Καθώς οι χριστουγεννιάτικες διακοπές πλησιάζουν, αρκετοί κηδεμόνες σκύλων και γατών θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας παρέα με το ζωάκι τους.

Για να έχετε, λοιπόν, ένα ταξίδι χωρίς απρόοπτα, καλό θα ήταν να πάτε «διαβασμένοι». Να μην αγνοείτε, δηλαδή, τις διατάξεις που προβλέπονται στον νέο νόμο για τη μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών). Έτσι, ώστε να μην κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Αργος» και λοιπές διατάξεις», ορίζονται τα εξής:

● Κατά της λύσσας θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι σκύλοι και οι γάτες, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου.

Να αναφερθεί ότι η κατώτατη ηλικία που μπορεί να εμβολιαστεί το ζώο κατά του ιού της λύσσας είναι οι δώδεκα εβδομάδες.

Εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή είναι 500 ευρώ.

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς, δηλαδή εκείνων που δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά, επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί, αλλά και στα επιβατηγά πλοία. Με την προϋπόθεση, ότι τα ζώα θα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και θα συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή τον κάτοχό τους.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Επίσης, η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που τα ζώα μετακινούνται ή μεταφέρονται από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια, εντός της Επικράτειας.

● Για να μην πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, οι ιδιοκτήτες που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία παρέα με το ζώο συντροφιάς τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα.

– Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.

– Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.

Να αναφερθεί ότι τα δρομολογιακά επιβατηγά πλοία μπορούν να διαθέτουν ειδικές καμπίνες, στις οποίες μπορεί να παραμείνει το ζώο συντροφιάς με τον συνοδό του – καμπίνες κατοικιδίων (pet-cabins).

Τυχόν ζημιές που προκαλεί το ζώο σε είδη επίπλωσης ή ιματισμού της καμπίνας, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του.

Σε όλους τους κοινόχρηστους ανοικτούς και κλειστούς χώρους του πλοίου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πιστοποιημένοι σκύλοι που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Δηλαδή: οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις διωκτικές Αρχές της Α.Α.Δ.Ε. και του υπουργείου Οικονομικών, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν την ιδιότητά τους, την καλή υγεία και τον εμβολιασμό τους. Επίσης, θα πρέπει να τους φορούν ιμάντα/λουρί.

Με τη σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου, τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (έως 10 κιλά) μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλες τις κατηγορίες των επιβατηγών πλοίων και σε όλους τους χώρους ενδιαίτησης επιβατών, ανεξαιρέτως (κλειστούς και ανοικτούς). Εννοείται ότι θα μεταφέρονται σε ειδικούς κλωβούς και θα διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού τους.

Στην περίπτωση που παραπονεθούν ή διαμαρτυρηθούν συνεπιβάτες για την ύπαρξη σκύλου σε κλειστό χώρο του επιβατηγού πλοίου, ο πλοίαρχος, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν αξιωματικός, αναλαμβάνουν τη διευθέτηση του θέματος.

Ο συνοδός του ζώου οφείλει να σεβαστεί τις υποδείξεις και τις εντολές του πλοιάρχου, ή του αξιωματικού.

● Τέλος, απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο «αγγίζει» τα 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης