Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που έχουν επιλέξει να μη φορούν λουρί στον μικρό τους φίλο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους.

Ενώ κάποιοι άλλοι, του το αφαιρούν μόλις φτάσουν σε κάποιο πάρκο ή πλατεία.

Δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν φροντίζουν για τα περιττώματα των ζώων τους.

Σύμφωνα και με τον νέο νόμο (Ν. 4830, ΦΕΚ 169/18-9-2021), για τις πράξεις αυτές των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων επιβάλλονται πρόστιμα.

Ας δούμε, λοιπόν, τα σημεία της νομοθεσίας που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων κατά τη διάρκεια της εξόδου τους.

Νόμος 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ και άλλες διατάξεις»»

Άρθρο 9, παρ.1, περ. η

● Ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας σκύλου οφείλει να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού, ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Το διοικητικό πρόστιμο φτάνει τα 100€.

Άρθρο 9, παρ.3, περ. α, β, γ

Επίσης, ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς:

● Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.

● Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών, ή σε κοινόχρηστους χώρους.

● Υποχρεούται, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.

Να αναφερθεί ότι οι ιδιοκτήτες, οι φύλακες και οι συνοδοί οφείλουν να παραμένουν εντός των περιφραγμένων πάρκων σκύλων, κατά τη διάρκεια της παραμονής των σκύλων τους σε αυτά.

Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις είναι 300€.

Άρθρο 2, παρ. 2

Ευζωία είναι η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ζώου, σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει.

Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: α) έχει εξασφαλισμένο άνετο, ασφαλές, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσής του, β) δεν υποφέρει από καταστάσεις, όπως πόνος, φόβος και αγωνία και γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση.

Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές: i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα. ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες. iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη. iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση. v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Το διοικητικό πρόστιμο για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς είναι 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης