Εντοπίζουν αγνοούμενους σε ανοιχτό πεδίο. Ανθρώπους που έχουν θαφτεί κάτω από συντρίμμια. Αναζητούν ίχνη ζωής έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα μιας χιονοστιβάδας.

Είναι οι σκύλοι έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που αψηφούν τις αντίξοες συνθήκες και ρίχνονται με σθένος στην εργασία τους, μαζί με τον χειριστή τους.

Είναι η στιγμή που «η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Γιατί έχεις αντίπαλο τον χρόνο.

Μετά από έναν σεισμό πρέπει να κινηθείς γρήγορα, για να εντοπίσεις όσους περισσότερους ανθρώπους ζωντανούς μπορείς.

Και τα συναισθήματά μας δεν πρέπει να τα μεταφέρουμε στον σκύλο μας. Πολύ σημαντικός ο τόνος της φωνής μας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Την ώρα εκείνη τον επιβραβεύουμε για να ψάξει με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό. Για τον σκύλο η επιχείρηση πρέπει να είναι χαρά.

Συνεργαζόμαστε. Δουλεύουμε μαζί», περιγράφει η υπεύθυνη του Τμήματος Χειριστών Σκύλων Έρευνας – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο), Κατερίνα Μπατσιούδη.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Χειριστών Σκύλων Έρευνας – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο), Κατερίνα Μπατσιούδη

Είναι ο πιο πολύτιμος συνεργάτης, όπως λέει η ίδια, και αναπτύσσουν άρρηκτη σχέση. Οι χειριστές σκύλων έρευνας γνωρίζουν πολύ καλά τον σκύλο τους, και νιώθουν πότε είναι κουρασμένος, ενώ εκείνος συνεχίζει την εργασία του, προκειμένου να τους ευχαριστήσει.

Γνωρίζουν να τον «διαβάζουν». Ξέρουν τα πάντα για εκείνον, όπως λέει η κα Μπατσιούδη.

Photo credits:
Εύφορη Γη, Κέλλυ Δημητρούλια

«Είναι μια σχέση ζωής. Μένουν στα σπίτια μας. Είναι η οικογένειά μας. Είμαστε δεσμευμένοι με ένα πλάσμα που θα ζήσει 10-15 χρόνια.

Χρειάζονται καθημερινή εκπαίδευση για συντήρηση, αλλά και για βελτίωση, και εκπαιδευόμαστε σε καινούργιες τεχνικές και ασκήσεις με δικά μας έξοδα. Ζεις συνέχεια μαζί του», εξηγεί η κα Μπατσιούδη.

Δεξί χέρι των χειριστών σκύλων έρευνας είναι οι βοηθοί τους, που γνωρίζουν τις ανάγκες των σκύλων. Είναι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τα σκυλιά τους, εκείνοι που κάνουν τα «θύματα» κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Photo credits:
Εύφορη Γη, Κέλλυ Δημητρούλια

Πώς εκπαιδεύονται οι σκύλοι έρευνας

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του Τμήματος Χειριστών Σκύλων Έρευνας – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η εκπαίδευση των σκύλων έρευνας γίνεται με τη θετική μέθοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙRΟ και της αμερικανικής Ένωσης Σκύλων Έρευνας.

Εκπαιδεύονται για να ξεχωρίζουν την ανθρώπινη μυρωδιά. Ψάχνουν να βρουν ανθρώπους που είναι ζωντανοί και κρυμμένοι, ενώ το σώμα τους βρίσκεται σε διάφορες στάσεις. Που δεν στέκει, δηλαδή, στα πόδια του.

Τα «θύματα» είναι διαφόρων ηλικιών και έχουν διαφορετικό σωματότυπο.

Εκπαιδεύονται με παιχνίδι και ανταμοιβή, ενώ η ανεπιθύμητη συμπεριφορά δεν επιβραβεύεται.

«Ως σκύλοι έρευνας προτιμούνται τα σκυλιά που έχουν μακριά μύτη, τα ανοιχτόχρωμα (για να φαίνεται ο τραυματισμός τους), τα κοντότριχα (για να αντέχουν στη ζέστη), δηλαδή τα λεγόμενα σκυλιά εργασίας.

Και τα ημίαιμα μπορούν να εκπαιδευτούν, αρκεί να είναι κοινωνικά, να μην έχουν φοβίες, να τους αρέσει το παιχνίδι και να έχουν αντοχές.

Οι ιδανικές φυλές είναι: Μαλινουά, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ, Μπόρντερ Κόλεϊ και Βέλγικος Ποιμενικός.

Η εκπαίδευσή τους ξεκινά από την ηλικία των δύο μηνών», εξηγεί η κα Μπατσιούδη και για την επιλογή κάνουν και ένα μικρό τεστ, το οποίο βοηθά στην εκπαίδευσή τους. Κοιτάζουν ποιο είναι το πιο κοινωνικό, ποιο παίζει και ποιο θα έρθει πρώτο όταν τα καλείς.

Η κα Μπατσιούδη διευκρινίζει ότι σκύλοι έρευνας υπάρχουν σε διάφορους τομείς. Όπως στην Αστυνομία, στην ΕΜΑΚ, στον Στρατό. Υπάρχουν στην ορεινή διάσωση, σκύλοι που ψάχνουν στις χιονοστιβάδες, όπως και εκείνοι που κάνουν έρευνα ανοιχτού πεδίου.

Επίσης, υπάρχουν σκύλοι έρευνας στο υγρό στοιχείο, όπως και για μαζικές καταστροφές (σεισμοί), και σκύλοι ναυαγοσώστες.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει έξι σκύλους έρευνας, που επιχειρούν σε ανοιχτό πεδίο και σε συντρίμμια.

Τέλος, η κα Μπατσιούδη θυμάται ένα περιστατικό με τον σκύλο της. Έψαχναν αγνοούμενη στη Σπάρτη.

Βρίσκονταν σε βουνό και είχε σουρουπώσει. Και ενώ η έρευνα σταματά το βράδυ, ο σκύλος της την οδηγούσε σε κάποιο σημείο. Βλέπει μια δεξαμενή. Ο σκύλος κατευθύνεται προς τα εκεί. Τον σταματά στα 50 μ. γιατί η εργασία του είναι να εντοπίζει ζωντανούς ανθρώπους, κι όχι νεκρούς.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

«Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μια εθελοντική διασωστική οργάνωση, που από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Έχει μακρά ιστορία σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει συνδράμει σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κορμός της δράσης της είναι η ορεινή διάσωση, η έρευνα και διάσωση στο υγρό στοιχείο (θάλασσα, ποτάμια και λίμνες), και η αντιμετώπιση καταστροφών.

Επικουρικά, στα τρία αυτά βασικά τμήματα υπάρχουν τα τμήματα πρώτων βοηθειών, τηλεπικοινωνιών, κοινωνικών δράσεων και το τμήμα σκύλων έρευνας.

Το τμήμα σκύλων έρευνας απαρτίζεται από χειριστές σκύλων έρευνας και τους βοηθούς τους. Οι σκύλοι συνδράμουν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων ανθρώπων έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό, ανιχνεύουν επιζώντες στο χιόνι μετά από χιονοστιβάδα ή εντοπίζουν αγνοούμενους σε ανοιχτό πεδίο.

Είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και όλα τα μέλη της είναι εθελοντές, εκπαιδευμένοι σε διαδικασίες έρευνας και διάσωσης», αναφέρει η Μένη Κουρκουτά, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

H Μένη Κουρκουτά, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο έργο της Ελληνικής Διάσωσης, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της (www.hrt.org.gr), ή να καλέσει στο 2310/310.649.

 

Διαβάστε επίσης