Ένα απρόσμενο περιστατικό που μπορεί να συμβεί στους κηδεμόνες σκύλων, είναι να ξεφύγει από το λουρί ο αγαπημένος τους φίλος και να αρχίσει να απομακρύνεται.

Και να μην ανταποκρίνεται στο οποιοδήποτε κάλεσμα.

Είναι η στιγμή που ο σκύλος βρίσκεται σε κίνδυνο.

Γνωρίζετε πώς πρέπει να αντιδράσετε σε αυτήν την περίπτωση;

Μάλιστα, υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιήστε την «απελευθέρωση» του σκύλου σας.

Ας δούμε λοιπόν, με τη βοήθεια της θετικής εκπαιδεύτριας σκύλων, Αργυρούς – Μαρίας Βενιού, πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε εάν ο σκύλος μας βγει από το λουρί του, ή μας φύγει από το χέρι, αλλά και κάποιους τρόπους για το πώς μπορούμε να το αποφύγουμε.

  1. Ποια σαμαράκια και οδηγοί προσφέρουν ασφάλεια;

Καταρχάς, να πούμε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε εάν έχουμε υιοθετήσει πρόσφατα τον σκύλο, ιδιαίτερα εάν είναι φοβικός.

Μια λύση είναι, τις πρώτες ημέρες, να φοράμε στον σκύλο μας σαμαράκι, αλλά και κολάρο, μέχρι να τα συνηθίσει. Και, είτε δύο οδηγούς, όπου ο ένας θα πιάνεται στο σαμαράκι και ο άλλος στο κολάρο, είτε έναν οδηγό τριών σημείων, ο οποίος έχει κλιπ και στις δύο άκρες του.

Μην προτιμάτε τα σαμαράκια που μπαίνουν από τα πόδια του σκύλου και κουμπώνουν στην πλάτη, γιατί ο σκύλος μπορεί να τα βγάλει πολύ εύκολα.

Να επιλέγετε σαμαράκια που μπαίνουν από το κεφάλι, τύπου Υ (σχηματίζουν αυτό το σχήμα μπροστά στο στήθος του σκύλου), τα οποία είναι ασφαλή και δεν περιορίζουν την κίνηση του σκύλου, όπως άλλα, τα οποία αγκαλιάζουν τους ώμους του σκύλου με λουρί που περνάει κατά μήκος του στέρνου και τον δυσκολεύει.

  1. Τι κάνουμε εάν ο σκύλος ξεφύγει από το λουρί του και ποιες κινήσεις είναι λάθος;

Σίγουρα, είναι πολύ χρήσιμο ο σκύλος σας να ξέρει το σύνθημα «Έλα» πολύ καλά. Δηλαδή, να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με διάφορους περισπασμούς.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η ασφάλεια του σκύλου είναι πάνω απ’ όλα. Οπότε, εάν πιστεύετε ότι η δυνατή φωνή θα τον σταματήσει από το να βγει στον δρόμο, κάντε το. Αλλά τις περισσότερες φορές, το να φανείτε απειλητικοί και θυμωμένοι θα απομακρύνει τον σκύλο.

Δοκιμάστε να χαμηλώσετε προς στο έδαφος, ή, ακόμη, να ξαπλώσετε, εάν είναι εφικτό, κάνοντας χαρωπούς και τσιριχτούς ήχους καθώς χτυπάτε τα χέρια στα πόδια σας.

Μπορείτε να τρέξετε επί τόπου, κάνοντας θόρυβο με τα πόδια σας, εάν ο σκύλος δεν είναι φοβικός, για να του τραβήξετε την προσοχή.

Στην περίπτωση που τρέξετε προς την αντίθετη κατεύθυνση και δεν σας ακολουθήσει, για να μην απομακρυνθείτε πολύ από τον σκύλο, μπορείτε να τρέξετε σε σχηματισμό ζιγκζαγκ, κι έτσι να πλησιάσετε τον σκύλο χωρίς να το καταλάβει.

Εάν τρέξετε προς το μέρος του, και κατά πάνω του, το πιθανότερο είναι να απομακρυνθεί κι άλλο.

Φυσικά, μπορείτε να πετάξετε στο έδαφος λιχουδιές, έτσι ώστε να τις μυρίσει και να έρθει προς το μέρος σας.

Επίσης, εάν ο σκύλος σας δεν ακούει το σύνθημα «Έλα», αλλά του έχετε μάθει κάποιο τρικ, όπως, για παράδειγμα, να ακουμπάει το χέρι σας με τη μύτη του, ή να μπαίνει ανάμεσα στα πόδια σας, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να τον φέρετε κοντά σας.

Εάν κατά την απομάκρυνσή του από εσάς ο σκύλος σας σταματήσει σε κάποιο σημείο γιατί κάτι του απέσπασε την προσοχή, τότε, και πάλι, μην τον πλησιάσετε απότομα, αλλά αργά, ήρεμα και διαγράφοντας ένα ημικύκλιο, για να μην το θεωρήσει απειλή.

  1. Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στον σκύλο μας όταν έρθει προς το μέρος μας;

 Όταν τον πιάσετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να τον αρπάξετε από το κολάρο, ή να τον σηκώσετε απότομα, εάν είναι μικρόσωμος, γιατί μπορεί να την καταγράψει ως αρνητική εμπειρία. Και κάποια άλλη φορά που θα βρεθείτε στην ίδια κατάσταση, να μην θέλει να τον φτάσετε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, φυσικά, δεν πρέπει και να τον μαλώσετε.

Μπορείτε να τον απευαισθητοποιήσετε στο πιάσιμο του κολάρου και στο σήκωμα με ασκήσεις στο σπίτι, ώστε να τα θεωρεί ουδέτερα έως και θετική εμπειρία.

Ξέρω ότι το να φύγει ο σκύλος μας και να μην μας ακούει μπορεί να είναι ντροπιαστικό, ανησυχητικό και επικίνδυνο, όμως πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ώστε να τον βοηθήσουμε.

Φυσικά, κάτι που θα μπορούσαμε να δουλέψουμε επιπλέον, για την περίπτωση που ο σκύλος μας περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο και θέλουμε να μείνει εκεί, μέχρι να πάμε να τον πάρουμε, είναι το «Στοπ» και το «Μείνε».

Δείτε το βίντεο της κυρίας Βενιού για την εκμάθηση του «Μείνε», όπως και να μάθετε γιατί δεν πρέπει ποτέ να το συνδυάζουμε με το «Έλα».

 

close icon

VIDEO: YGEIAMOU
  • Η κυρία Αργυρώ – Μαρία Βενιού είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Ακαδημίας StarDogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Το διάστημα αυτό μετεκπαιδεύεται στη συμπεριφορά σκύλων στο International School of Canine Psychology and Behaviour (ISCP). Ζει στην Αθήνα.