Μία ψιψίνα που δεν σταματά να ξύνεται με τα πίσω της πόδια και δυσκολεύεται να αναπνεύσει, χρειάζεται σίγουρα την προσοχή μας.

Αλλά ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές;

«Η αλλεργία στα ζώα είναι ένα συχνό φαινόμενο πια, όπως και στους ανθρώπους.

Βλέπουμε, μάλιστα, ότι έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά των ζώων που παρουσιάζουν αλλεργία.

Οι γατούλες, σε σύγκριση με τους σκύλους, δεν παρουσιάζουν τόσο συχνά αλλεργίες. Παρόλα αυτά, όταν παρουσιάσουν θέμα αλλεργίας, το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό.

Η αλλεργία μπορεί να είναι εποχική, δηλαδή να εκδηλώνεται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, ή να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του έτους», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Αναφέρει ότι η εποχική αλλεργία, συνήθως, αφορά αλλεργιογόνα που έχουν να κάνουν με τη φύση, όπως είναι η γύρη και τα φυτά, ενώ η αλλεργία που μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποια χρονική στιγμή μπορεί να οφείλεται σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο σπίτι. «Φυσικά, και κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα κάποια αλλεργική αντίδραση, όπως και στους ανθρώπους», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στις γάτες;

«Μπορεί να είναι κάποια αρωματικά χώρου, ισχυρά καθαριστικά, αλλά και τα καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη, τα απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων. Η γατούλα μπορεί να πάει και να κοιμηθεί σε κάποιο ρούχο μας, που έχει πλυθεί με κάποιο απορρυπαντικό, και να της προκαλέσει αλλεργία.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει η γάτα έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό, ή να είναι δερματικά.

Όταν υπάρχει θέμα στο αναπνευστικό σύστημα, η γάτα παρουσιάζει άσθμα. Το άσθμα των αιλουροειδών. Συνήθως, προκαλείται από αυτά που προαναφέραμε: από αρωματικό χώρου, από τον καπνό του τσιγάρου, τα φυτά (εξωτερικού, εσωτερικού χώρου), τη γύρη και από διάφορους άλλους παράγοντες του περιβάλλοντος, που μπορεί να μην τους εντοπίσουμε ποτέ.

Το σύμπτωμα που βλέπουμε στη γάτα, είναι μια αναπνευστική δυσχέρεια: προσπαθεί να πάρει ανάσα και δεν μπορεί, ευθειάζει το κεφάλι της για να μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα, κι έχει έναν ξηρό, παροξυσμικό βήχα.

Εννοείται ότι τα συμπτώματα τα αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας και, ανάλογα με την περίπτωση, μάς δίνει την κατάλληλη αγωγή: είτε χάπια που χορηγούνται από το στόμα, είτε εισπνεόμενα, τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τη γάτα να αναπνεύσει καλύτερα», τονίζει η κα Μπαρδάνη.

Πολλές φορές η γάτα μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία και σε κάποια εξωπαράστια, σύμφωνα με την κτηνίατρο, κυρίως στους ψύλλους, οι οποίοι μπορεί να της προκαλέσουν δερματίτιδα.

«Το ζώο αρχίζει και ξύνεται έντονα με τα πίσω του πόδια, να γλείφεται, ή να τρίβεται.

Όταν ξύνεται υπερβολικά μια γάτα, συνήθως, αυτοτραυματίζεται, οπότε αρχίζει να έχει εκδορές στο δέρμα της, να χάνει τρίχωμα, να δημιουργούνται σπυράκια, ή να εμφανίζει διάφορες άλλες δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες επεκτείνονται από το σημείο που ξεκίνησαν.

Φυσικά, και οποιοδήποτε άλλο αλλεργιογόνο μέσα στο χώρο στον οποίο ζει, μπορεί να της δημιουργήσει δερματικές αλλοιώσεις – όχι μόνον οι ψύλλοι και τα εξωπαράστια. Είναι η αλλεργία εξ επαφής. Για παράδειγμα, το κρεβατάκι όπου κοιμάται και το έχουμε πλύνει με κάποιο απορρυπαντικό», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Επίσης, αλλεργία μπορούν να παρουσιάζουν οι γάτες και σε κάποια τροφή. Είναι η λεγόμενη τροφική αλλεργία, όπως λέει η κα Μπαρδάνη.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι, είτε δερματικά (κνησμός, φαγούρα), είτε γαστρεντερικά (εμετοί, διάρροια κ.λπ.), όπως αναφέρει η κτηνίατρος, και θεραπευτικά αντιμετωπίζονται δίνοντας στο ζώο μια συγκεκριμένη φαρμακευτική/υποαλλεργική τροφή. Θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη τροφή, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν η αλλεργία είναι διατροφικής προέλευσης.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

«Η αλλεργία μπορεί να είναι πολύπλοκη και να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μπορεί να μην εντοπίσουμε ποτέ τι πραγματικά ενοχλεί τη γάτα. Είναι βασικό, όμως, να δίνουμε ένα καλό ιστορικό στον γιατρό μας, μήπως και εντοπίσει το πρόβλημα. Να αλλάζουμε κάποιες συνήθειές μας, όπως απορρυπαντικά, να απομακρύνουμε από τον χώρο μας φυτά/λουλούδια για να δούμε εάν θα υπάρξει διαφορά στη γάτα. Θα πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμματα τις συμβουλές του γιατρού μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το ζώο μας. Γιατί υπάρχουν γάτες που υποφέρουν από αλλεργίες για μεγάλο χρονικό διάστημα – έως και χρόνια», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε αποπαρασίτωση στις γάτες που έχουν πρόσβαση σε κήπο, και έρχονται σε επαφή με χώμα και λουλούδια/φυτά. Κυρίως, να φροντίζουμε να κάνουμε αποπαρασίτωση για τους ψύλλους, επειδή οι αλλεργίες από αυτά τα ζωύφια είναι πολύ συχνές.

Διαβάστε επίσης