Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του λόγους που παίρνει την απόφαση να αποκτήσει έναν σκύλο.

Σε αυτήν την κοινή ζωή, η επικοινωνία μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου είναι θέμα υψίστης σημασίας, καθώς ο δεσμός γίνεται πιο ισχυρός.

«Για οποιονδήποτε λόγο κι αν αποφασίσετε, κάποια στιγμή, να βάλετε έναν τετράποδο φίλο στη ζωή σας, ή το έχετε κάνει ήδη, το ζητούμενο παραμένει ένα και αδιαπραγμάτευτο: να χτίσετε μια υγιή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, στο πλαίσιο της οποίας θα κατανοείτε και θα σέβεστε ο ένας τον άλλον. Η επικοινωνία, λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη μεταξύ σας σχέση», τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο, όπως αναφέρει η κα Γρυπάρη, που σημαίνει ότι έχει ανάγκη -και απολαμβάνει- τη συντροφιά, την επαφή και τη διάδραση μαζί μας. Οι περισσότεροι κηδεμόνες, δυστυχώς, περιορίζουν την επαφή με τον σκύλο τους στο να τον βγάζουν βόλτα μία ή δύο φορές την ημέρα. Αυτό είναι, σίγουρα, κάτι που δεν τον ευχαριστεί!

Τί μπορείτε να κάνετε με τον σκύλο σας για ένα πιο δυνατό δέσιμο

Αν θέλετε, λοιπόν, να έχετε έναν ευτυχισμένο σκύλο, αφιερώστε του δημιουργικό χρόνο, απολαύστε τη συντροφιά του και η σχέση σας θα γίνει πιο ισχυρή.

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων προτείνει τις εξής δραστηριότητες:

1) Παιχνίδι: Ναι, το παιχνίδι είναι η πιο απλή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί του, και, συνάμα, η πιο διασκεδαστική. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι, ή παιχνίδια που ακονίζουν την αντίληψή του και ικανοποιούν τα ένστικτά του.

2) Βασική εκπαίδευση: Είναι το αλφαβητάρι μιας ισορροπημένης σχέσης και μιας βαθύτερης επικοινωνίας με τον σκύλο μας. Βοηθά εμάς να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του, κι εκείνον να μάθει να συνεργάζεται μαζί μας. Επιπλέον, χτίζουμε σιγά – σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Η βασική εκπαίδευση μπορεί να γίνει και ως παιχνίδι, με αυτοσχεδιασμούς εντολών και έξυπνες επιβραβεύσεις.

3) Όπου εσείς… κι εκείνος. Πάρτε τον μαζί σας παντού, όπου μπορείτε: στις εκδρομές, στην παραλία, για καφέ, σε ταβέρνες, στο αυτοκίνητο για μια βόλτα, στην εργασία σας (εάν επιτρέπεται), στο σπίτι κάποιου φίλου για επίσκεψη. Και μόνο που θα βρίσκεται μαζί σας, αντί να είναι μόνος στο σπίτι και να βαριέται, θα είναι πολύ χαρούμενος.

4) Βόλτα στο σκυλοπάρκο: Πρόκειται για ένα μέρος, που ο σκύλος πραγματικά απολαμβάνει. Εκεί έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με άλλους σκύλους, να οξύνει την αντίληψή του, όσον αφορά τη σκυλίσια συμπεριφορά, να έρχεται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα και, τέλος, να κάνει πράγματα που θα τον χαροποιήσουν πραγματικά, όπως το να κυλιστεί στο χώμα ή τη λάσπη, ή να σκάψει λακκούβες. Και όλα αυτά, έχοντας κι εσάς μαζί του! Τί άλλο να ζητήσει;

5) Agility: Πρόκειται για ένα κυνάθλημα ευκινησίας, που περιλαμβάνει άλματα, εμπόδια, ταχύτητα και ασκήσεις προσανατολισμού. Στόχος του agility είναι η διασκέδαση και η φυσική άσκηση του σκύλου. Με το agility χτίζεται μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης, καθώς ο κηδεμόνας καλείται να γίνει ομάδα με τον σκύλο του και να τον καθοδηγήσει σωστά, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και οι δύο μια πολύ όμορφη και δημιουργική δραστηριότητα.

Εν ολίγοις, «πάρτε τον σκύλο σας μαζί, όπου μπορείτε, παίξτε μαζί του, εκπαιδεύστε τον, αφήστε τον να κυλιστεί στις λάσπες και διασκεδάστε μαζί του, περνώντας μέσα από τούνελ και κάνοντας σλάλομ σε μια διαδρομή agility. Η επαφή μαζί του θα είναι πολύ πιο ουσιαστική από μια απλή, βαρετή βόλτα για τουαλέτα. Και, σίγουρα, κάπου στο τέλος της ημέρας θα δείτε το «χαμόγελό» του, που θα σας ανταμείψει», προτρέπει η κα Γρυπάρη.

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης