Η σκούφια του κρατάει από τη Γερμανία. Οι πρόγονοί του ξετρύπωναν από τις φωλιές τους μικρά θηράματα, αλλά και ιχνηλατούσαν βαριά τραυματισμένα ελάφια και αγριογούρουνα.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Το Ντάτσχουντ (Dachshund) είναι ένας αθλητικός σκύλος, επίμονος και δυναμικός, γεμάτος ενέργεια. Ένας μικρόσωμος σκύλος με θάρρος λιονταριού.

Έχει προσωπικότητα, είναι ανεξάρτητος, αλλά αφοσιωμένος με πίστη στο «αφεντικό» του.

Είναι ήσυχος χαρακτήρας και γαυγίζει μόνον όταν υπάρχει λόγος. Καλός φύλακας, πολύ καλός με τα παιδιά. Είναι πάντα επιφυλακτικός με τους ξένους, και δεν αντέχει τη μοναξιά. Του αρέσουν τα χάδια, να κάθεται στον καναπέ, και τρελαίνεται να ξαπλώνει μπροστά στο τζάκι και να απολαμβάνει χάδια στη ζέστη», περιγράφει ο εκτροφέας της φυλής, Αντώνιος Καλαφατάκης, που προσθέτει: «Είναι η κατάλληλη παρέα για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αρκεί να είναι δίπλα τους».

Επισημαίνει ότι είναι λαίμαργα σκυλιά, και θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή τους, για μη μας πάρουν κιλά.

Επίσης, διευκρινίζει ότι, όταν βαρεθούν, γίνονται ζημιάρικα, και καλό είναι να μην τα αφήνουμε πολλές ώρες μόνα τους.

Ο σκύλος της φυλής Ντάτσχουντ, σύμφωνα με τον κ. Καλαφατάκη, μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα διαμέρισμα, αλλά και σε σπίτι με κήπο, αρκεί να είναι με τον ιδιοκτήτη του.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευσή του, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαφατάκης, είναι πολύ σημαντικό να αρχίζει από πολύ νωρίς.

Πρέπει να κοινωνικοποιηθεί με άλλα ζώα από κουτάβι γιατί, όπως λέει ο εκτροφέας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας κυνηγετικός σκύλος και έχει το ένστικτο της καταδίωξης.

Μέγεθος – τρίχωμα – χρώμα

Όπως μας ενημερώνει ο εκτροφέας, ο σκύλος της φυλής Ντάτσχουντ έχει τρία μεγέθη: α) το στάνταρ, με περιφέρεια στήθους από 35 εκ και πάνω, β) το μίνι, με περιφέρεια στήθους από 30 έως 35 εκ. και γ) το κανίνχεν, με περιφέρεια στήθους έως 30 εκ.

Επίσης, έχει τρεις τύπους τριχώματος: το σκληρότριχο, το κοντότριχο και το μακρύτριχο.

Τα χρώματά του είναι μαύρο πύρινο, πύρινο, τιγρέ και μερλέ.

Υγεία

Όπως εξηγεί ο εκτροφέας, λόγω της μακριάς τους κατασκευής είναι σκυλιά που παρουσιάζουν πρόβλημα στη σπονδυλική τους στήλη.

Εδώ και χρόνια με την επιλεκτική αναπαραγωγή γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθεί το πρόβλημα αυτό.

Γι’ αυτό πρέπει πάντα να παίρνουμε κουτάβια από αναγνωρισμένους εκτροφείς, εγγεγραμμένους στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.

Ζουν από 13 έως 16 χρόνια.

Περιποίηση – φροντίδα

Η περιποίηση ενός Ντάτσχουντ εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας του. Δηλαδή, από το εάν έχει σκληρή, κοντή, ή μακριά τρίχα.

«Τα μακρύτριχα χρειάζονται ένα βούρτσισμα, για να μην κομπιάζει το τρίχωμά τους, και τα σκληρότριχα ένα ειδικό κούρεμα stripping, που το κάνουμε για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες, ή όταν συμμετέχουν σε έκθεση.

Για όσα έχουν κοντό τρίχωμα, αρκεί ένα μπάνιο, κάθε δύο μήνες, με ένα καλό εξειδικευμένο σαμπουάν για κοντότριχα σκυλιά. Μετά το μπάνιο τα σκουπίζουμε καλά με πετσέτα, έτσι ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Δεν χρησιμοποιούμε πιστολάκι, γιατί καίει την τρίχα και το δέρμα», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφατάκης.

Ιστορία

Όσο για την ιστορία τους, ο κ. Καλαφατάκης ενημερώνει: «Πρόκειται για μια γερμανική φυλή, η οποία δημιουργήθηκε τον 18ο, περίπου, αιώνα για να βγάζει από τη φωλιά τους μικρά θηράματα, άλλα και για να ιχνηλατεί βαριά τραυματισμένα ελάφια και αγριογούρουνα.

Το όνομα Ντάτσχουντ μεταφράζεται ως ασβόσκυλο.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και σκύλος pet».

Ο εκτροφέας της φυλής Ντάτσχουντ, Αντώνιος Καλαφατάκης

Ο κ. Αντώνιος Καλαφατάκης είναι εκτροφέας της φυλής Ντάτσχουντ, μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος, όπως και μέλος γερμανικών ομίλων. Και, όπως λέει: «Η ενασχόλησή μου με τα σκυλιά ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, όταν σε ηλικία εννέα ετών έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με σκυλιά. Το διάβασα και μαγεύτηκα. Έκανα επίσημη καταχώρηση εκτροφείου στην FCI TO το 1987 με εκτροφή Γερμανικών Ποιμενικών. Η εκτροφή των Dachshund ξεκίνησε όταν σε ένα ταξίδι μαζί με την γυναίκα μου στη Γερμανία επισκεφτήκαμε μια φίλη με Γερμανικά Ποιμενικά, που έκανε εκτροφή Dachshund. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, φέραμε μαζί μας τα πρώτα Dachshund. Έτσι, ξεκίνησαν οι πρώτες συμμετοχές σε εκθέσεις, που ακολούθησαν με πολλές διακρίσεις».

Διαβάστε επίσης