Η καθημερινή βόλτα του σκύλου είναι απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική του υγεία.

Κάθε κηδεμόνας οφείλει να του την προσφέρει.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που οι υποχρεώσεις τούς αναγκάζουν να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι, ή αδυνατούν, για διάφορους λόγους, να φορέσουν το λουράκι στον σκύλο τους και να πάνε περίπατο.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις –και όχι μόνο- υπάρχει άνθρωπος που γνωρίζει να χειρίζεται διαφορετικούς χαρακτήρες σκυλιών, να αποφεύγει τυχόν κακοτοπιές, και να εξασφαλίζει την ασφάλεια του αγαπημένου μας φίλου κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Ο άνθρωπος αυτός είναι «ο περιπατητής σκύλων, ή “dog walker”, που αναλαμβάνει τη βόλτα των τετράποδων φίλων μας, έναντι αμοιβής.

Η ομάδα μας έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βασικής εκπαίδευσης και συμπεριφοράς σκύλων, και παράλληλα, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει με την καθημερινή μας τριβή με αυτά τα πλάσματα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υπηρεσίες περιπάτου και μεταφοράς κατοικίδιων, στις περισσότερες περιοχές εντός της Αττικής», εξηγεί ο περιπατητής σκύλων, Βασίλης Κόκκοτας.

Ο περιπατητής σκύλων, Βασίλης Κόκκοτας

Ο περιπατητής σκύλων είναι η λύση, συνήθως, για εκείνους τους «ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης και της εκτόνωσης του φίλου τους σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίζουν την ηρεμία τους.

Με τις υπηρεσίες μας έχουν καθαρή τη συνείδησή τους, καθώς γνωρίζουν ότι όσες ώρες κι αν απουσιάζουν από το σπίτι καθημερινά, εμείς θα έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε αυτό το κενό στη ρουτίνα του σκύλου, εμπλουτίζοντας τα ερεθίσματά του.

Βέβαια, πολλές είναι και οι περιπτώσεις ανθρώπων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες των τετράποδών τους, εξαιτίας κινητικών δυσκολιών.

Σε γενικές γραμμές, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε, σε συνεννόηση με τους κηδεμόνες, ένα πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούμε σε καθημερινή βάση, αφού η δημιουργία μιας υγιούς ρουτίνας μόνο θετικά επιδρά στην ψυχολογία ενός σκύλου», τονίζει ο περιπατητής σκύλων.

Πριν αναλάβει την καθημερινή βόλτα ενός σκύλου, ο περιπατητής σκύλων περνά τον κηδεμόνα από «συνέντευξη». Γιατί;

«Σε κάθε πρώτο μας ραντεβού ξεκινάμε κάνοντας ερωτήσεις στους κηδεμόνες. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, στην προσωπικότητα του τετράποδου φίλου τους.

Μας αφορά άμεσα να μάθουμε την ιστορία κάθε περίπτωσης που πρόκειται να αναλάβουμε, έτσι ώστε να είμαστε και σε θέση να προχωρήσουμε στη διαδικασία της βόλτας. Να έχουμε κατά νου τρόπους αντιμετώπισης σε ζητήματα που είναι πιθανό να προκύψουν κατά τη διάρκειά της.

Συγκεκριμένα, κάνουμε λόγο για περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν απλά κακές συνήθειες, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα, σκύλους που τρώνε τροφή από οπουδήποτε, μόλις την εντοπίσουν, σκύλους κυριαρχικούς με το είδος τους, σκύλους που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών φοβίες.

Δυστυχώς, στην πόλη μας, η τελευταία περίπτωση είναι η πιο σοβαρή και η πιο συνηθισμένη.

Τα ποσοστά των σκύλων που έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης, είναι τραγικά υψηλά.

Πέρα από διάφορα ακραία περιστατικά, που λόγια δεν τα περιγράφουν, και γίνονται γνωστά στο κοινό εξαιτίας της απάνθρωπης φύσης τους και των απολύτως αρνητικών συναισθημάτων που γεννούν, υπάρχουν διάφορες μορφές κακοποίησης, που επίσης αξίζουν την προσοχή και την κινητοποίησή μας.

Να σημειωθεί πως κακοποίηση δεν θεωρείται μονάχα η στέρηση φαγητού, νερού, ή η μόνιμη διαμονή του σκύλου σε ένα χώρο.

Κακοποίηση είναι και η μη ικανοποίηση των ειδικών αναγκών ενός σκύλου υψηλής ενέργειας.

Κακοποίηση είναι και όταν ένας σκύλος από το σαλόνι ενός σπιτιού καταλήγει σε ένα καταφύγιο.

Κακοποίηση είναι η ημιμάθεια και η έλλειψη ενσυναίσθησης. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν ευκαιρίες σε πλάσματα που έχουν υποστεί τόσα στη ζωή τους, κι έτσι η μοίρα τους, επιτέλους, τους χαμογελά», τονίζει ο κ. Κόκκοτας.

Σκοπός του περιπατητή σκύλου είναι να κάνει τη βόλτα του ζώου όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

«Από τη στιγμή που θα έρθουμε σε συμφωνία με τους κηδεμόνες, η αρχή του περιπάτου με έναν καινούργιο φίλο έχει δρομολογηθεί.

Από τη μεριά μας, νιώθουμε το χρέος απέναντι σε κάθε σκύλο που αναλαμβάνουμε, να του προσφέρουμε μια βόλτα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και “σκυλίσια”.

Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε, συνήθως μέσω Διαδικτύου, τον χάρτη της εκάστοτε περιοχής, για να εντοπίσουμε τα σημεία όπου το πράσινο κυριαρχεί, και σε συνδυασμό πάντα με τις ανάγκες και το επίπεδο ενέργειας κάθε φίλου μας, ορίζουμε τη βασική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε.

Εννοείται πως πολλές φορές αλλάζουμε τη διαδρομή, ώστε να ανανεώνονται οι μυρωδιές, και η λογική με την οποία σχεδιάζουμε το μοτίβο της βόλτας μας είναι αυτή που προανέφερα.

Επίσης, στις υπηρεσίες μας προσθέσαμε πρόσφατα και την επιλογή της μεταφοράς του σκύλου με αυτοκίνητο στο πιο κοντινό και κατάλληλο περιβάλλον, κοντά στη γειτονιά του.

Σκοπός είναι να πραγματοποιείται η βόλτα σε μέρη όπου μπορούμε να αποφύγουμε τα σκουπίδια και τα παρατημένα επικίνδυνα αντικείμενα που συναντά κάποιος όταν περπατά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Κόκκοτας.

Πολλοί σκύλοι έχουν τη συνήθεια να τεντώνουν το λουρί, κατά τη διάρκεια της βόλτας. Οι κηδεμόνες τους δεν έχουν φροντίσει να τους μάθουν να προχωρούν ήρεμα. «Η αλήθεια είναι πως πολλοί κηδεμόνες δεν έχουν μπει στη διαδικασία να εκπαιδευτούν οι ίδιοι, ώστε στη συνέχεια να εκπαιδεύσουν και τα κατοικίδιά τους να περπατάνε δίπλα τους.

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και μια οικεία εικόνα για πολλούς, να οδηγεί τη βόλτα ο σκύλος, κι όχι ο άνθρωπος.

Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε εξαρχής ξεκάθαρο πως ο δικός μας ρόλος δεν είναι αυτός του εκπαιδευτή.

Ένας εκπαιδευτής αναλαμβάνει ταυτόχρονα την εκπαίδευση κηδεμόνων και σκύλων.

Μαθαίνει στους ανθρώπους του να μιλούν τη γλώσσα που εκείνος καταλαβαίνει. Είναι μια ομαδική εργασία.

Η δική μας εργασία απαιτεί τριβή, κυρίως, με τον σκύλο, κι όχι τόσο με τους ανθρώπους του. Γιατί κατά τη διάρκεια της απασχόλησης που προσφέρουμε, είμαστε εμείς και αυτός.

Επομένως, η αρμοδιότητά μας περιορίζεται στο να παρέχουμε ορισμένες συμβουλές στους κηδεμόνες.

Ωστόσο, πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία εκμάθησης ορισμένων βασικών εντολών. Κι αυτό γιατί η επικοινωνία με τους τετράποδους φίλους μας και η διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους, είναι μια διαδικασία που μας γεμίζει ευχαρίστηση. Και πέραν από ενδιαφέρουσα είναι, πολλές φορές, και αναγκαία, ώστε η βόλτα να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και, κατά συνέπεια, ευχάριστη. Έχοντας πάντα πολλή υπομονή και νόστιμες λιχουδιές.

Αυτό που μας αφορά, είναι να βάλουμε το λιθαράκι μας στη βελτίωση της καθημερινότητας κάθε σκύλου που αναλαμβάνουμε.

Η ισορροπία, η ηρεμία και η αγάπη έχουν ως αποτέλεσμα την κουνιστή ουρά. Εάν σταματήσει ο σκοπός μας να είναι το να χτίσουμε μια ιδιαίτερη σχέση με κάθε πλάσμα που συναντάμε, τότε δεν θα υπάρχει και λόγος ύπαρξης της ομάδας μας», επισημαίνει ο κ. Κόκκοτας.

Ένας περιπατητής σκύλων υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί σε έναν κηδεμόνα να αναλάβει τον καθημερινό του περίπατο;

«Εκτός από ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες θα νιώσουμε την αναγκαιότητα να γίνουμε η προσθήκη στην καθημερινότητα των τετράποδων, καθώς με την παρουσία μας θα αναβαθμίσουμε σημαντικά τον τρόπο ζωής τους, αναλαμβάνουμε, κατά κανόνα, τους σκύλους που είναι μέλη της οικογένειας.

Και εννοείται ότι η διαμονή τους είναι εντός της οικείας, και παράλληλα τους αφιερώνουν τον καθημερινό χρόνο που κάθε σκύλος αξίζει» εξηγεί ο κ. Κόκκοτας.

Υπάρχουν σκύλοι που κατά τη διάρκεια της βόλτας εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές;

«Η αλήθεια είναι πως ο δικός μου σκύλος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Πριν γίνει μέλος της οικογένειάς μας είχε δύο φορές αλλάξει κηδεμόνες, και εννοείται ότι στο ενδιάμεσο έκανε «στάση» σε καταφύγιο.

Η εγκατάλειψη είναι κακοποίηση.

Επίσης, οι συμπεριφορές που είχε αντιμετωπίσει, μου είναι άγνωστες έως και σήμερα.

Αξίζει να τονίσουμε πως είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις των σκύλων που εκ φύσεως εκδηλώνουν επιθετικότητα.

Συνήθως, δυστυχώς, είναι ανθρώπινο δημιούργημα, και τα συναισθήματα που έχουν ριζώσει σε έναν σκύλο με επιθετική συμπεριφορά είναι ο φόβος και τα παράγωγά του.

Περιπτώσεις σαν αυτές αποτελούν «πρόκληση» για εμένα και την ομάδα μου, και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση έρχεται όταν ο καιρός αρχίσει να κυλά προς όφελος αυτού του πλάσματος.

Η σταδιακή «μεταμόρφωση», λοιπόν, είναι που μας εκπλήσσει ευχάριστα, μας συγκινεί και μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Αυτά τα συναισθήματα, όταν η ευκαιρία δίνεται, συντελούν στην επίτευξη ενός ιερού σκοπού.

Με άλλα λόγια, τότε είναι που η εργασία μας έχει γίνει μέρος της ριζικής αναβάθμισης και της θετικής αλλαγής στη ζωή ενός σκύλου και των κηδεμόνων του. Επομένως, επιδιώκουμε να αναλάβουμε περιστατικά σαν αυτά.

Τέλος, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κόκκοτας, κάθε βόλτα έχει διάρκεια από μισή έως μία ώρα, καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή), και οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ, εβδομαδιαίως. Αναλαμβάνουν, ταυτόχρονα, τη βόλτα έως και δύο σκύλων.