Είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας εκτονώνεται επαρκώς; Ότι καλύπτονται οι ανάγκες του; Ότι μία βόλτα στο πάρκο είναι αρκετή για εκείνον;

Τα ερωτήματα αυτά θέτει ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης, γιατί, όπως λέει, μία συχνή κατάσταση που παρατηρούν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι η ένταση των σκύλων τους. Η έλλειψη επαρκούς σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης οδηγεί σε μη επιθυμητές συμπεριφορές.

Η σωματική και πνευματική υγεία, ως γνωστόν, είναι αλληλένδετες (και) για τον σκύλο.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να επωφεληθεί ένας σκύλος από την ενασχόλησή του με κάποιο άθλημα;

Μπορεί ένα άθλημα να ενισχύσει τη σχέση του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα με τον σκύλο του;

Ο κ. Πιτσικάλης αναφέρει ότι τα κυναθλήματα βοηθούν στην εκτόνωση του σκύλου, ενισχύουν τον δεσμό με τον κυναγωγό του, και, παράλληλα, είναι μία δημιουργική και διασκεδαστική απασχόληση για τον σκύλο.

«Υπάρχουν διάφορα σπορ, που ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου, τις ανάγκες του, αλλά και με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει μεγάλη ανάπτυξη ο κυναθλητισμός.

Το οποιοδήποτε κυνάθλημα απαιτεί ομαδική δουλειά. Έτσι, εκτός του ότι ο σκύλος σας μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε εσάς, εσείς, ως χειριστές, μαθαίνετε πώς να τον διαβάζετε, και να απαντάτε, στη «γλώσσα του σώματός» του. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αποκτήσετε επίγνωση του σκύλου σας, σε καθημερινή βάση.

Αναλόγως με τη φυλή, την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του σκύλου σας, ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα σας καθοδηγήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κυνάθλημα», λέει ο κ. Πιτσικάλης.

Όλα τα αθλήματα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, ξεκινούν από το βασικό επίπεδο, και για ορισμένα η βασική υπακοή είναι εξαιρετικά βοηθητική, ώστε να εξελιχθούν οι δεξιότητες του σκύλου.

Ο κ. Πιτσικάλης διευκρινίζει ότι οι σκύλοι που ασχολούνται με κάποιο άθλημα, δεν σημαίνει ότι, όλοι τους, έχουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό, ή τη διάκριση, απαραίτητα. Η ενασχόληση με κάποιο συνάθλημα, εκτός από τα οφέλη που ήδη αναφέραμε, βοηθά και στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων συμπεριφοράς.

«Πολλοί είναι οι σκύλοι που δυσκολεύονται να συμπορευτούν, περπατώντας στο λουρί. Ενδεχομένως, αυτό να συμβαίνει λόγω ελλιπούς εκτόνωσης και ενστίκτου για κάποιους σκύλους.

Μέσω των κυναθλημάτων, ένας σκύλος μπορεί να εκτονώνει, πέρα από την ενέργειά του, και τις ενστικτώδεις ανάγκες του.

Επιγραμματικά, ο κ. Πιτσικάλης αναφέρει μερικά από τα πιο διαδεδομένα κυναθλήματα: IGP, Agility, Canicross, Dog Dancing, Bikejoring, Mondioring.

Ανακεφαλαιώνοντας ο κ. Πιστικάλης αναφέρει: «Η εκπαίδευση για αθλήματα, εκτός από το δυνάμωμα του δεσμού σας με τον σκύλο σας, εκτονώνει πνευματικά και σωματικά τον μικρό σας φίλο, τον βοηθά να καλλιεργήσει τις γνωσιακές του δεξιότητες, και βελτιώνει τη σωματική του υγεία και ευελιξία».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabouttwister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης