Το κρέας του κουνελιού είναι το πιο φτωχό σε θερμίδες και το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα.

Και μπορούμε, κάλλιστα, να το προσθέσουμε στη διατροφή της γάτας μας.

«Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, εναλλακτική του κοτόπουλου, και, μάλιστα, θεωρείται novel protein. Δηλαδή, μία πρωτεΐνη που δεν έχει ξαναφάει η γάτα – εκτός κι αν την καταναλώνει συχνά.

Ενδείκνυται για γάτες με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα, που έχουν δυσανεξία και παρουσιάζουν αλλεργίες.

Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα περιορισμού (elimination diet), ώστε να αποκλείσουμε τροφές που μπορεί να προκαλούν διατροφικά/πεπτικά/δερματικά προβλήματα, τότε επιλέγουμε μια νέα πρωτεΐνη. Για να καθαρίσει ο οργανισμός από αυτό που καταναλώνει συνήθως και, στη συνέχεια, να προσθέσουμε, σιγά – σιγά, περισσότερες τροφές», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Το κουνέλι, καθώς είναι ένα καθαρό άπαχο κρέας, έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το κοτόπουλο, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, φολικό και σε βιταμίνη Ε.

«Επιπλέον, έχει περισσότερο σίδηρο από τα άλλα κρέατα, και ένα καλό επίπεδο σε φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο και χολίνη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου, γι΄αυτό είναι μια καλή επιλογή για τις γάτες με αυξημένη αρτηριακή πίεση», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας και προτείνει, ως εναλλαγή στη διατροφή της γάτας μας, μια εύκολη και νόστιμη συνταγή με πολλά οφέλη.

Κουνέλι βραστό σε αργό μάγειρα ή κατσαρόλα

«Ο αργός μάγειρας είναι ένα σκεύος που μαγειρεύει συστατικά υγιεινά, κάτω από το σημείο βρασμού, με χρονική ρύθμιση.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

● 1 ολόκληρο κουνέλι (μαζί με το κεφάλι και το συκώτι)

● 3 μικρά καρότα

● 1 γλυκοπατάτα με τη φλούδα.

● 1 κουτ. γλυκού θυμάρι

● 1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά

● 1 ολόκληρο βιολογικό αυγό με το τσόφλι

Βάζετε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τη διατροφική μαγιά. Προσθέτετε νερό μέχρι να καλύψει τα υλικά και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Όταν το φαγητό βράσει (θέλουμε να έχει κρατήσει υγρασία, όπως ένα κοκκινιστό αλλά σε μορφή σούπας) το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και, στη συνέχεια, με γάντια κουζίνας, αφαιρούμε από το κουνέλι όλα τα μικρά και μεγάλα κοκαλάκια.

Θέλει προσοχή, καθώς το κουνέλι έχει αρκετά μικρά κοκαλάκια.

Με τα χέρια μας πολτοποιούμε το αβγό, το κρέας, τη γλυκοπατάτα και το καρότο, έτσι ώστε να ενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

Στο τέλος προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, που είναι επίσης μια καλή πηγή συμπλέγματος βιταμίνης Β.

Γιατί επιλέξαμε το θυμάρι για την συνταγή αυτή;

Το θυμάρι έχει ένα ενεργό συστατικό, γνωστό ως θυμόλη, το οποίο έχει ισχυρή αντιμυκητισιακή δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει σε βακτηριακές και μυκητισιακές λοιμώξεις.

Επιπλέον, η θυμόλη μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή σκουλικιών από τον πεπτικό σωλήνα.

Το θυμάρι μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει τη γάτα σας να αποβάλλει τις τρίχες που καταπίνει όταν καθαρίζει το τρίχωμά της, καθώς έχει την ιδιότητα καθαρισμού του πεπτικού σωλήνα και συμβάλλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας.

Το φαγητό μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι τρεις ημέρες.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως με λίγα και απλά υλικά μπορούμε να προσφέρουμε μια πολύ καλή τροφή στη γατούλα μας, ώστε να διατηρήσει την υγεία της και να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό της με πρόσθετα και τοξίνες που θα συσσωρευτούν μακροπρόθεσμα.

Καλή της όρεξη!».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

1. Herbs for Pets: The Natural Way to Enhance Your Pet’s Life (CompanionHouse Books) A-Z Guide to Medicinal Plants, Holistic Recipes, and Nutritional Supplements for Dogs, Cats, Horses, Birds, and More: by Mary L. Wulff, Greg L. Tilford.

2. The Natural Pet Food Cookbook: Healthful Recipes for Dogs and Cats by Wendy Nan Rees, Kevin Schlanger DVM.

Διαβάστε επίσης