κάθε επίπεδο αυξάνεται η δυσκολία.

Στόχος του IGP είναι να αναδείξει τις προαναφερόμενες ικανότητες ενός σκύλου μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης.

«Να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως το IGP είναι ένα άθλημα, και οι σκύλοι αθλητές ακολουθούν το πρόγραμμα (υπακοή, καθήκοντα προστασίας και ιχνηλασία) όταν βρίσκονται σε κατάσταση εκπαίδευσης ή διαγωνισμού, κι όχι στην καθημερινότητά τους.

Με άλλα λόγια, ένας σκύλος που εκπαιδεύεται, εκτονώνεται, αθλείται και διασκεδάζει, για παράδειγμα, στα καθήκοντα προστασίας, δεν σημαίνει πως γενικεύει τις ασκήσεις αυτές στην καθημερινότητά του και στην εν γένει συμπεριφορά του απέναντι στον άνθρωπο. Στα μάτια του σκύλου είναι ένα παιχνίδι!

Ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως το συγκεκριμένο κυνάθλημα, όπως και άλλα, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες εκπαιδευτές, αλλά και σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς τους προσφέρει την ευκαιρία να δεθούν με τον σκύλο τους, να τον εκπαιδεύσουν, να διαγωνιστούν και να κερδίσουν τίτλους.

«Ιδιοκτήτες όλων των ηλικιών και συνθηκών ζωής μπορούν να απολαύσουν και να διακριθούν στο άθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σκύλοι υψηλής ενέργειας, μπορούν να βρουν απασχόληση, να εκτονωθούν και να αναπτυχθούν μέσω του αθλήματος, και να βοηθήσουν τη σχέση τους με τον κυναγωγό τους», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων.

Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως οι σκύλοι που εκπαιδεύονται και ασχολούνται με το εν λόγω κυνάθλημα είναι, στην πλειονότητά τους, σκύλοι πολύ συντροφικοί με την οικογένειά τους, σωματικά και ψυχικά ισορροπημένοι, και με πλήρως διαχειρίσιμη συμπεριφορά χάρη στην καθημερινή και υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευσή τους.

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, εκπαιδευτής σκύλων

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabouttwister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης