Σε κάθε γειτονιά βλέπεις πιατάκια στους δρόμους, που φιλόζωοι φροντίζουν καθημερινά να γεμίζουν με φαγητό και νερό για τις γατούλες που ζουν στο δρόμο.

Μία πράξη, πραγματικά, αξιέπαινη.

Η τροφή είναι βασική ανάγκη κάθε ζωντανού οργανισμού.

Ωστόσο, μία αδέσποτη γατούλα χρειάζεται και κάποια ειδική φροντίδα για να προστατευτεί η υγεία της: αποπαρασίτωση και στείρωση.

Μπορεί να κοστίζουν, όμως υπάρχει τρόπος να μετριάσουμε, κατά πολύ, τα έξοδα.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας εξηγεί τη σημασία της αποπαρασίτωσης και της στείρωσης. Και, παράλληλα, μας προτείνει λύσεις.

«Το να νοιαζόμαστε για τη διατροφή των αδέσποτων γατιών της γειτονιάς μας είναι, σίγουρα, αρκετά σημαντικό. Όπως και το να έχουμε πάντα στο αυτοκίνητό μας, ή στην τσάντα μας, τροφή, για την περίπτωση που βρούμε κάποιο αδέσποτο μακριά από το σπίτι μας.

Είναι βέβαιο πως η βασική ανάγκη ενός ζωντανού οργανισμού είναι η τροφή, όμως δεν αρκεί μόνον αυτή.

Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αν σκεφτούμε πως μέσα από αυτήν την πράξη μας θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε σε κάτι μεγάλο. Όπως στη μείωση των αδέσποτων γατιών, και στο να τους προσφέρουμε, όσο μπορούμε, μια αξιοπρεπή ζωή.

Τα ζώα -στη περίπτωσή μας οι γάτες- έχουν ανάγκη από αποπαρασίτωση και από στείρωση.

Αρκετές αδέσποτες γάτες χρήζουν δερματολογικής φροντίδας, κι αυτό λόγω της μη τακτικής αποπαρασίτωσης (στα εξωπαράσιτα).

Ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Τα δαγκώματα ή τα τσιμπήματα των παρασίτων μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, με αποτέλεσμα οι γάτες να δαγκώνουν και να ξύνουν το δέρμα τους, προξενώντας βλάβες.

Αντίστοιχα προβλήματα προκαλεί και η μη αποπαρασίτωση σε ό,τι αφορά τα ενδοπαράσιτα: διάρροια, αίμα στα περιττώματα, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τον πρωκτό, βλέννα ή ωοκύστες στα κόπρανα.

Μια άλλη, ίσως η πιο σημαντική απ’ όλες τις ανάγκες τους, είναι η στείρωση.

Δεν προστατεύουμε μόνο το ζώο, αλλά συμβάλλουμε και στη μείωση των αδέσποτων γατιών.


Τι μπορούμε να κάνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο

• Για αρχή κάνουμε μια καταμέτρηση των αδέσποτων γατιών της ευρείας περιοχής – γειτονιάς μας.
Ενημερώνουμε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για τα αδέσποτα, ώστε να γίνει καταγραφή και να αναλάβει τη στείρωσή τους. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και για τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια.

Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας

Προσπαθούμε να κάνουμε αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα αλλά και για εξωπαράσιτα στις αδέσποτες γάτες, όσο, βέβαια, αυτό δεν μας βγάζει εκτός του οικονομικού μας προϋπολογισμού.
• Αναλαμβάνουμε να στειρώσουμε κάποιες από αυτές τις αδέσποτες γάτες.
• Αναζητούμε κτηνιάτρους με ενεργή δράση στη στείρωση άνευ αμοιβής.
• Ελέγχουμε τακτικά για τυχόν αρρώστιες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σύνολο της γατο-αποικίας.
• Δημιουργούμε μια ομάδα με άλλα άτομα της γειτονιάς, και όλοι μαζί συμφωνούμε στον καταμερισμό των υποχρεώσεων, πάντα μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας, ανάλογα με τα οικονομικά του.


Η περιποίηση αδέσποτων, δυστυχώς, δεν σταματά στην παροχή τροφής. Ο πόνος μιας αρρώστιας σε ένα αδεσποτάκι, ίσως να είναι αρκετά χειρότερος από το αίσθημα της πείνας.

Επίσης, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός τους μόνο χάος μπορεί να προκαλέσει.

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης. Ακόμα κι αν αυτά τα αξιαγάπητα ζώα δεν βρουν ένα σπίτι για να ζήσουν, τους αξίζει μια αξιοπρεπής ζωή, έστω και στους δρόμους».


Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.