Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι ο σκυλάκος, ή η γατούλα σας, θα περάσουν εξίσου καλά, ενώ εσείς θα κάνετε τις διακοπές σας, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο ξενοδοχείο ζώων συντροφιάς.

Με ποια κριτήρια, όμως, θα επιλέξετε ξενοδοχείο για το ζωάκι σας;

Φιλοξενία σκύλου

Καταρχάς, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον χώρο πριν αποφασίσετε να εμπιστευτείτε τις «διακοπές» του κατοικίδιου σας.

«Ο κηδεμόνας θα πρέπει να επισκέπτεται τον χώρο, μαζί με τον σκύλο του, μερικές μέρες πριν τον αφήσει. Να γνωρίσει όλο το προσωπικό, όπως και ο σκύλος του, να δει τα σπιτάκια, όπου θα μείνει, και γενικότερα να δει τις εγκαταστάσεις.

Ο χώρος φιλοξενίας σκύλων πρέπει να είναι ένα εσωτερικό δωμάτιο και, παράλληλα, ο σκύλος να έχει πρόσβαση σε προσωπικό προαύλιο χώρο, έτσι ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα.

Με την επίσκεψή του ο κηδεμόνας θα αισθανθεί την «αύρα» που έχουν ο ιδιοκτήτης και οι άνθρωποι του ξενοδοχείου, και θα γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο. Καλό θα ήταν, να παρατηρήσει πώς προσεγγίζουν τον σκύλο του, αλλά και να παρατηρήσει τα άλλα σκυλάκια που φιλοξενούνται στον χώρο. Να δει εάν είναι χαρούμενα και καθαρά», συμβουλεύει η Ματίνα Χαραμή, εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου μικρών ζώων.

Η κυρία Ματίνα Χαραμή, εκπαιδεύτρια σκύλων και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου μικρών ζώων

Τονίζει ότι είναι σημαντικό, οι άνθρωποι που στα χέρια θα αφήσουν τα ζωάκια τους οι κηδεμόνες, να τα αγαπούν και να είναι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων. Αλλά και άνθρωποι που με την εμπειρία τους απόκτησαν τη γνώση.

Ένας επαγγελματίας, όπως επισημαίνει η κα Χαραμή, αναφέρει τι περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα του ζώου, όπως παιχνίδι, βόλτα, κοινωνικοποίηση με άλλα φιλικά σκυλάκια, αλλά και χρόνο ξεκούρασης.

Εστιάζει την προσοχή του στον χαρακτήρα του ζώου, στις συνήθειές του, στο τι του αρέσει και τι δεν προτιμά, αν έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Έτσι ώστε, να το βοηθήσει και να κάνει την παραμονή του ευχάριστη.

Δηλαδή, όπως εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων – ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου μικρών ζώων, έναν σκύλο που φοβάται, ή δεν τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά, δεν θα τον φέρουμε σε επαφή μαζί τους.

Εξίσου σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει η κα Χαραμή, να γίνει σταδιακά η εξοικείωση του σκύλου με τον χώρο. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να στρεσαριστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά και να νιώσει ότι τον εγκατέλειψαν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κα Χαραμή, προτείνεται στους ενδιαφερόμενους δωρεάν διανυκτέρευση του σκύλου -σε διάστημα που υπάρχει διαθεσιμότητα-, προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσει.

Βεβαίως και υπάρχουν σκύλοι που είναι κοινωνικοί, και δεν αντιμετωπίζουν καταστάσεις στρες.

Προσαρμόζονται πιο εύκολα σε καινούργια περιβάλλοντα. Αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις σκύλων που είναι φοβικοί, ή επιφυλακτικοί με νέους χώρους και ανθρώπους, όπως εξηγεί η κα Χαραμή.

Επίσης, για να φιλοξενηθεί ένας σκύλος σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα ετήσια εμβόλια, όπως και το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα. Παράλληλα, να έχει κάνει αποπαρασίτωση.

Αφού γυρίσετε από τις διακοπές σας και γίνει η επανασύνδεση, θα πρέπει να γνωρίζετε το εξής: για δύο – τρεις ημέρες το ζωάκι σας θα κοιμάται περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, εξηγεί η κα Χαραμή, καθώς είχε μια έντονη ζωή και βρισκόταν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο υπήρχε διαρκής κίνηση.

Φιλοξενία γάτας

Η γάτα μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητη από τον σκύλο, όμως δυσκολεύεται στις αλλαγές. «Η γάτα είναι μεγαλωμένη μέσα στο σπίτι, και η μόνη έξοδός της είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Δυσκολεύεται στις αλλαγές, και από τον χαρακτήρα της εξαρτάται το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να νιώσει άνετα με τον χώρο. Συνήθως, μέσα σε δύο μέρες έχει καταφέρει να διαχειριστεί το νέο της περιβάλλον.

Υπάρχουν και οι εξαιρετικές περιπτώσεις που τα ζωάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο: τρεις έως τέσσερις μέρες», διευκρινίζει η κα Χαραμή και προτείνει και στους κηδεμόνες γάτας να επισκέπτονται τους χώρους φιλοξενίας, για να σχηματίσουν άποψη για το προσωπικό του ξενοδοχείου, αλλά και για να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Ο χώρος φιλοξενίας, και για τις γάτες, πρέπει να είναι εσωτερικός.

Και στην περίπτωση της γάτας, οι άνθρωποι που θα τη φιλοξενήσουν, ρωτούν τους κηδεμόνες για τον χαρακτήρα της.

Τέλος, η κα Χαραμή υπογραμμίζει ότι η γνώση και η εμπειρία του προσωπικού μπορεί να βοηθήσουν τον σκύλο και τη γάτα να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον, και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους. Επίσης, το έμπειρο προσωπικό είναι ικανό να χειριστεί αποτελεσματικά καταστάσεις, και να διακρίνει ποιος σκύλος ταιριάζει με ποιον. Γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι η ευημερία του κατοικίδιου.

Διαβάστε επίσης

Ρουτίνα: Να γιατί τη λατρεύει ο σκύλος μας