Το θέαμα ενός σκύλου στην παραλία είναι, για ορισμένους, «κόκκινο πανί».

Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που δέχονται τα «πυρά» των λουόμενων.

– «Πάρε τον σκύλο σου και φύγε. Βρωμίζει τη θάλασσα και θα μας κολλήσει καμιά αρρώστια.…

– «Αν δεν φύγεις, θα φωνάξω την Αστυνομία, ή το Λιμενικό…».

Είναι μερικές από τις έντονες αποδοκιμασίες και απειλές που δέχονται οι κηδεμόνες σκύλων, όπως αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Κασπίρη.

Για να αποφύγετε, όσο γίνεται, τις… περιπέτειες, θα πρέπει να γνωρίζετε τι ορίζει ο ισχύων νόμος – εν αναμονή του νέου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοθετικό πλαίσιο, «δεν επιτρέπεται να μπαίνει ο σκύλος στη θάλασσα όταν υπάρχουν λουόμενοι, και αν έχουμε προηγηθεί, και εμφανιστεί κάποιος που ενοχλείται, τότε θα πρέπει να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από το νερό, γιατί διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις.

Προσέχουμε, επίσης, να μην τιναχτεί, όταν σε κοντινή απόσταση βρίσκεται λουόμενος», διευκρινίζει η κα Κασπίρη.

Όσον αφορά την παρουσία σκύλου στην παραλία, η θετική εκπαιδεύτρια ενημερώνει ότι επιτρέπεται με λουρί, κρατάμε αποστάσεις, και, φυσικά, δεν θα πρέπει να ενοχλεί, να γαβγίζει, και να λερώσει. Αν συμβεί, οφείλουμε να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του. Δεν ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του.

Και σε αυτό το σημείο η κα Κασπίρη εκφράζει το οξύμωρο της κατάστασης.

«Ο νόμος προστατεύει τους ανθρώπους από τους «βρώμικους» σκύλους, που μπορεί να μην ενοχλούν σε τίποτα και κανέναν. Και μπορεί να είναι πιο υγιείς και πιο καθαροί από πολλούς ανθρώπους. Αλλά και μόνο η παρουσία τους, αρκεί για να κάνει κάποιους έξαλλους!

Αναρωτιέμαι, όμως… Από τους αγενείς λουόμενους, ποιος θα μας προστατέψει;

Από αυτούς που τους άγραφους νόμους, τους τρόπους καλής συμπεριφοράς και τις όποιες υποχρεώσεις τους, τα γράφουν στα… παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Που κάνουν κάθε κέφι τους ανενόχλητοι, και επιδεικνύουν ανάρμοστες συμπεριφορές, αδιαφορώντας για τους γύρω τους.

Που κάνουν την ανάγκη τους μέσα στη θάλασσα – ενίοτε και έξω, λίγα μέτρα από την παραλία, πίσω από κάποιο αυτοκίνητο κ.λπ.

Που τρώνε, πίνουν, καπνίζουν, φτύνουν, και πετάνε παντού αποφάγια, σκουπίδια, και αποτσίγαρα, βρωμίζοντας όλη την παραλία και μολύνοντας τη θάλασσα.

Που παίζουν ρακέτες ανάμεσα στον κόσμο, ενοχλώντας και, πολλές φορές, στέλνοντας το μπαλάκι πάνω σε ανθρώπους που λιάζονται ανυποψίαστοι.

Που ακούν μουσική στη διαπασών, φωνάζουν, βρίζουν, τσακώνονται και αισχρολογούν…

Η αγένεια, η ασέβεια και η έλλειψη πολιτισμού, στήνουν χορό κάθε καλοκαίρι στις παραλίες», τονίζει η κα Κασπίρη.

Σε ένα περιβάλλον, λοιπόν, στο οποίο απουσιάζει η κοινωνική ευπρέπεια, ο σκύλος είναι δακτυλοδεικτούμενος.

Και αν πας σε κάποια παραλία που δεν υπάρχει ψυχή, όπως λέει η κα Κασπίρη, κι έρθει κάποιος που ενοχλείται, είσαι υποχρεωμένος να απομακρυνθείς χωρίς να πεις κουβέντα.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων κατανοεί ότι είναι δικαίωμα του καθενός να μη συμπαθεί τους σκύλους, και να θεωρεί ότι μεταδίδουν αρρώστιες, ουρούν μέσα στη θάλασσα, κ.λπ.

Σε αυτούς απαντά ότι «οι σκύλοι που έχουμε στα σπίτια μας – και τους έχουμε όπως τα παιδιά μας- είναι εμβολιασμένοι, αποπαρασιτωμένοι, μπανιαρισμένοι, πεντακάθαροι και ακίνδυνοι. Οι σκύλοι δεν κάνουν την ανάγκη τους μέσα στη θάλασσα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Κι αν χρειαστεί, θα τους απομακρύνουμε από την ακρογιαλιά, και, φυσικά, θα τα μαζέψουμε, ως οφείλουμε, γιατί σεβόμαστε το περιβάλλον και τους γύρω μας».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι υπάρχουν ελάχιστοι κηδεμόνες σκύλων (που αποτελούν την εξαίρεση, κι όχι τον κανόνα), οι οποίοι μπορεί να αφήσουν το ζώο ελεύθερο, ή να μη μαζέψουν τις ακαθαρσίες του.

Από αυτούς ζητάμε να βάλουν λουράκι στον σκύλο και να μαζέψουν τις ακαθαρσίες του γιατί είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, αλλά και γιατί είναι το σωστό.

Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να πάρετε μαζί σας τον σκυλάκο σας στην παραλία, ή ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων εφιστά την προσοχή σας για την προστασία και την ασφάλεια του μικρού σας φίλου.

● Αν ταξιδέψετε με τους τέσσερις τροχούς, εξοικειώσετε τον σκύλου σας νωρίτερα με το αυτοκίνητο – αν δεν έχει συνηθίσει σε μεγάλα ταξίδια.

● Να κάνετε συχνές στάσεις, αν η διαδρομή είναι μεγάλη. Μπορεί να διψάσει, να θέλει να κάνει την ανάγκη του, να έχει κουραστεί.

Μην τον αφήνετε στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά, γιατί μπορεί να πάθει θερμοπληξία.

● Μην τον αφήνετε για πολλή ώρα στον ήλιο. Να είστε κάτω από σκιά και πάντα να του έχετε ένα μπολ με δροσερό νεράκι.

● Να τον έχετε πάντα κοντά σας με το λουράκι, γιατί κάποιοι μπορεί να φοβούνται, ή να μη θέλουν τα σκυλιά. Αλλά και για τη δική του ασφάλεια.

● Μην τον αφήνετε μόνο του πολλές ώρες σε άγνωστο περιβάλλον, γιατί μπορεί να γαβγίζει και να σας κάνουν παρατήρηση.

● Μην κολυμπάτε σε μέρη που έχει πολύ κόσμο, γιατί όλο και κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν και να σας χαλάσουν τη διάθεση.

● Να έχετε πάντα σακουλίτσα για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες, σε περίπτωση που κάνει την ανάγκη του.

«Εννοείται, πως θα πάρετε μαζί και την… προίκα του: βιβλιάριο, λουρί, μπολάκι, πιατάκι, στρωματάκι, παιχνίδια και, προληπτικά, φαρμακείο (για τυχόν μικροτραυματισμούς, τσιμπήματα κ.λπ.) για όσους περάσουν τις διακοπές τους στη φύση, ή μακριά από πόλεις», συμπληρώνει η κα Κασπίρη.

H θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Κασπίρη

Η κυρία Ελένη Κασπίρη είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων τα τελευταία 14 χρόνια. Παραδίδει εθελοντικά μαθήματα φιλοζωίας σε σχολεία, ενώ εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, συνέδρια και συνεχώς ενημερώνεται, διαβάζοντας. Και, όπως υποστηρίζει, «κυρίως, όμως, μαθαίνω κάθε μέρα από τα ίδια τα σκυλιά, που έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροί μου δάσκαλοι!». Ζει στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης