Η απροσδόκητη ούρηση ενός ενηλίκου σκύλου μέσα στο σπίτι είναι μια συμπεριφορά που χρειάζεται την προσοχή του κηδεμόνα του.  Μια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται, τόσο σε θέματα συμπεριφοράς, όσο και σε παθολογικούς παράγοντες.

«Όταν αποκτούμε ένα κουτάβι, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα τουαλέτας μέσα στο σπίτι. Η ούρηση ενός κουταβιού μέσα στο σπίτι είναι αναμενόμενη. Το κουτάβι μέσα στο σπίτι κάνει όλες τις ανάγκες του: θα φάει, θα πιει, θα κοιμηθεί, θα παίξει και θα κάνει και την τουαλέτα του.

Οπότε, όταν αρχίσουμε τις βόλτες μας θα πρέπει να ασχοληθούμε αρκετά μαζί του, και να το εκπαιδεύσουμε ώστε να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού.

Η ξαφνική ενούρηση ενός ενήλικου σκύλου, όμως, σημαίνει διάφορα πράγματα.

Καταρχάς, μπορεί να οφείλεται σε θέματα συμπεριφοράς, όπως, για παράδειγμα, να τον κατέβαλε άγχος/στρες από κάτι που έγινε και τον τρόμαξε.

Πολλές φορές, βέβαια, μπορεί να το κάνει από χαρά. Την ώρα που επιστρέφουμε σπίτι, και ενώ τον έχουμε βγάλει βόλτα, να του φύγουν ούρα από χαρά, που μας βλέπει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν αντικρίζει αγαπημένα του πρόσωπα.

Σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να επέμβουμε. Είναι κάτι που γίνεται από έντονη χαρά, και δεν μπορείς να τον μαλώσεις. Ουσιαστικά, είναι σαν να μην το καταλαβαίνει. Χαλαρώνει ο σφικτήρας και αφήνει λίγα ούρα», εξηγεί η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Επίσης, όπως αναφέρει η κτηνίατρος, μπορεί να ουρήσει μέσα στο σπίτι επειδή θέλει να αφήσει τη μυρωδιά του (μαρκάρισμα), ή για λόγους κτητικότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει κάποιο άλλο ζώο στο σπίτι και, αφού φύγει, να πάει να ουρήσει στα σημεία όπου πέρασε, για να αφήσει τη δική του μυρωδιά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κι αν έρθει κάποιος άγνωστος άνθρωπος στο σπίτι.

«Είναι συχνό το φαινόμενο, αρσενικοί σκύλοι που οι ιδιοκτήτες τους είναι κοπέλες, να ουρούν, λόγω ζήλιας μέσα στο σπίτι, όταν έρθει ο φίλος τους. Αφήνουν ούρα σε διάφορα σημεία, για να δείξουν την κτητικότητά τους.

Το ίδιο ισχύει και για άνδρες που έχουν θηλυκά σκυλιά. Εάν έρθει στο σπίτι κάποια κοπέλα, μπορεί να ουρήσουν σε σημεία που πάτησε η κοπέλα, ή ακόμη και στο κρεβάτι όπου κοιμήθηκε. Γιατί θέλουν να αφήσουν τη δική τους μυρωδιά», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Εκτός των θεμάτων συμπεριφοράς, η ξαφνική ούρηση μέσα στο σπίτι μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικούς παράγοντες.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

«Καταρχάς, το ότι ένας σκύλος παρουσιάζει συχνοουρία, δηλαδή δεν μπορεί να κρατηθεί, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ουρολοίμωξη.

Η ουρολοίμωξη είναι συχνή, και στα θηλυκά, και στα αρσενικά σκυλιά. Προκαλεί συχνοουρία, και ο σκύλος έχει την αίσθηση ότι έχει να βγάλει ούρα, ενώ μπορεί να βγάζει μικροποσότητες. Κι έτσι, μπορεί να κάνει συχνά κάποιες σταγόνες, ή πολύ πολύ μικρές «λιμνούλες», γιατί δεν μπορεί να κρατηθεί.

Επίσης, μπορεί να έχει πολυουρία, η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως: νεφρική επιβάρυνση, σακχαρώδης διαβήτης, ή κάποιες ορμονικές παθήσεις, όπως είναι η νόσος cushing», εξηγεί η κα Μπαρδάνη και προσθέτει: «Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει και ακράτεια ούρων.

Ακράτεια ούρων έχουν, συνήθως, τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα. Πιο έντονα παρουσιάζεται στα θηλυκά σκυλιά, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων – ειδικά στα στειρωμένα θηλυκά σκυλιά.

Μάλιστα, συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή την ώρα που κοιμάται η σκυλίτσα. Της φεύγουν ούρα, τα οποία δεν αντιλαμβάνεται, καν. Οπότε, όταν σηκωθεί, βλέπουμε στάμπες στα σημεία όπου κοιμόταν».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, όταν βλέπουμε μια τέτοια συμπεριφορά του σκύλου μας -να κάνει ούρα μέσα στο σπίτι, ενώ δεν έκανε- θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας. Να του εξηγήσουμε πότε συμβαίνει αυτό, πότε το βλέπουμε, έτσι ώστε να κρίνει εάν είναι θέμα συμπεριφοράς, οπότε μπορεί να θέλουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων, ή παθολογικό.

Στην περίπτωση που είναι παθολογικό, και για να κρίνει ο θεράποντας κτηνίατρος την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει το ζώο, η κα Μπαρδάνη ενημερώνει: «Θα πρέπει να γίνει κάποια εξέταση, όπως γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και γενική αίματος, να γίνουν βιοχημικές εξετάσεις, π.χ. για τα νεφρά και το ζάχαρο, ή ορμονικές εξετάσεις, αν χρειαστεί».

Διαβάστε επίσης