Οι γάτες είναι, αναμφίβολα, ένα από τα πιο αξιολάτρευτα κατοικίδια. Είναι ευκίνητες, ταχύτατες και διαθέτουν περίσσια ελαστικότητα στο σώμα τους.

«Είναι ιδιαίτερα πλάσματα και πολύ αγαπητά. Όποιος είναι γατο-γονέας, γνωρίζει ότι πρέπει να σέβεται τη γάτα, όπως και τον χώρο της, και τις ώρες που αυτή θέλει να ηρεμήσει.

Από τη φύση της η γάτα είναι πολύ καθαρή: κάνει την τουαλέτα της μέσα στην αμμο-λεκάνη και αφού τελειώσει το φαγητό της χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως «σαπούνι» και νερό για να αυτοκαθαριστεί. Κοιμάται τη νύχτα και παίζει την ημέρα.

Αν, όμως, παρατηρήσουμε ότι κάποιες από τις συμπεριφορές της αλλάζουν, τότε θα πρέπει να βρούμε τους λόγους αλλά και τι μπορεί να σημαίνουν», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

Ποιες, όμως, συμπεριφορές αποκλίνουν από τις φυσιολογικές; Και ποιες είναι οι αιτίες;

Η κα Sereti μας αποκαλύπτει τέσσερις συμπεριφορές που φανερώνουν ότι η γατούλα δεν είναι καλά, τους λόγους, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να επανέλθει στα φυσιολογικά της.

1. Η γάτα τρώει διαφορά αντικείμενα

«Οι γάτες, ως γνωστόν, γλείφονται και γλείφουν. Όταν, όμως, αρχίζουν να τρώνε αντικείμενα, να μασάνε και να καταπίνουν πλαστικές σακούλες, κορδόνια, φυτά και λουλούδια, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στην υγεία τους.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αλλοτριοφαγία.

Τα ξένα αντικείμενα που τρώνε, μπορεί να παρεμποδίσουν την πέψη, να προκαλέσουν προβλήματα στο έντερο και, επίσης, μπορεί να είναι τοξικά.

Ο ακριβής λόγος για την αλλοτριοφαγία δεν είναι γνωστός. Μπορεί, όμως, να οφείλεται σε στρες επειδή, για παράδειγμα, βαρέθηκαν τα παιχνίδια τους, ή και σε κάποιο παθολογικό παράγοντα.

Αν πρόκειται για παθολογικό παράγοντα, συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα Όπως διάρροια και αδιαθεσία.

Προτείνω, αρχικά να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να το διερευνήσετε περαιτέρω. Αν δεν πρόκειται για παθολογικό αίτιο, τότε κάποια βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε καινούργια παιχνίδια στη γάτα σας, να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί της, ή και να αλλάξετε τη διατροφή της.

Μην τρομάξετε αν τρώει χορταράκι – είναι φυσιολογικό και δεν είναι τοξικό για τη γάτα σας.

2. Η γάτα κάνει την τουαλέτα της εκτός λεκάνης

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μπορεί να είχε μια κακή εμπειρία από την αμμο-λεκάνη της, ή να μην της αρέσει η μυρωδιά της, ή η ποσότητα της άμμου.

Δοκιμάζουμε μια άμμο με ουδέτερο άρωμα, για να δούμε πώς θα αντιδράσει, και κάνουμε δοκιμές.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο κάνει την ανάγκη της εκτός, είναι ότι δεν είναι αρκετά καθαρή, ή όσο καθαρή θέλει εκείνη, η αμμο-λεκάνη της.

Θα πρέπει να καθαρίζουμε πιο συχνά τη λεκάνη της και να αλλάζουμε όλη την άμμο.

Από την άλλη, μπορεί να έχει αλλάξει κάτι στο περιβάλλον του σπιτιού. Όπως να έχει έρθει ένα νέο μέλος στην οικογένεια: ένα μωρό, ακόμη και ένα άλλο κατοικίδιο.

Και για εσάς να είναι μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, αλλά για τη γάτα σας είναι μια συμπεριφορά που την εκδηλώνει, είτε λόγω στρες, είτε λόγω αποσυντονισμού. Τότε θα πρέπει να της δίνετε την ίδια σημασία, όπως πριν.

Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσει να έχει τον προσωπικό της χώρο, να τρώει τις ώρες που έτρωγε και, ιδανικά, να τρώει σε ξεχωριστό χώρο και διαφορετική ώρα από το νέο μέλος.

Αλλά μπορεί να είναι και κάτι παθολογικό, που έχει να κάνει, κυρίως, με το ουροποιητικό σύστημα.

Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα που μπορούμε να δούμε, είναι πολυουρία, πολυδιψία και αδιαθεσία.

Θα πρέπει να το προσέξουμε και να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο άμεσα, ώστε να γίνει διερεύνηση.

3. Η γάτα σας κρύβεται παραπάνω από το φυσιολογικό

Στις γάτες αρέσει να κρύβονται και να κοιμούνται πολλές ώρες. Αν, όμως, η γάτα σας κρύβεται όλη την ημέρα, τότε έχει πρόβλημα συμπεριφοράς.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει, είτε λόγω στρες, είτε επειδή μπορεί άλλαξε κάποια κατάσταση στο σπίτι, και να φοβάται.

Συνήθως, το κάνουν και οι μεγάλες σε ηλικία οι γάτες, οι οποίες, ίσως, πονάνε.

Αλλά υπάρχει και μία ακόμα περίπτωση που το κάνουν αυτό: οφείλεται σε παθολογική κατάσταση και ονομάζεται ψευδοκύηση.

Σε αυτήν την περίπτωση η γάτα, όχι μόνο κρύβεται, αλλά και μαζεύει διάφορα αντικείμενα ώστε να φτιάξει μια φωλιά.

Εκκρίνει ορμόνες που την κάνουν να νομίζει ότι είναι έγκυος. Βλέπουμε διογκωμένους μαστούς και, πολλές φορές, έκκριση γάλακτος.

Τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο, για να μη μετατραπεί σε μαστίτιδα.

Συνήθως διαρκεί, αν το διαχειριστούμε σωστά, δύο εβδομάδες. Έπειτα η γάτα συμπεριφέρεται και πάλι φυσιολογικά.

Αυτή, βέβαια, είναι μια πολύ σπάνια πάθηση στις γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, στους οποίους τη συναντάμε πιο συχνά.

4. Ο γάτος παραμένει επιθετικός, ακόμη και μετά τη στείρωση

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πονάει, ακόμη, έντονα από τα ράμματα.

Γενικά να γνωρίζετε πως μετά τη στείρωση θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, ώστε οι ορμόνες να αναπροσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Οπότε, στην αρχή θέλει υπομονή. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Αν, όμως, περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τρεις μήνες, και συνεχίζει ο γάτος να είναι επιθετικός, καλό είναι απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

Όπως και να ‘χει, για να έχετε καταλάβει πως η συμπεριφορά της γάτας ή του γάτου σας δεν είναι φυσιολογική, σημαίνει ότι είστε καλοί γατο-γονείς, είστε κοντά στα κατοικίδιά σας, και τους δείχνετε έντονα την αγάπη σας».

Η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti

  • Η κυρία Nikoleta Seretiείναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης