Τέσσερις φορές πιο πιθανό να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση όσοι έχουν σκύλο συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα σκυλιά στο να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.  Ωστόσο, αυτό το επιτυγχάνει μόλις το 66% των ανδρών και το 58% των γυναικών στην Αγγλία και λιγότερο από το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Η συντροφιά ενός σκύλου εκτιμάται πως ενθαρρύνει τη φυσική δραστηριότητα αλλά είναι ασαφές αν αυτή η επίδραση αφορά σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας που έχει σκύλο στην κατοχή της ή αν αφορά μόνο σε αυτόν που βγάζει τον σκύλο βόλτα, με την τελευταία να υποκαθιστά άλλες μορφές σωματικής άσκησης.

Η Δρ. Carri Westgarth και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τη φυσική δραστηριότητα 385 νοικοκυριών (191 ενήλικες με σκύλο, 455 ενήλικες χωρίς σκύλο και 46 παιδιά).

Οι άνθρωποι που είχαν σκύλο περπατούσαν πολύ πιο συχνά και για μεγαλύτερα διαστήματα συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν σκύλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βρετανικής μελέτης. Επιπλέον, η βόλτα του σκύλου αποτελούσε για τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων επιπρόσθετη φυσική δραστηριότητα και όχι υποκατάστατο άλλης άσκησης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πως οι οικόσιτοι σκύλοι προωθούν και ενισχύουν τις θετικές συμπεριφορές υγείας, όπως το περπάτημα. Χωρίς τα σκυλιά είναι πιθανό τα επίπεδα φυσικής κατάστασης του πληθυσμού να ήταν κατά πολύ χαμηλότερα. Τα οφέλη που προσφέρει η ύπαρξη ενός σκύλου θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να ενισχύονται μέσω της δημιουργίας περιβάλλοντος που να υποστηρίζει τη βόλτα των τετράποδων φίλων μας καθώς επίσης και κατοικίες που είναι “φιλικές” προς αυτά. Η αποτυχία σχεδίασης και δημιουργίας σχετικών πολιτικών ενδέχεται να βλάπτει σημαντικά τα επίπεδα φυσικής κατάστασης του πληθυσμού», καταλήγει η Δρ. Westgarth.