homescreen

Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ: Καλοσυνάτος, παιχνιδιάρης και πιστός – Ιδανικός για παιδιά

Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ: Καλοσυνάτος, παιχνιδιάρης και πιστός – Ιδανικός για παιδιά


Ιουλία Τούντα

Διακρίνεται για την καλή του συμπεριφορά, τον ευγενικό τρόπο που παίζει με τα παιδιά, αλλά και για τον γρήγορο καλπασμό του. Είναι ο σκύλος της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ. Γνωρίστε τον!

Ο σκύλος της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ είναι καλόκαρδος και παιχνιδιάρης, αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του, και έχει άριστη σχέση με τα παιδιά.

Η εσωτερική και εξωτερική ομορφιά του, σε συνδυασμό με το μέγεθός του, τον κάνουν ξεχωριστό.

Προσωπικότητα – Χαρακτήρας

«Η ιδιαίτερη ομορφιά του, αλλά και ο αριστοκρατικός του χαρακτήρας, ήταν αυτά που τον ξεχώρισαν από τα κυνηγητικά πεδία και τον διάλεξαν ως σύντροφο», εξηγεί η εκτροφέας της φυλής, Ρούλα Σεσελέ, που τονίζει ότι θα πρέπει να ανατραφεί σωστά και να κοινωνικοποιηθεί για να διαμορφώσει τον χαρακτήρα που περιγράφει.

«Έχει καλοσυνάτη έκφραση, που αποτυπώνεται τόσο στο πρόσωπο όσο και στον χαρακτήρα του.

Δεν σε φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς έχει πολύ καλές σχέσεις με άλλους σκύλους, και δεν εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

Τον χαρακτηρίζει ευγένεια στο παιχνίδι του με τα παιδιά, ακόμα και εάν δεν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Δεν ενοχλεί, είναι διακριτικός και αξιοπρεπής. Καταλαβαίνει από τη φύση του πώς πρέπει να συμπεριφερθεί.

Είναι ένας σύντροφος που συνοδεύει με μεγάλη χαρά τον ιδιοκτήτη του σε έντονη δραστηριότητα, αλλά το ίδιο πρόθυμα θα καθήσει ήσυχος στο σπίτι και δεν θα ενοχλήσει με την υπερδραστηριότητά του.

Αστείος και παιχνιδιάρης, έχει την αίσθηση του χιούμορ. Μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν ως κλόουν: ενώ παίζει ευγενικά, πηδά με διασκεδαστικό τρόπο.

Θέλει να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του και είναι τρομερά πιστός στην οικογένειά του. Είναι ευτυχισμένος μόνον εάν συμμετέχει στις δραστηριότητές της.

Κι αυτό τον ξεχωρίζει από τις άλλες κυνηγετικές φυλές. Μάλιστα, κυνηγά μόνο για τον ιδιοκτήτη του.

Αν και είναι κοινωνικός, θα προειδοποιήσει όταν έρχεται κάποιος ξένος.

Αλλά, όταν η οικογένειά του τον καλοδεχτεί, θα τον υποδεχτεί κι εκείνος φιλικά.

Και δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους ανθρώπους του, όταν νιώσει ότι απειλείται», διευκρινίζει η κυρία Σεσελέ και συμπληρώνει:

«Παρόλο το μέγεθός του, μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα. Θα παραμένει ήρεμος και ήσυχος, εφόσον, βεβαίως, ο ιδιοκτήτης του δεν του στερεί την ανάγκη που έχει για τρέξιμο, καθώς είναι ένας σκύλος υψηλής ενέργειας».

Η εκτροφέας αναφέρει ότι οι ηθοποιοί Oliva Newton John, Clark Gable και ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής, Richard Nixon, είχαν Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ.

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με την κυρία Σεσελέ, ο ιδιοκτήτης του οφείλει να φροντίσει για την κοινωνικοποίησή του, και η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται με ευγενικούς χειρισμούς.

Μάλιστα, είναι άριστος στα κυναθλήματα.

Μέγεθος – χρώμα

Το ύψος ενός αρσενικού σκύλου κυμαίνεται από 58 έως 67 εκατοστά, και του θηλυκού από 55 έως 62 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται στα 25-30 κιλά.

Το τρίχωμά του είναι μονόχρωμο κόκκινο, αλλά είναι αποδεκτό και το κόκκινο με κάποια σημάδια λευκού χρώματος, στο κεφάλι και στο στήθος.

Περιποίηση τριχώματος

Όπως λέει η εκτροφέας, το τρίχωμά του δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση.

Αρκεί ένα καθημερινό ολιγόλεπτο βούρτσισμα για να διατηρείται καθαρός και να αφαιρούνται τυχόν αγκάθια που έχουν παραμείνει στο μεταξωτό του τρίχωμα.

Δεν μαδάει πολύ και, επειδή το τρίχωμά του είναι μεταξωτό, δεν κολλάει στα ρούχα.

Μπάνιο χρειάζεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Υγεία

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ, η κυρία Σεσελέ σας συμβουλεύει να απευθύνεστε σε εκτροφείς που ελέγχουν τα σκυλιά για δυσπλασία του ισχίου, καθώς και για δύο γενετικά κληρονομικές ασθένειες: την προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, που οδηγεί στην τύφλωση, και την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού.

Επίσης, αυτά τα σκυλιά είναι επιρρεπή σε συστροφή στομάχου.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχονται γι’ αυτές τις κληρονομικές ασθένειες.

Ιστορία της φυλής

Το Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ κατάγεται, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, από την Ιρλανδία.

Η εκτροφέας της φυλής μας ενημερώνει για την ιστορία του: «Προέρχεται από το άσπροκόκκινο Σέττερ και από έναν αγνώστων στοιχείων μονόχρωμο σκύλο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στη διασταύρωση.

Ως φυλή αναγνωρίστηκε τον 18ο αιώνα και το επίσημο Club για την προώθηση της φυλής ιδρύθηκε το 1882.

Τέσσερα χρόνια αργότερα (1886) εξέδωσε το πρότυπο της φυλής, και το
1998, το στιλ εργασίας της φυλής.

Είναι μια κυνηγετική φυλή που δημιουργήθηκε αμιγώς για το κυνήγι στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της Ιρλανδίας: για να κυνηγά φτερωτά θηράματα και, ιδιαίτερα, για το Grouse, που ευδοκιμεί στη χώρα αυτή.

Η κατασκευή του Ιρλανδικού Κόκκινου Σέττερ είναι τέτοια, ώστε να ερευνά τα πεδία του κυνηγιού με συνεχή καλπασμό και να εντοπίζει το θήραμα.

Και όταν το εντοπίζει, ακινητοποιείται: με τεντωμένη την ουρά και ένταση στους μύες. Όρθιος, επιβάλλεται στο θήραμα.

Είναι ένας σκύλος αεροθήρας, δηλαδή έχει πολύ καλή όσφρηση και εντοπίζει το θήραμά από τον αέρα, ερευνώντας την περιοχή του κυνηγότοπου, καλπάζοντας».

Όπως υποστηρίζει η κυρία Ρούλα Σεσελέ, η οποία εκτρέφει Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ από το 2013, «είναι, κυρίως, ζώο συντροφιάς, και όσοι τον γνωρίσουν, μετά δεν θα τον αλλάζουν».

Η κυρία Ρούλα Σεσελέ, η οποία εκτρέφει Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ από το 2013Απόρρητο Απόρρητο