Αφορμή να γράψουν ιστορία αποτέλεσε ο Περσέας, ο γατούλης, για μια ομάδα ανθρώπων που άνοιξαν νέους δρόμους στον ελλαδικό κτηνιατρικό χώρο.

13 Μαρτίου 2020: νεαρό γατάκι, πιθανότατα θύμα τροχαίου, γεμάτο λάσπες και με τα τρία του ποδαράκια κομμένα, να κρέμονται από το δέρμα.

Σε κεντρικό δρόμο της Λαμίας.

«Ένα ζώο σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν μου έχει ξανατύχει τέτοιο περιστατικό. Και δεν μου πέρασε λεπτό από το μυαλό να του πάρω τη ζωή», διευκρινίζει η εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Αγγέλα Μπαρτζιώκα.

Αντίθετα, ανέτρεξε στο Διαδίκτυο και «ανακάλυψε» ότι στην Αγγλία και στη Ρωσία τοποθετούν πρόσθετα άκρα.

Και τότε αρχίζουν όλα, για τον Περσέα.

Ο Περσέας

Η κυρία Μπαρτζιώκα επικοινωνεί με την κτηνίατρο, Σοφία Ζώη, που βρίσκεται στη Λάρισα. Την ενημερώνει για την περίπτωση του Περσέα και μοιράζεται μαζί της την πληροφορία για εμφύτευση πρόσθετων άκρων. Εκείνη, δείχνει καλή διάθεση.

Και τότε, μία ομάδα από τον κτηνιατρικό χώρο ξεκινά μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη σωτηρία του Περσέα.

Ο Περσέας ταξιδεύει σε Κτηνιατρικό Κέντρο που βρίσκεται στη Λευκάδα και υποβάλλεται σε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις. Η ακτινογραφία δείχνει, μεταξύ άλλων, και σκάγια από παλαιότερο πυροβολισμό.

Γίνεται η μελέτη και η ανάπτυξη των εξατομικευμένων ενδοοστικών εμφυτευμάτων, για τα δύο του πίσω πόδια.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο.

Η επέμβαση γίνεται στις 25 Οκτωβρίου. Την αναλαμβάνει η κυρία Ζώη, στο κτηνιατρείο της στη Λάρισα, παρουσία της επιστημονικής ομάδας του Κτηνιατρικού Κέντρου.

Μία επέμβαση που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο.

Σήμερα, ο Περσέας μπορεί και περπατάει ξανά.

«Ο Περσέας ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έδειξε, όμως, ότι θέλει να το παλέψει. Δουλέψαμε όλοι μαζί με τον ίδιο ενθουσιασμό και δώσαμε ό,τι καλύτερο, αφού γνωρίσαμε τον Περσέα. Ήταν πολύ συνεργάσιμος και καλός. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας. Όταν του μπήκαν τα πόδια, ήταν σαν να τα είχε πάντα. Μάλιστα, θέλει και να τα γλύφει. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ζώων. Δηλαδή, είναι δεκτικά σε ό,τι εξυπηρετεί την καθημερινότητά τους», επισημαίνει η κτηνίατρος Σοφία Ζώη.

Όπως λέει η κυρία Ζώη, είναι κοινωνικός, χαδιάρης και λαίμαργος, ένας ανεξάρτητος τρίποδος γάτος.

Το 2021, όμως, ο Περσέας δεν θα είναι, πια, τρίποδος. Γιατί στο πρώτο τρίμηνο της Χρονιάς θα αποκατασταθεί και το μπροστινό του άκρο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική μελέτη, όπως μας ενημερώνει η κυρία Ζώη.

«Είναι μια καινοτόμος διαδικασία, και δίνει ελπίδα και σε άλλα ζώα που θα βρεθούν στην κατάσταση του Περσέα», τονίζει η κυρία Μπαρτζιώκα.

Ο Περσέας φιλοξενείται εδώ και εννέα μήνες στο κτηνιατρείο της κυρίας Ζώη. Θα υποβληθεί και σε δεύτερη επέμβαση.

Ο Περσέας με την κτηνίατρό του, Σοφία Ζώη

Και τα έξοδα… τρέχουν.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει Σελίδα στο fb για τον Περσέα, και την έχει ονομάσει «Γίνε τα πόδια του Περσέα».

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον γενναίο Περσέα, μπορεί να καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του Φιλοζωικού Συλλόγου:

●0026-0740-18-0101830486
GR 8602607400000180101830486 Eurobank
BIC ERBKGRAA

Pay Pal: f.a.welfair@gmail.com