Οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες συμπεριφορές που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κηδεμόνων τους. Και επιζητούν λύσεις.

«Μια συμβουλή για τους κηδεμόνες σκύλων. Όταν για τη λύση ενός προβλήματος προτείνεται: ‘ψέκασε με νερό τη μουσούδα του σκύλου σου’, ‘πρέπει να επιβληθείς και να δείξεις ποιος είναι το αφεντικό’, ‘τρόμαξε τον σκύλο με έναν απότομο δυνατό ήχο’ κ.λπ., απορρίψτε την, ή αναθεωρήστε την, ακόμη και αν προέρχεται από πρόσωπο με πολλούς ακόλουθους (followers). Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλούμε πόνο ή φόβο σε έναν σκύλο, ούτε είναι τρόπος εκπαίδευσης το μπούλινγκ», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Ελένη Θεοδωροπούλου.

Με θετικό τρόπο, σε τρεις συμπεριφορές που δυσαρεστούν τους κηδεμόνες σκύλων.

1. Τι να κάνετε για να μη γαβγίζει ο σκύλος όταν χτυπάει το κουδούνι

Ας υποθέσουμε ότι, κάθε φορά που χτυπά το κουδούνι, ο σκύλος χοροπηδά, τρέχει σαν τρελός στο σπίτι και γαβγίζει. Φροντίστε, λοιπόν, από σήμερα, κάθε φορά που θα χτυπά το κουδούνι, να παίρνετε ένα κόκαλο, να τον καλείτε να σας ακολουθήσει στην κουζίνα, να τον βάζετε να κάτσει στο χαλάκι, και να του το δίνετε να το μασουλήσει. Αυτήν την «ιεροτελεστία» θα την εφαρμόζετε κάθε φορά που θα χτυπά το κουδούνι.

Για αρχή μπορείτε να ζητήσετε από έναν φίλο σας να χτυπά το κουδούνι, και, σιγά-σιγά, να το εφαρμόσετε και σε πιο δύσκολες περιστάσεις. Όπως, για παράδειγμα, όταν θα έρθει το φαγητό που έχετε παραγγείλει. Θα καταλάβετε ότι ο σκύλος έμαθε τη νέα συμπεριφορά, τη μέρα που θα χτυπήσει το κουδούνι και εκείνος θα σας κοιτάξει και θα περιμένει το κόκαλό του.

Το επόμενο βήμα θα είναι να χτυπήσει το κουδούνι και να πάει μόνος του στο χαλάκι που βρίσκεται στην κουζίνα, να περιμένει να του δώσετε το κόκαλό του.

Ο σκύλος σας είναι πανέξυπνος και μπορεί εύκολα να μάθει ότι το χτύπημα του κουδουνιού δεν σημαίνει «αρχίζω να τρέχω σαν τρελός και να γαβγίζω, αλλά πάω ήσυχα στο χαλάκι στην κουζίνα και περιμένω την ανταμοιβή μου».

2. Τι να κάνετε για να μην «ζητιανεύει» ο σκύλος από το τραπέζι όταν τρώτε

Ο καλύτερος τρόπος για να μη «ζητιανεύει» φαγητό ο σκύλος σας από το τραπέζι, είναι να μην τον ταΐσετε ποτέ από το φαγητό σας όταν τρώτε. Ακόμα κι αν το έχετε κάνει, μπορείτε να το σταματήσετε. Την πρώτη φορά που δεν θα τον ταΐσετε από το τραπέζι, θα παρατηρήσετε ότι δεν θα είναι εύκολο. Ο σκύλος θα επιμένει να πάρει φαγητό.

Ωστόσο, όσο πιο σταθερός είστε στην απόφασή σας αυτή, και δεν τον ταΐζετε, τόσο πιο γρήγορα ο σκύλος σας θα σταματήσει να προσπαθεί. Επιπλέον, βοηθά να συντονίζετε την ώρα που τρώτε εσείς με την ώρα που θα δώσετε φαγητό στον σκύλο σας. Έτσι, ο καθένας θα έχει το φαγητό του.

3. Με το που ανοίγετε την πόρτα του αυτοκινήτου, ο σκύλος πετάγεται σαν τρελός έξω; Τι μπορείτε να κάνετε

Επιβραβεύετε τον σκύλο σας για να κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο. Δηλαδή, μόλις σταματήσετε, και πριν σηκωθείτε για να ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου, του δίνετε τρεις λιχουδιές. Στη συνέχεια του ζητάτε να «Μείνει». Έπειτα, ανοίγετε την πόρτα του αυτοκινήτου. Τον επιβραβεύετε ξανά, πολύ γρήγορα και πριν προλάβει να βγει έξω, δίνοντάς του τρεις ακόμη λιχουδιές.

Έχετε καταφέρει, ήδη, να καθυστερήσετε την έξοδό του. Τώρα του ζητάτε να βγει και του δίνετε ακόμη δυο λιχουδιές, επειδή βγήκε με δική σας προτροπή.

Σίγουρα, την πρώτη φορά θα προσπαθήσετε να τον προλάβετε ενώ θα θέλει να βγει τρέχοντας έξω. Με τις επαναλήψεις, όμως, θα καταφέρετε να τον μάθετε να περιμένει και να βγαίνει έξω μόλις του το πείτε εσείς.

Δοκιμάστε το.

Τέλος, η κα Θεοδωροπούλου αναφέρει: «Οι παραπάνω προτάσεις λειτουργούν με επιτυχία στους περισσότερους σκύλους. Ένας εκπαιδευτής σκύλων μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο δίνοντάς σας τις λύσεις που χρειάζεστε, αλλά και δείχνοντας τον τρόπο που θα τις εφαρμόσετε για να απαλλαγείτε από τα προβλήματά σας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Θεοδωροπούλου

*Η κυρία Ελένη Θεοδωροπούλου είναι εκπαιδεύτρια σκύλων στην Αθήνα. Και, όπως λέει: «Προσεγγίζω την εκπαίδευση του σκύλου μέσω παιχνιδιού, επιβράβευσης και σεβασμού των αναγκών του. Του δίνω τα εφόδια που χρειάζεται για να ζήσει πιο χαρούμενος και με λιγότερο στρες. Βοηθώ τους σκυλο-γονείς να λύσουν τα προβλήματα που τους τυραννούν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης