Φόβος και τρόμος είναι τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά για τα ζώα, όπως και για τα μικρά παιδιά.

«Μελέτες δείχνουν πως το 35% των σκύλων υποφέρουν από κροτοφοβία.

Ένας σκύλος είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση. Δεν γνωρίζει τι είναι αυτά, πόσο κινδυνεύει ή όχι, το γιατί, το τι συμβαίνει. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να το εκλάβει ως χαρά», επισημαίνει η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση, και τονίζει ότι ένας σκύλος δεν διαφέρει πολύ από ένα παιδί.

«Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στο νησί, εκεί όπου περνούσαμε κάθε χρόνο τις Γιορτές. Στην αλλαγή του Χρόνου κατεβαίναμε στον πόντε να δούμε τα κρι κρι και τους κανταδόρους που τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια.

Δεν μπορούσα να χαρώ τη στιγμή. Σκεφτόμουν πότε θα ρίξουν εκείνες τις ενοχλητικές κροτίδες και τα φωτεινά αστέρια που έκαναν τόσο τρομακτικό θόρυβο.

Ήταν εκείνη η αμήχανη στιγμή που κρυβόμουν κάτω από το μακρύ παλτό του πατέρα. Χωνόμουν ανάμεσα στα πόδια του και τον έσφιγγα δυνατά. Εκεί μόνο ένιωθα ασφάλεια.

Ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο που τα ρίχνουν, και τα επιφωνήματα ευχαρίστησης που ακολουθούν.

Ένα έθιμο χρόνων που, δυστυχώς, διατηρήθηκε αντί να διακοπεί», αναφέρει η κα Σκιαδαρέση.

Ας δούμε, λοιπόν, όπως λέει, πώς η δική της ασφάλεια, χωμένη μέσα στο παλτό του πατέρα, «μεταφράζεται» σε ασφάλεια για τον σκύλο μας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας

Η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων προτείνει και συμβουλεύει τα εξής:

● Κάντε το δωμάτιο του σκύλου σας, ή το κοινό σας (αν κοιμάται δίπλα σας), λίγο πιο «χουχουλιάρικο», ζεστό, με περισσότερα μαξιλάρια. Ίσως, ένα πάπλωμα θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μια φωλιά.

Υπάρχουν και στο εμπόριο φωλιές/σκηνές σκύλου, όπου ο σκύλος μπαίνοντας μέσα, νιώθει πως κρύβεται, άρα δεν κινδυνεύει.

Ο σκύλος εκεί πρέπει να αισθάνεται μεγάλη οικειότητα και πολύ ασφαλής.

Αν, πάλι, ο σκύλος σας νιώθει καλά σε κάποιο μέρος του σπιτιού σας, όπως το μπάνιο, ή ο χώρος κάτω από το κρεβάτι, μην προσπαθήσετε να τον πάρετε από εκεί. Απλά φροντίστε να τοποθετήσετε ένα χαλάκι, για να είναι ζεστά.

● Αγοράστε προϊόντα που βοηθούν τον σκύλο να παραμένει ψύχραιμος, καθώς η μυρωδιά τους είναι κοντά στη μυρωδιά που αφήνει η μαμά πίσω της, στη φύση, όταν ψάχνει για τροφή.

● Επιλέξτε, την ώρα που θα είναι σε κορύφωση η κατάσταση, να απασχολείτε τον σκύλο σας με ένα παιχνίδι μασουλήματος, ένα puzzle, ένα παιχνίδι στο οποίο μπορείτε να βάλετε τροφή, ή ένα οποιοδήποτε διαδραστικό παιχνίδι.

Το μασούλημα βοηθάει τον σκύλο να χαλαρώνει.

Έτσι θα καταφέρετε να είναι μια μαθημένη συμπεριφορά, να συνδυάσει, δηλαδή, τον χρόνο με τη δράση σας.

● Φροντίστε τις ημέρες αυτές να μη βγάλετε τον σκύλο σας σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές χωρίς την επίβλεψή σας.

● Φροντίστε να μη βγείτε βόλτα χωρίς λουρί – έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται από το Νόμο.

● Επιλέξτε να βγείτε βόλτα πρωινές ώρες, έως νωρίς το απόγευμα. Δεν σκέφτεστε, καν, την πιθανότητα να βγείτε βόλτα μαζί με τον σκύλο σας τη δύσκολη ώρα.

Επίσης, καλό θα ήταν να μην αφήσετε μόνο του τον σκύλο σας.

● Μάθετε τον σκύλο σας στη διάρκεια της βόλτας το σύνθημα «Αγκαλίτσα», ώστε αν τυχόν ακουστεί τρανταχτός θόρυβος, να έχει μάθει πως η αγκαλιά είναι η ασφάλειά του, πως είναι τα πάντα, έτσι ώστε να επιλέγει να έρθει σε εσάς.

Μην ξεχνάτε πως οι σκύλοι ακούν υπόηχους και υπέρηχους. Οπότε, όλα είναι πολύ πιο έντονα για εκείνους.

Φροντίστε, η αγκαλιά σας και ο χώρος του σπιτιού σας να είναι για τον σκύλο σας ό,τι ήταν για εμένα το παλτό του πατέρα.

● Μέσα στο σπίτι, αυτές τις δύσκολες ημέρες, είναι ευκαιρία για χαλαρή μουσική.

Κλείστε τα παράθυρα, για να απομονώσετε τον χώρο στον μέγιστο βαθμό.

Και μην ξεχνάτε να μην αγχώνετε εσείς τον σκύλο σας, αν είστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι.

«Φορέστε» τον πιο ήρεμο εαυτό σας και την καλύτερη διάθεσή σας, και μεταδώστε τα σε όλους στο σπίτι.

H επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση

  • Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης