Αν σκέφτεστε να πάτε τον σκυλάκο σας «κατασκήνωση», ή να τον φιλοξενήσει συγγενικό πρόσωπο, ή κάποιος φίλος σας, τις ημέρες που θα κάνετε τις διακοπές σας, θα πρέπει να τον προετοιμάσετε.

Κι αυτό γιατί «ενδέχεται να στρεσαριστεί, καθώς θα χρειαστεί να μείνει για αρκετές συνεχόμενες μέρες με άγνωστους ανθρώπους.

Εμείς ξέρουμε ότι θα είναι μόνο για λίγο. Και όταν θα επιστρέψουμε, θα τον πάρουμε σπίτι και θα συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας.

Ο σκύλος μας, όμως, δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι προσωρινό, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να βιώσει ένα έντονο αίσθημα εγκατάλειψης», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια, Στέλλα Ρηγάκη.

Για να είστε, λοιπόν, σίγουροι ότι ο μικρός σας φίλος θα περάσει το ίδιο καλά με εσάς, η κα Ρηγάκη προτείνει, πριν τον αφήσετε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπό, ή σε πανσιόν, να έχετε φροντίσει να επισκεφτεί τον χώρο αρκετές φορές.

«Επίσης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το σκυλάκι μας να νιώσει λίγο πιο οικεία σε έναν ξένο χώρο είναι τα «προσωπικά» του αντικείμενα: το μαξιλάρι, το πιάτο του, κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Όλα αυτά θα του προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια.

Φιλοξενία σε σπίτι

Αν έχετε αποφασίσει να τον αφήσετε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, πρέπει να αναλογιστείτε εάν για τον σκύλο σας είναι τόσο κοντινό, όσο για εσάς. Δηλαδή, όπως εξηγεί η κα Ρηγάκη, μπορεί να τον φιλοξενήσει ένας πολύ καλός σας φίλος, που, όμως, ο σκυλάκος σας τον έχει δει ελάχιστες φορές στη ζωή του, και δεν έχει πάει στο σπίτι του.

«Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωριστούν. Η γνωριμία θα γίνει στο σπίτι στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ώστε να εξοικειωθεί και με τον χώρο. Φροντίζουμε να πάμε αρκετές φορές. Καθόμαστε όλοι μαζί και, όταν δούμε τον σκύλο μας χαλαρό, τον αφήνουμε, για μία – δύο ωρίτσες μαζί με το πρόσωπο που θα τον φιλοξενήσει. Βεβαίως, υπάρχουν και σκυλάκια που είναι πολύ κοινωνικά, και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.

Φιλοξενία σε πανσιόν σκύλων

«Στην περίπτωση που επιλέξουμε να πάμε το σκυλάκι μας σε κάποιον επαγγελματία, είναι σημαντικό να κάνουμε την έρευνά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο βωμό του κέρδους πολλά σκυλιά έχουν υποστεί τρομερή ψυχική ή και σωματική ταλαιπωρία στα χέρια αυτοαποκαλούμενων επαγγελματιών», προειδοποιεί η κα Ρηγάκη.

Όποια απόφαση κι εάν πάρετε, θα πρέπει να ενημερώσετε τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουν τον σκύλο σας για το πρόγραμμά του, τις συνήθειές του, τι του αρέσει και τι όχι, αν έχει κάποια φοβία.

«Δίνουμε σαφείς οδηγίες στους ανθρώπους που θα τον φιλοξενήσουν και δεν τον γνωρίζουν. Για παράδειγμα, αναφέρουμε τις ώρες που τρώει, ποιες ώρες πηγαίνει βόλτα, τι του αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι συνήθειές του. Αν τον τρομάζει κάτι. Στην περίπτωση που γνωρίζει κάποιες εντολές, τις αναφέρουμε. Για να υπάρξει κοινός κώδικας επικοινωνίας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε, όσο γίνεται, τη ρουτίνα του», υπογραμμίζει η κα Ρηγάκη.

Πώς θα αποχαιρετήσετε τον σκύλο σας και πώς θα γίνει η επανασύνδεση

Όταν φτάσει η μέρα του αποχωρισμού, η συμπεριφορά σας, σύμφωνα με την κα Ρηγάκη, θα πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια που συνηθίζετε κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι. Προσπαθούμε να μην ταράξουμε τη ρουτίνα του σκύλου μας, και να του δείξουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Και κατά την επιστροφή σας, πάλι η συμπεριφορά σας πρέπει να είναι η ίδια, αναφέρει η κα Ρηγάκη. Αυτή, δηλαδή, που έχετε όταν γυρίζετε σπίτι. Βέβαια, ο σκυλάκος θα κάνει περισσότερες χαρές, απ’ όσες συνηθίζει.

Τι να περιμένετε μετά την επιστροφή σας

Αφού επιστρέψετε από τις διακοπές σας και γίνει η επανασύνδεση με το σκύλο σας, υπάρχει η πιθανότητα, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια, να παρατηρήσετε κάποιες μικροαλλαγές στη συμπεριφορά του.

«Αυτό συμβαίνει επειδή τις προηγούμενες μέρες είχε μία διαφορετική καθημερινότητα , στην οποία είχε αρχίσει να συνηθίζει.

Τις περισσότερες φορές αυτές οι αλλαγές δεν κρατούν περισσότερο από 2-3 μέρες.

Στην περίπτωση, όμως, που το σκυλάκι μας έχει κάποια τρομερή διαφορά στη συμπεριφορά του (φοβία, γάβγισμα με το παραμικρό, οποιαδήποτε έντονη συμπεριφορά), θα πρέπει να κινητοποιηθούμε, έτσι ώστε να δούμε μήπως συνέβη κάτι όσο βρισκόταν στον χώρο που το φιλοξενούσαν.

Παράλληλα συμβουλευόμαστε έναν θετικό εκπαιδευτή για να μας βοηθήσει να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας», συμβουλεύει η κα Ρηγάκη και συμπληρώνει: «Πέρα από τη σωματική υγεία του σκυλού μας, είμαστε υπεύθυνοι και για την πνευματική και ψυχική του ισορροπία».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

Διαβάστε επίσης