Όσο κι αν σας κοιτούν στα μάτια, την ώρα που θα καθίσετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μην υποκύψετε στον πειρασμό να τους προσφέρετε κάποιο μεζεδάκι.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη στιγμή για να γιορτάσουμε μαζί με τους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά και με τα κατοικίδια ζώα μας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί, μη φιλικοί, χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί, ικανοί να βάλουν σε κίνδυνο το κατοικίδιο ζώο σας, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Όταν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα με τον σκύλο και τη γάτα σας, καλό είναι να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους, έτσι ώστε να τους κρατήσετε ασφαλείς και ευτυχείς. Και να αποφύγετε, τυχόν, επισκέψεις έκτακτης ανάγκης στον κτηνίατρό σας», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.

Για να μην τρέχετε, λοιπόν, χριστουγεννιάτικα στον κτηνίατρο, ο κ. Καρανάσιος ενημερώνει για τις τροφές που δεν πρέπει να γευτούν οι μικροί μας φίλοι.

Τι δεν πρέπει να φάει ο σκύλος μας

● Τα σταφύλια, οι σουλτανίνες και οι σταφίδες, που χρησιμοποιούμε συχνά σε αρτοσκευάσματα αυτή την εποχή, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.

● Η σοκολάτα είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση, και δεν λείπει από το σπίτι. Αλλά είναι απαγορευτική για τον σκύλο σας.

● Οι χριστουγεννιάτικες συνταγές με ξηρούς καρπούς macadamia είναι μια αυστραλιανή σπεσιαλιτέ, όμως δεν πρέπει να τη γευτούν οι σκύλοι σας.

Οι ξηροί καρποί Macadamia είναι εξαιρετικά τοξικοί, και τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά γρήγορα.

Κρεμμύδι και σκόρδο: Αυτά είναι βασικά συστατικά μαγειρικής, και τα χρησιμοποιούμε σε οτιδήποτε: από το ψητό κρέας, μέχρι τις σάλτσες για ντιπ. Το γεγονός ότι είναι τοξικά για τους σκύλους, σημαίνει ότι τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα φαγητά απαγορεύονται.

● Ένας σκύλος και ένα κόκαλο είναι η τέλεια εικόνα για επιτυχημένα Χριστούγεννα, σωστά; Το ζήτημα είναι ότι τα μαγειρεμένα κόκαλα, και τα κόκαλα που είναι πολύ μικρά, μπορεί να σπάσουν και να ραγίσουν, προκαλώντας τεράστια πεπτικά προβλήματα στους σκύλους.

● Γλυκαντικά, όπως η ξυλιτόλη: Εάν η οικογένειά σας επιλέξει χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, χωρίς υδατάνθρακες ή άλλα γλυκά διαίτης, ακόμη και μερικές μπουκίτσες θα μπορούσαν να στείλουν τον σκύλο σας στο κτηνιατρείο.

Τι δεν πρέπει να δώσουμε στη γάτα μας

● Οι πίτες και τα κέικ των Χριστουγέννων πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν φραγκοστάφυλα, σταφίδες, ή σουλτανίνες. Επίσης, τα νωπά σταφύλια και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας.

● Η σοκολάτα είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι τα Χριστούγεννα, ωστόσο, την ανθρώπινη σοκολάτα δεν πρέπει να την καταναλώνουν ούτε οι γάτες. Μπορεί να μην είναι τόσο δυσανεκτικές στη σοκολάτα όσο τα σκυλιά, όμως δεν παύει να τους κάνει κακό. Οπότε, καλύτερα να την αποφεύγετε.

● Τα μαγειρεμένα μικρά οστά θρυμματίζονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στο στόμα και την πεπτική οδό της γάτας σας. Θυμηθείτε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το σημείο τεμαχισμού της γαλοπούλας, και βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνει επιδρομή στον κάδο απορριμμάτων για να βρει νόστιμα αποφάγια.

● Οποιοδήποτε είδος τροφής περιέχει κρεμμύδια, σκόρδο, ή σχοινόπρασο, δεν πρέπει να χορηγείται σε γάτες, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει έμετο, διάρροια, ακόμη και καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εάν αντιληφθείτε ότι η γάτα σας κατάφερε να αρπάξει και να απολαύσει κάποια από τα τρόφιμα που αναφέραμε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Γνωρίζοντας τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε να δώσετε στα κατοικίδια σας, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας.

Ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος

  • Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.

Διαβάστε επίσης