Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ερασιτέχνες εκτροφείς που «ζουν με τα σκυλιά τους στο σπίτι τους και σπάνια εκτρέφουν πάνω από δύο φυλές. Γιατί οι απαιτήσεις περισσότερων φυλών είναι τέτοιες, που δεν σου επιτρέπουν σωστή εκτροφή με εγγυήσεις. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς είναι αυτοί που δεν βιοπορίζονται από την αναπαραγωγή των ζώων τους, αλλά από το επάγγελμά τους», διευκρινίζει ο  Θεοδόσης Παπανδρέου, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος.

Είναι οι άνθρωποι «που δεν δίνουν τα κουτάβια τους οπουδήποτε. Θέλουν να γνωρίζουν το νέο σπίτι του κουταβιού τους και απαιτούν την επαφή: ιδανικά, τη συνάντηση. Άλλωστε, τον εκτροφέα σου τον «παντρεύεσαι». Είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεις να απευθύνεσαι σε οποιοδήποτε πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Παπανδρέου και συμπληρώνει: «Ο εκτροφέας δεν έχει πάντα κουτάβια. Δεν εκτρέφει για εισόδημα, αλλά για να συνεχίσει το εκτροφικό του πλάνο, κρατώντας ο ίδιος ένα κουτάβι. Στόχος του είναι το ιδανικό δείγμα της φυλής σε χαρακτήρα, μορφολογία και υγεία. Γι’ αυτό και οι εκτροφείς είθισται να τηρούν λίστα αναμονής, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για μεγάλα διαστήματα».

O  Θεοδόσης Παπανδρέου, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος

Γιατί ένα καθαρόαιμο σκυλί είναι ακριβό

Γιατί, όμως, για την απόκτηση ενός σκύλου φυλής ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό; «Να ξεκινήσω από το πολύ απλό. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν πουλάνε. Η πώληση προϋποθέτει κέρδος. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς διαθέτουν κουτάβι, λαμβάνοντας αποζημίωση για μέρος από τα έξοδα που έχουν κάνει.
Τα έξοδα προκύπτουν από τα κόστη που έχει καταβάλει ο εκτροφέας για εξετάσεις υγείας στους γεννήτορες -για να περιορίσει τις κληρονομικές παθήσεις-, τα κόστη συμμετοχής σε εκθέσεις, το κόστος επίβασης του αρσενικού, τυχόν ιατρικές πράξεις, όπως καισαρική, φροντίδα κουταβιών, αποπαρασιτώσεις, microchip, εμβόλια. Και η λίστα δεν έχει τέλος.
Το πραγματικό κόστος ενός κουταβιού μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000-3.000 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως ένας θηλυκός σκύλος δεν θα αναπαραχθεί περισσότερες από δύο – τρεις φορές στο σύνολο της ζωής του.
Ο ερασιτέχνης εκτροφέας σου εξασφαλίζει πως θα βάλεις στην οικογένειά σου έναν υγιή σκύλο, σωστού χαρακτήρα, με τον οποίο θα έχεις μια ζωή χωρίς εκπλήξεις.
Η επιλογή ενός κουταβιού γίνεται, ή από εκτροφέα, και ξέρεις που βρίσκεσαι, ή από καταφύγιο, με το όποιο ρίσκο.
Το ρίσκο απόκτησης ενός σκύλου από αγγελία είναι πολύ μεγαλύτερο, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε συμπεριφορικό.
Τα κουτάβια που βρίσκουμε στις αγγελίες προέρχονται, είτε από εκτροφείς της πίσω αυλής, χωρίς καμία εγγύηση, είτε από puppy farm του εξωτερικού. Δηλαδή, από άγνωστους γεννήτορες χωρίς εξετάσεις υγείας, που χρησιμοποιούνται για να παράγουν κουτάβια κάθε εξάμηνο με στόχο το κέρδος του ιδιοκτήτη τους.
Δεν είναι υποχρεωτικό, όλοι να είναι ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων. Μπορεί, κάλλιστα, κάποιος που θέλει έναν σκύλο χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να υιοθετήσει από κάποιο καταφύγιο», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Τι είναι το pedigree;

Ένας σκύλος φυλής θα πρέπει να «συνοδεύεται» από το pedigree του. Τι είναι, όμως, το pedigree και ποια η αξία του;
«Πρόκειται για τον γενεαλογικό χάρτη του σκύλου, μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε τους προγόνους του σε βάθος τεσσάρων γενεών.
Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το background του σκύλου μας, τόσο για θέματα υγείας, όσο και συμπεριφοράς και μορφολογίας.
Δεν υπάρχει πραγματικός εκτροφέας που να μη θέλει να δώσει το pedigree, το οποίο, άλλωστε, είναι και το μοναδικό αποδεικτικό καθαροαιμίας. Ό,τι δεν έχει pedigree, είναι ημίαιμο που μοιάζει με κάποια φυλή.
Σίγουρα δεν είναι κάτι που κοστίζει υπερβολικά, όπως υποστηρίζουν διάφοροι επιτήδειοι και γι’ αυτό δεν το δίνουν. Το κόστος του είναι μόλις 21 ευρώ, αλλά η αξία του ανυπολόγιστη», διευκρινίζει ο κ. Παπανδρέου.

Πώς ελέγχουμε έναν εκτροφέα

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει, ιδανικά, να επισκεφτεί τον χώρο του εκτροφέα και να του ζητήσει τις εξετάσεις υγείας των γεννητόρων. Να δει τις συνθήκες που διαβιούν τα ζώα. Αυτά είναι αρκετά για να καταλάβει. «Σημαντικό, επίσης, είναι, οι γεννήτορες να έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις μορφολογίας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, σοβαρός εκτροφέας που να μη συμμετέχει σε εκθέσεις. Όχι απαραίτητα για να αποκτήσει τίτλους, αλλά για να επιβεβαιώσει την ποιότητα του ζώου», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου και συνεχίζει:

Ποιος είναι ο ρόλος των εκτροφέων

«Ο ρόλος των εκτροφέων είναι πολύ σημαντικός. Οι φυλές δημιουργήθηκαν για να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες: άλλοτε φύλαξης, άλλοτε σωματοφυλακής, για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, για οδηγούς τυφλών, και πάει λέγοντας.
Αν δεν υπάρξουν εκτροφείς Λάμπραντορ Ριτρίβερ, πού θα βρεθούν σκύλοι για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης; Αν δεν υπάρχουν εκτροφεία με Μαλινουά και Γερμανικούς Ποιμενικούς, πού θα βρεθούν ζώα για τα Σώματα Ασφαλείας;
Ναι, υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα, αλλά για αυτά δεν ευθύνονται οι εκτροφείς. Ένας εκτροφέας γνωρίζει πάντα που είναι ένα κουτάβι του».

▪ Ο Θεοδόσης Παπανδρέου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, εκτροφέας της φυλής Γαλλικό Μπουλντόγκ και δημοσιογράφος.