Βάλσαμο για την ψυχική υγεία (και) των ζώων είναι τα ανθοϊάματα, καθώς βοηθούν τους τετράποδους φίλους μας να ξεπεράσουν, τυχόν, τραυματικές εμπειρίες και να «γιατρέψουν» συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων (Reiki, ανθοϊάματα, Tong Ren), Χριστιάννα Ξένου, μας εξηγεί τι είναι τα ανθοϊάματα και σε ποιές περιπτώσεις μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων (Reiki, ανθοϊάματα, Tong Ren), Χριστιάννα Ξένου

«Τα ανθοϊάματα είναι μια φυσική θεραπεία για την ψυχή και το σώμα όλων των ανθρώπων, αλλά και των ζώων: των πιο πιστών και αγνών φίλων μας. Πρόκειται για μια ενεργειακή θεραπεία που προέρχεται από το άνθος συγκεκριμένων φυτών, η οποία έχει στόχο να αλλάξει ριζικά το πώς αισθάνεται το ζώο στη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του, αλλά και μετέπειτα. Ακόμη, μεταβάλλει συναισθήματα ή ψυχικά τραύματα που προέρχονται από την πολύ πρώιμη ηλικία και έχουν κάνει το ζώο να αναπτύξει συμπεριφορές που δεν βοηθούν την ομαλή ζωή του, αλλά και τις σχέσεις του με τον άνθρωπο και με άλλα ζωάκια. Επίσης, επηρεάζει θετικά συμπεριφορές που έχουν περάσει μέσω του DNA, ή έχουν δημιουργηθεί κατά τη σύλληψη του ζώου (για παράδειγμα, επειδή η αδέσποτη μητέρα του πάσχισε φοβισμένη να τραφεί και να επιβιώσει στο δρόμο).

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθοϊαμάτων: τα ελληνικά, του Μπαχ, τα αυστραλιανά κ.ά. Όλα έχουν ως στόχο την ψυχική ηρεμία και ισορροπία του ζώου. Πολλές φορές στις εκπαιδεύσεις μου, έχω συναντήσει σκύλους που βιώνουν πολύ έντονο στρες, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, επιθετικότητα. Βιώνοντας αυτά τα συναισθήματα, είναι πιο δύσκολο να επικεντρωθούν στο να μάθουν μια καινούργια εντολή, ή στο να αλλάξουν μια συμπεριφορά. Έτσι, αρχίζοντας μια θεραπεία με ανθοϊάματα βοηθάμε τον σκύλο να ξεπεράσει πιο γρήγορα, σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή του, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Κάθε ζώο είναι διαφορετικό ως προς τον χαρακτήρα, τα βιώματα, το DNA του. Γι’ αυτό, κάθε ζώο χρειάζεται το δικό του, μοναδικό ανθοΐαμα, που θα το βοηθήσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και αισθάνεται μια κατάσταση, και τη συμπεριφορά του.

Σε ένα φοβικό σκυλί, δηλαδή, που έχει «κλειδώσει» και δύσκολα δέχεται βοήθεια από τον άνθρωπο, θα δίναμε ένα μίγμα ανθοϊαμάτων για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του προς τον άνθρωπο. Να του δώσουμε χαρά, ασφάλεια, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Καθώς θα αρχίσει να νιώθει αυτά τα συναισθήματα, ο εκπαιδευτής μπορεί να δουλέψει μαζί του και να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει πιο γρήγορα. Συνήθως, χρειάζεται μια σειρά θεραπειών, ανάλογα με το ζώο. Πάντα ξεκινάμε ήπια, διώχνοντας για αρχή το άγχος και την ένταση, και στη συνέχεια προχωρούμε σε μια βαθιά θεραπεία και αλλαγή ιδιοσυγκρασιακών συμπεριφορών.

Πώς χορηγείται το ανθοΐαμα

Το ανθοΐαμα μπορεί να χορηγηθεί απευθείας στο στόμα, ή στο νερό τους, όταν εργαζόμαστε με ζώα που δεν δέχονται να τα ενοχλούν στο πρόσωπο. Είναι σε υγρή μορφή με ήπια, γλυκιά γεύση, που συνήθως τους αρέσει. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί και στη ράχη τους. Όσο γίνεται πιο κοντά στο δέρμα, ώστε να το απορροφήσει ο οργανισμός.

Ένα βοηθητικό μίγμα ανθοϊαμάτων, που θα πρέπει όλοι οι κηδεμόνες ζώων να έχουν στο σπίτι τους, είναι το «διάσωσης», όταν μιλάμε για τα ελληνικά ανθοϊάματα, ή το «rescue», όταν μιλάμε για τα ανθοϊάματα του Μπαχ. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά φαρμακεία με προϊόντα ομοιοπαθητικής. Το μίγμα αυτό βοηθά οποιαδήποτε κατάσταση έντασης, άγχους, πανικού, ή φόβου, που συνήθως βιώνουν τα ζώα μας όταν ακούνε κεραυνούς, πυροτεχνήματα κ.λπ. Παράλληλα, βοηθούν το ζωάκι να διαχειριστεί καταστάσεις που του δημιουργούν στρες, όπως κάποιο ταξίδι, το αυτοκίνητο, η αλλαγή χώρου, μια μετακόμιση κ.ά. Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε το ζώο σας με ανθοϊάματα, επικοινωνήστε με κάποιον πιστοποιημένο ανθοθεραπευτή, σε συνεννόηση με τον δικό σας εκπαιδευτή, έτσι ώστε να βοηθηθεί το ζωάκι σας και να νοιώσει χαρά, αγάπη, απόλαυση για παιχνίδι και “δέσιμο” με εμάς τους ίδιους».

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων (Reiki, ανθοϊάματα, Tong Ren), Χριστιάννα Ξένου