Ο κύβος ερρίφθη! Νέο χνουδωτό μέλος θα προστεθεί στην οικογένειά σας.

Η απόφασή σας είναι οριστική και αμετάκλητη: κάποιοι από εσάς θα αποκτήσετε το κουτάβι της φυλής που σας αρέσει, και κάποιοι άλλοι θα υιοθετήσετε ένα σκυλάκι από καταφύγιο.

«Η απόφαση να βάλεις στη ζωή σου ένα νέο τετράποδο, καθαρόαιμο μέλος δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που, όμως, θα σου εξασφαλίσει τα λιγότερα προβλήματα στα επόμενα αρκετά χρόνια. Αν η απόφαση αφορά υιοθεσία ημίαιμου, η διαδικασία είναι πιο απλή: επισκέπτεσαι το κοντινότερο καταφύγιο και με τη βοήθεια των εθελοντών επιλέγεις το ζώο που θα σε συντροφεύσει. Εναλλακτικά, ανατρέχεις σε μια από τις χιλιάδες σελίδες, ή γκρουπ, που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξηγεί ο κ. Θεοδόσης Παπανδρέου, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος.

Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει ότι θα βάλετε στη ζωή σας ένα καθαρόαιμο κουτάβι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τον εκτροφέα στον οποίο θα απευθυνθείτε.

Επίσης, είναι μια διαδικασία που «τα πράγματα περιπλέκονται. Αρχικά, θα πρέπει να επενδύσεις σε χρόνο, να διαβάσεις, να μιλήσεις, ώστε το επόμενο βήμα θα μην κρύβει εκπλήξεις.

Το μόνο δεδομένο σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι η επιλογή ενός σωστού εκτροφέα, γιατί είναι ο άνθρωπος που, εφόσον το επιθυμείς κι εσύ, θα γίνει φίλος σου. Θα βρίσκεται στο πλευρό σου, στο σύνολο ζωής του σκύλου σου, θα σε συμβουλεύει και θα σε καθοδηγεί.

Ποιος είναι ο σωστός εκτροφέας

Θα είναι αυστηρός απέναντί σου, καθώς εκείνο που έχει προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η ευζωία του σκύλου σου και η αρμονική μεταξύ σας σχέση. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο θα -πρέπει να- καλέσεις οτιδήποτε και αν συμβεί, ακόμα και αν η λογική σου λέει «κτηνίατρος».

«Ό,τι ώρα και να ‘ναι. Ό,τι μέρα και να ‘ναι», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου εξηγώντας ότι ο σωστός εκτροφέας νιώθει υπεύθυνος για το ζώο που εμπιστεύεται στον άνθρωπο που το δίνει, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η αναζήτηση σωστού εκτροφέα είναι καίριας σημασίας διαδικασία παρότι κοπιαστική, γιατί στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς σωστούς εκτροφείς σε διαφορετικές φυλές και μπορεί κανείς να τους αναζητήσει στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος.

«Είναι εκείνοι που επενδύουν στα ζώα τους, και δεν ζουν από αυτά. Ο σωστός ο εκτροφέας θα σου ανοίξει το σπίτι του και θα σου προσφέρει φιλοξενία για να σου λύσει κάθε απορία. Δεν θα βιαστεί, θα σε γνωρίσει για να είναι σίγουρος πως είσαι ο κατάλληλος ανάδοχος για το ζώο του. Αν είστε μακριά, θα αφιερώσει χρόνο σε τηλεφωνική επικοινωνία, ή βιντεοκλήση. Θα σου υπερηφανευθεί για τις επιτυχίες των ζώων του σε εκθέσεις, θα σου δείξει τις επιτυχίες τους. Είναι αδιανόητο για έναν σοβαρό εκτροφέα να μη συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας, ή εργασίας, ανάλογα με τη φυλή. Εξίσου αδιανόητο είναι να μην κάνει εξετάσεις υγείας. Ανάλογα με τη φυλή, αυτές είναι ακτινοδιαγνωστικές (δυσπλασία), υπέρηχοι (π.χ. καρδιάς), κλινική εξέταση (π.χ. πατέλα), DNA κ.ά. Χωρίς εξετάσεις δεν θα αναπαράξει το ζώο του. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζει πως τα μωρά που θα γεννηθούν, θα είναι υγιή και απαλλαγμένα από κληρονομικές ασθένειες», σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου.

«Επίσης ο σωστός εκτροφέας δε θα διστάσει να σου δώσει αντίγραφο των εξετάσεων όταν πάρεις το μωρό – σίγουρα θα τις δείξει από την πρώτη στιγμή», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος και καταλήγει ότι: «Ο σωστός εκτροφέας είναι ο πολύτιμος σύμμαχος που θα χρειαστείς. Και εκτροφέας δεν είναι ο καθένας που αναπαράγει το ζώο του. Είναι λάτρης της φυλής του, επενδύει σε αυτή και δεν θα σε εμπιστευθεί, αν δεν του αποδείξεις ότι το αξίζεις».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, Θεοδόσης Παπανδρέου

*Ο κ. Θεοδόσης Παπανδρέου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, εκτροφέας της φυλής Γαλλικό Μπουλντόγκ και δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης